Alianța PSD-PNL-USR-UDMR ar fi agreat cine va fi viitorul premier. Ce se știe despre un posibil candidat comun la prezidențiale
Postat la: 14.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Coaliţia care se conturează în Parlament, între PSD-PNL-USR-UDMR şi minorităţi, strânge mai mult de 65% din voturi. Lideri din PSD, PNL, USR și UDMR și minorități au avut mai multe întâlniri, după alegerile parlamentare din 1 Decembrie.
Singurul lucru agreat deocamdată de PSD, PNL, USR și UDMR este că premierul va fi de la social democrați, pe surse, Marcel Ciolacu. Celelalte trei partide vor avea câte un vicepremier, dar cu portofoliu de ministru, potrivit stirileprotv.ro.
Potrivit unor surse, ministerul Economiei, comasat cu cel al Energiei, ar putea să le revină celor de la PNL si sa fie condus de Sebastian Burduja, actualul titular de la Energie. Tot la PNL ar putea să ajungă și Justiția, si să fie condusă de Cătălin Predoiu, actualul Ministru de Interne.
Iar Transporturile să rămână la PSD cu Sorin Grindeanu, mai scrie sursa citată. Partidele pro-europene, PSD, PNL, USR și UDMR, negociază, alături de minorități, zilele acestea, programul de guvernare al următorului guvern pro-democratic.
Cele patru partide și minoritățile au convenit asupra subțierii aparatului guvernamental, prin reducerea ministerelor la maximum 16 și reducerea numărului de secretari de stat.
Partidele așa-zis suveraniste au 35% din locurile din Parlament, o creștere importantă în comparație cu performanța realizată în 2020 de AUR, iar partidele tradiționale, împreună, pot forma o majoritate confortabilă în Legislativ.
Deocamdată nu au decis și un candidat la alegerile prezidențiale din 2025, însă sunt lideri care vor un candidat comun.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PSD, a declarat vineri că, în opinia sa, noua coaliţie de guvernare care se va forma ar trebui să aibă candidat unic la prezidenţiale.
"Eu vă spun aşa, părerea mea personală. Şi această părere e dată de experienţa trăită în ultimele luni cu alegerile prezidenţiale. Cred că în momentul în care se va constitui această coaliţie guvernamentală, trebuie să aibă un candidat unic. Dacă vrei să fii la guvernare, trebuie să ai un candidat unic. Dacă nu, înseamnă că nu vrei să fii la guvernare. Am văzut ce înseamnă alegerile prezidenţiale trecute în care guvernul făcut dintr-o coaliţie din două partide a avut doi candidaţi şi nu a fost experienţa cea mai bună. De aceea, părerea mea este următoarea: în momentul în care s-a constituit această coaliţie, trebuie să aibă un candidat unic", a spus Grindeanu.
El a subliniat că partidul care nu vrea candidat unic nu ar trebui să fie în coaliţie.
"Nu vrei să ai candidat unic? Atunci nu faci parte din coaliţie! Şi mai spun ceva, tot din perspectiva mea personală, că niciunul dintre cei patru preşedinţi de partid, eventuale partide din această coaliţie, nu trebuie să fie candidat. Nici Ciolacu, nici Bolojan, nici Lasconi, nici Hunor n-au de ce să fie candidaţi. E părerea mea personală", a afirmat Grindeanu.
Acesta nu a dat niciun nume de posibil candidat, susţinând că "se vor face normal, sondaje, se vor face tot felul de lucruri care să scoată în faţă un candidat care să strângă voturile din partea tuturor, majoritatea voturilor".
"Deci, în forma asta aş vedea eu, să zicem, desfăşurările politice ulterioare. Dar vă rog să o luaţi ca şi părere personală", a mai spus Grindeanu.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răspuns fără precedent al Patriarhului Daniel: A demontat toate minciunile care se spun la adresa Bisericii Ortodoxe Române
Patriarhul Daniel a demontat, printr-un raport-sinteză detaliat, toate acuzațiile aduse Bisericii Ortodoxe Române, care susțin că aceasta ar beneficia de mai mulți bani de la stat decât contribuie. Prezentarea a fost făcută sâmbătă, 25 ianuarie 2025, în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, desfășurată la Palatul Patriarhiei.
-
Europa se reorientează după anunțurile lui Donald Trump și accelerează serios proiectul monedei euro în format digital
Băncile din zona euro au nevoie de un euro digital pentru a răspunde iniţiativei preşedintelui american Donald Trump de a promova stablecoins, un tip de criptomonedă de obicei legată de dolarul american, a declarat vineri Piero Cipollone, membru al consiliului Băncii Centrale Europene (BCE).
-
Coiful din aur pur de la Coțofenești și alte obicte din aur dacic au fost furate la o expozitie din Olanda. Hotii au aruncat in aer un zid ca sa patrundă
O explozie s-a produs, sâmbătă dimineaţă, în apropiere de Muzeul Drents, din Assen, Ţările de Jos, deflagraţia putând avea legătură, potrivit presei olandeze, cu o tentativă de jaf, în condiţiile în care muzeul găzduieşte o expoziţie cu vechi obiecte dacice, unele dintre ele din aur şi argint. Autorităţile nu au confirmat, deocamdată, dacă au fost sau nu furate bunuri din muzeu.
-
Escrocherie de peste un milion de euro: Un bărbat a vândut zeci de garsoniere dintr-un bloc deși nu erau ale lui și acum e de negăsit
Poliţiştii din Giurgiu efectuează cercetări într-un dosar de înşelăciune, după ce au fost înregistrate mai multe plângeri cu privire la vânzarea unor imobile de către o persoană care nu ar fi fost adevăratul proprietar.
-
Mai multe poze insinueaza ca in spatele lui Calin Georgescu se afla mai multi securisti din vechea gardă
O figură discretă, dar tot mai prezentă în jurul lui Călin Georgescu, stârnește controverse. Este vorba despre Nicolae Radu, profesor universitar și fost purtător de cuvânt al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", omul lui Iulian Vlad, ultimul sef al Departamentului Securitatii Statului, decedat in 2017.
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decret care a anulat un ordin al fostului președinte Joe Biden privind un acces mai larg la îngrijiri medicale.
-
Bărbații au evoluat de două ori mai mult decât femeile în ultimul secol în înălțime și greutate
Dimensiunea corpului uman a crescut semnificativ în ultimul secol datorită îmbunătățirilor în sănătate și nutriție, însă această schimbare nu s-a produs în mod egal între bărbați și femei, potrivit unui studiu publicat în revista Biology Letters.
-
Micul dejun "de aur" pentru reglarea zahărului din sânge si combaterea rezistentei la insulina
Micul dejun nr. 1 pentru reglarea zahărului din sânge. Cu un amestec echilibrat de cereale integrale, fibre și proteine, acest mic dejun poate ajuta la menținerea unei energii constante și a unui nivel stabil al zahărului din sânge.
-
Cum vor sa-l blocheze pe Călin Georgescu: Ministrul Justiției anunță un val de dosare penale pe turul 1 al prezidențialelor
Val de dosare penale după anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale. Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a afirmat vineri că sunt mai multe dosare în lucru în legătură cu primul tur al alegerilor prezidenţiale de anul trecut - influenţarea scrutinului, finanţarea ilicită, spălarea de bani, atacurile cibernetice.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.RAISA 8283 - APOCALIPSA A ÎNCEPUT! "PATRIA A PRIORI!"
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Concluzia lui Robert Turcescu despre Călin Georgescu după interviu: "Are foame de putere" VIDEO
- 5.Războiul Becali - Georgescu a ajuns la alt nivel: „E prea dobitoc, țăran, prost"
- 6.Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
- 7.Presa din SUA îi face portretul lui Călin Georgescu și susținătorilor acestuia: Noii Rasputini!
- 8.Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
- 9.Să vedem cât o ține: Diana Șoșoacă anunță că se retrage din viața publică. Europarlamentara și copiii săi au fost amenințați
- 10.Ciolacu și Bolojan vor conduce împreună un Departament de eficientizare, construit după modelul lui Trump. Ce se va întâmpla cu bugetarii în plus
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu