Alegerea primarilor în două tururi, la mâna UDMR. Ce spun cifrele
Postat la: 18.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Şansele ca primarii să fi aleşi în două tururi de scrutin - sistem care oferă o legitimitate mai mare - au crescut, după ce liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a decuplat de PSD pe acest subiect.
„Alegerea primarilor într-un singur tur pentru noi e un handicap, în timp ce pentru partidele mari este un avantaj nemeritat", a spus Tăriceanu, cu trimitere la faptul că primarii în funcţie, care au recurs la pomeni electorale, sunt avantajaţi de sistemul actual. Ca să învingă primarul aflat în funcţie, partidele de Opoziţie au nevoie de al doilea tur de scrutin, unde se pot alia. PNL şi USR au anunţat că susţin schimbarea sistemului electoral, la fel şi partidul lui Victor Ponta. „Categoric, da. Vrem două tururi", a spus, pentru „Adevărul", Daniel Constantin, prim-vicepreşedinte ProRomânia.
În schimb, PSD, partidul cu cei mai mulţi primari din ţară, refuză categoric revenirea la două tururi, pentru că ar pierde multe primării în cazul în care candidaţii dreptei s-ar uni în turul doi. UDMR rămâne aliatul PSD. Potrivit unor surse politice, maghiarii refuză alegeri locale în două tururi, pentru că şi-ar diminua zestrea de edili. Logica e următoarea: în localităţile dominate de comunitatea maghiară, candidaţii români se pot alia în turul doi şi, în funcţie de prezenţa la urne, pot răsturna rezultatul votului. Chiar dacă Opozţia se va coagula, o alianţă PSD-UDMR are prima şansă în Parlament.
În Camera Deputaţilor - for decizional - sunt trei proiecte care urmăresc schimbarea modului de alegere a primarilor, adică revenirea la două tururi de scrutin. Un prim proiect este cel al aleşilor PMP, această iniţiativă fiind adoptată tacit de Senat la finalul anului 2016. Pe masa deputaţilor a ajuns abia pe 5 februarie 2018. Practic, proiectul a fost ţinut la sertar mai bine de un an şi încă nu s-a dat votul.
Un al doilea proiect aflat tot pe ordinea de zi a plenului îi are ca iniţiatori pe aleşii PNL. Respins de Senat, proiectul a primit raport de respingere şi de la Comisia Juridică şi cea de Administraţie, în decembrie 2017, iar din 12 martie 2018 aşteaptă să fie dezbătut şi votat de deputaţi. La Senat, a fost respins cu voturile UDMR.
Un al treilea proiect prin care se modifică modul de alegere al primarilor este o altă iniţiativă legislativă a PNL, care a fost retrimisă subit la comisiile de specialitate în noiembrie anul trecut. Motivul? ALDE anunţase că susţine proiectul PNL. Drept urmare, PSD nu a riscat ca proiectul să treacă, aşa că, pentru siguranţă, a preferat să-l retrimită la comisiii.
Pentru ca proiectul de lege privind revenirea la alegererea primarilor în două tururi să treacă, Opoziţia are nevoie de 165 de voturi, dat fiind faptul că e o iniţiativă organică, deci e necesar votul a jumătate plus unul din numărul total al deputaţilor. Până în prezent, susţinerea pentru proiect a fost exprimată de PNL, USR, PMP, aleşii din Pro România, dar şi ALDE, cu toate că partidul lui Tăriceanu se află la putere. În total, cele cinci formaţiuni strâng 147 de voturi (PNL - 68 de voturi; USR - 27 de voturi; Pro România - 21 de voturi; ALDE - 19 voturi; PMP - 12 voturi).
Aşadar, Opoziţia unită mai are nevoie de 18 voturi, în condiţiile în care UDMR nu se dezice de Liviu Dragnea. Teoretic, voturile decisive ar putea veni de la cei 17 deputaţi ai Minorităţilor naţionale (altele decât UDMR), plus de la aleşii neafiliaţi: Oana Bîzgan (ex-USR), Adrian Dohotaru ( ex-USR) şi Remus Borza (ex-ALDE). Însă grupul minorităţilor naţionale e împărţit în două: 9 deputaţi votează de fiecare dată cu PSD, în timp ce restul sunt de partea Opoziţiei. Deci şansele ca minorităţile naţionale să voteze unanim împotriva PSD sunt infime.
Prin urmare, mai rămâne doar varianta negocierii cu UDMR, formaţiune care a susţinut alegerea primarilor într-un singur tur, deoarece după schimbarea modului de alegere a edililor, formaţiunea a mai câştigat câteva mandate în plus. Concret, în 2008, când erau două tururi de scrutin, maghiarii au luat 184 de primării. Comparativ, în 2012, când primarii au fost aleşi într-un singur tur de scrutin, UDMR a obţinut 202 mandate, iar la alegerile locale din 2016, când s-a menţinut sistemul de vot, UDMR a scos 195 de mandate, deci cu 7 mai puţin ca în 2012, dar cu 11 mai mult decât în 2008, când erau două tururi.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
-
Un celebru actor povestește cum a rămas fără casă în urma incendiilor dezastruoase din Los Angeles: Nu am văzut niciodată un loc atât de perfect ars
Actorul Mel Gibson a rămas fără casă în urma incendiilor devastatoare din zona Los Angeles. Gibson a povestit că din casa sa nu a mai rămas nimic. Ai putea să o pui într-o urnă, a spus celebrul actor.
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al acestei tehnologii rămâne incert, rezistența remarcabilă a acestor insecte deschide multiple posibilități de utilizare. Printre acestea, se numără monitorizarea zonelor periculoase inaccesibile pentru oameni, reducând astfel riscurile asociate.
-
Caz bizar: calvarul prin care a trecut o femeie, după ce o nunta falsă de pe Instagram s-a dovedit a fi reală
O femeie din Australia şi-a anulat căsătoria după ce şi-a dat seama că o ceremonie de nuntă falsă la care a luat parte pentru o farsă pe reţelele de socializare era de fapt reală. Mireasa neştiutoare a declarat că partenerul ei a fost un influencer de social media care a convins-o să ia parte la ceremonie ca o „farsă" pentru contul său de Instagram.
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de a detecta minele inamicului. Situația este cu atât mai ciudată cu cât aceștia nu sunt obligați, ci o fac de bunăvoie.
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 5.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 6.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 7.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 8.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 9.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 10.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu