Zeci de multimilionari și miliardari anchetați în "Ingineria Bavareză" cu pagube de 500 de milioane euro în dauna fiscului german
Postat la: 25.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Sute de milioane de euro au fost sustrase de la taxare, prin ingenioase trucuri fiscale, până nu demult favorizate de o legislație germană lacunară. Parchetul din München a adus acuzații serioase împotriva câtorva zeci de consilieri financiari și a 44 de multimilionari și miliardari. Parchetul și Procuratura generală din Frankfurt au pe listele lor alți 20 de suspecți. Majoritatea celor percheziționați și suspectați de evaziune fiscală gravă sunt sau au fost antreprenori de succes.
În mandatul de percheziție din 15 septembrie 2021, care a fost pus la dispoziția publicației Handelsblatt, procurorul din München scrie despre „acte de evaziune fiscală deosebit de gravă". Contrar obligației lor, acuzații „au furnizat informații incorecte sau incomplete, pentru a ascunde existența evaziunii fiscale". Toate documentele implicate au fost reținute de autoritățile fiscale, pentru revizuire.
Nu doar contribuabilii sunt vizați de procurori, ci și câteva firme de consultanță financiară. În special compania Co-Invest din Planegg, de lângă München, este acuzată că a conceput și vândut un model de evaziune fiscală ilegal, din punctul de vedere al procurorilor. Când a fost întrebată, Co-Invest nu a comentat acuzațiile. Din acest grup de suspecți ar face parte și angajați ai unei consultanțe fiscale.
Ancheta se concentrează asupra unei „inginerii" complicate, prin care se prespune că o serie de bogătași și-au redus povara fiscală cu multe milioane de euro. Potrivit mandatului de percheziție, aceștia ar fi putut genera pierderi în valoare totală de peste un miliard de euro, care de fapt nu s-au produs.
Din punct de vedere fiscal, aceste „pierderi" puteau să se compenseze cu alte venituri. Evaziunea fiscală totală ar fi de circa 500 de milioane de euro, fiecare dintre clienții acuzați reușind să economisească, în medie, câte zece milioane de euro.
Și în landul Hessa, Procuratura generală anchetează mai mulți suspecți, iar „potrivit unei purtătoare de cuvânt a autorităților, prejudiciul suspectat se ridică "la nivel de milioane", a scris în 20 octombrie publicația Handelsblatt.
Parchetul din Frankfurt ia măsuri împotriva a șapte suspecți. Aici, presupusul prejudiciu este mai mic, de 700.000 de euro. Unul dintre acuzați - un consilier fiscal din raionul Hochtaunus - este considerat a fi inventatorul metodei. Pe lângă el și soția sa, sunt vizați cinci clienți.
Unii dintre ei ar fi trebuit să plătească taxe imense, ca urmare a profiturilor mari din vânzarea unei companii. „Modelul Co-Invest" permitea investitorilor reducerea drastică a poverii fiscale.
Potrivit constatărilor Parchetului, concret metoda a funcționat astfel: clienții au înființat două firme care au cumparat două certificate de investiții opuse - unul care miza pe creșterea prețurilor (Bull), celalalt pe prețuri în scădere (Bear). Rezultatele celor două certificate puteau fi compensate între ele, iar deal-urile se neutralizau reciproc.
Șmecheria consta în faptul că firma cu certificatul de pierdere putea fi vândută companiei clientului, fuzionând cu ultima. Ulterior, minusul certificatelor rezultate din vânzarea certificatelor de pierdere se compensau, după fuziune, cu profiturile acumulate - cu efect fiscal maxim. Despre această „inginerie financiară" a relatat în detaliu Sueddeutsche.de.
Se pune acum întrebarea dacă schema a fost ilegală și, eventual, chiar penală. Avocații acuzaților neagă vehement acest lucru. „Este o structură complet normală, acoperită de legea taxei de conversie", spune apărătorul unui inculpat care a contribuit la crearea structurii. El afirmă că legiuitorul ar fi reglementat clar, în lege, că acest tip de compensare a pierderilor este permis.
În plus, totul ar fi fost făcut în mod transparent pentru organele fiscale, nu poate fi vorba de tăinuire. „Este de neînțeles că acum s-au demarat proceduri penale", spune el.
Avocatul Richard Beyer, care reprezintă doi clienți suspecți, merge și mai departe. El numește măsura anchetatorilor „ignorantă din punct de vedere fiscal și excesivă". Beyer a avut succes într-o altă procedură penală fiscală, care se referea la „Goldfinger", un model de economisire pentru bogați.
Din punctul de vedere al lui Beyer, e absurd a compara actuala anchetă cu cel mai mare scandal fiscal din ultimii ani, Cum-Ex, în care este vorba despre daune în valoare de miliarde, cauzate de o rambursare a impozitelor neplătite pe câștigurile de capital.
„Nu este deloc comparabil", spune Beyer, precizând că în cazul recent anchetat e vorba, practic, despre un „model ingenios" de optimizare a taxelor. „Acesta este dreptul fiecărui contribuabil", adaugă el. Afirmația sa e întărită de un inspector fiscal, care consideră că „în cazul Cum-Ex, legea era clară. La modelul în discuție acum, legea nu era bună".
La mijlocul anului 2021, legislativul german a schimbat legea conversiei, împiedicând astfel aplicarea strategiei Bull-Bear. Avocații apărării își văd astfel argumentele confirmate: desigur, este dreptul politicii să ia contramăsuri, dar compensarea pierderilor era legală anterior și nu e acceptabil ca legiuitorul să modifice regulamentele retroactiv.
Prezumtiv, evaluarea documentelor ridicate și ancheta vor dura luni de zile și nu se știe dacă procuraturile își vor putea impune punctul de vedere. „Este încă greu de prezis, câți dintre inițiatori și clienți vor ajunge să fie acuzați", consideră Handelsblatt.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 9.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 10.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu