Washington Post: Trump favorizează România și Polonia, în detrimentul Europei de Vest
Postat la: 21.08.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Prestigiosul cotidian Washington Post remarcă, înaintea întâlnirii dintre Donald Trump și Klaus Iohannis, strategia liderului de la Casa Albă de a se întâlni cu șefii statelor din Europa Centrală și de Est, și de căuta oportunități de business în domenii precum comerț, energie sau industria de armament.
Președintele Klaus Iohannis este primit, marți, de președintele american Donald Trump, devenind al zecelea șef de stat european care ajunge la Casă Albă în acest an, listă din care nu fac însă parte liderii Europei de Vest, care au fost aliații SUA de zeci de ani. În schimb, Donald Trump a ales să curteze mai mult țările din Europa Centrală și de Est, transmite The Washington Post. Pentru Trump, regiunea oferă oportunități în domenii precum comerț, energie, susținere militară, lucruri pentru care întâmpina rezistență în vestul Europei și agită lideri occidentali tradiționali precum cancelarul Angela Merkel.
The Washington Post mai scrie că Trump pune accent pe importanța în viitor a țărilor Europei Centrale în beneficiul Statelor Unite, atât că partenere de securitate, precum și de afaceri, potrivit unui oficial al Administrației americane.
Liderul de la Casa Albă s-a întâlnit până în prezent cu șefi de stat sau de guvern din Austria, Cehia, Slovacia, Turcia, Ungaria, Polonia, Elveția, Irlanda, Olanda, dar și din Canada, Orientul Mijlociu, America de Sud, Asia sau Asia de Sud, conform Ziare.com.
Președintele României, Klaus Iohannis, este al șaptelea oaspete din Europa Centrală și de Est. "Unii dintre liderii Europei de Est, Ungaria, Polonia și acum din România și-au dat seama cum să negocieze cu Trump și au apelat la atitudini mai iliberale", a susținut Kelly Magsamen, vicepreședinte pentru securitate națională și politică internațională la Center for American Progress.
Iohannis, adaugă The Washington Post, nu este văzut că fiind ostil Uniunii Europene, așa cum este caracterizat Trump, și, în plus, președintele României a criticat Ungaria vecină că promovează un naționalism anti-imigrație.
Dar vizita are legătură și cu susținerea lui Iohannis în vederea candidaturii pentru un nou mandat la București.
Trump vrea să dea România că exemplu în NATO pentru faptul că a alocat două procente din produsul intern brut pentru Armată. Totodată, România ar putea să se alăture vecinilor din centrul continentului în ceea ce privește relocarea misiunilor diplomatice de la Tel Aviv la Ierusalim, o prioritate a Administrației Trump.
"Lui Trump îi place ideea de a submina proiectul european, fie prin Brexit sau resentimente anti-UE", a adăugat Magsamen, care a fost consilier al președinților Barack Obama și George W. Bush.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Un scandal uriaș: Credit Suisse a ascuns conturile naziștilor
O anchetă efectuată de o comisie a Senatului american a dezvăluit că Credit Suisse ar fi ascuns informații în cursul investigațiilor anterioare asupra conturilor bancare care au aparținut naziștilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite AFP.
-
Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul într-o măsură mai mare sau mai mică: până la sfârșitul anului 2024, alte 14 țări s-au înscris pe drumul dedolarizării, iar numărul oponenților monedei americane l-a depășit pe cel al susținătorilor acesteia.
-
Ce să NU faci de Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie. Tradițiile care țin ghinionul la distanță
În data de 7 ianuarie este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul. În această zi, aproape două milioane de cetățeni români își sărbătoresc onomastica. Iată mai jos, în articol, ce este bine să faci în această zi, pentru a ține ghinionul la distanță, dar și ce tradiții și obiceiuri din bătrâni se respectă.
- Ce este virusul HMPV care face ravagii in China si a ajuns si in Europa si SUA? Beijingul ia măsuri de urgență după izbucnirea unui focar asemănător celui de Covid-19
-
Ce creșteri de taxe urmează in 2025? Guvernul vrea venituri suplimentare de 26,2 miliarde lei, dar cele din ordonanța trenuleț aduc abia un sfert
Măsurile fiscale introduse prin ordonanța trenuleț pentru creșterea veniturilor bugetare (creștere impozit la dividende, eliminare facilități pentru angajați din unele domenii și reducere de prag la microîntreprinderi) ar aduce la bugetul statului circa 6,3 miliarde de lei, potrivit informațiilor Profit.ro.
-
Globurile de Aur 2025. Actorul român Sebastian Stan a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-o categorie majoră
Actorul de origine română Sebastian Stan a câștigat la Globurile de Aur 2025 premiul pentru cel mai bun actor într-un film musical sau comedie pentru „A Different Man", un film despre un bărbat desfigurat.
-
Modelele AI au rezultate mai bune decât experţii în imagistică cu ultrasunete în diagnosticarea cancerului ovarian
Un studiu internaţional desfăşurat de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia arată că modelele bazate pe inteligenţă artificială (AI) au rezultate mai bune decât experţii în diagnosticarea cancerului ovarian pe baza imagisticii cu ultrasunete. Rezultatele studiului au fost publicate săptămâna aceasta în "Nature Medicine".
-
Un nou trend în SUA: Bărbații tineri, singuri, părăsesc bisericile tradiționale pentru alternativa mai „masculină" reprezentată de biserica Ortodoxă
Bărbații tineri și singuri se îndreaptă către Biserica Ortodoxă după ce au descoperit religia creștină „masculină" prin intermediul influencerilor online. Unii convertiți au declarat că s-au simțit deziluzionați de „feminizarea" bisericii protestante și au fost atrași de „autenticitatea" ortodoxiei, scrie The Telegraph.
-
Bill Gates și alți lideri din domeniul tehnologiei își împărtășesc previziunile pentru 2025: "Cel puțin 100.000 de roboți personali AI vor fi precomandați"
Discuțiile despre inteligența artificială au dominat anul 2024, iar liderii din tehnologie prezic că următoarea etapă a noii ere AI va veni în 2025 - cu posibile beneficii sau riscuri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 4.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 5.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 6.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 7.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
- 8.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
- 9.Israelul bombardează intens Damascul după fuga lui Bashar al-Assad
- 10.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu