Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Washington Post: Trump favorizează România și Polonia, în detrimentul Europei de Vest

Postat la: 21.08.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Prestigiosul cotidian Washington Post remarcă, înaintea întâlnirii dintre Donald Trump și Klaus Iohannis, strategia liderului de la Casa Albă de a se întâlni cu șefii statelor din Europa Centrală și de Est, și de căuta oportunități de business în domenii precum comerț, energie sau industria de armament.

Președintele Klaus Iohannis este primit, marți, de președintele american Donald Trump, devenind al zecelea șef de stat european care ajunge la Casă Albă în acest an, listă din care nu fac însă parte liderii Europei de Vest, care au fost aliații SUA de zeci de ani. În schimb, Donald Trump a ales să curteze mai mult țările din Europa Centrală și de Est, transmite The Washington Post. Pentru Trump, regiunea oferă oportunități în domenii precum comerț, energie, susținere militară, lucruri pentru care întâmpina rezistență în vestul Europei și agită lideri occidentali tradiționali precum cancelarul Angela Merkel.

The Washington Post mai scrie că Trump pune accent pe importanța în viitor a țărilor Europei Centrale în beneficiul Statelor Unite, atât că partenere de securitate, precum și de afaceri, potrivit unui oficial al Administrației americane.

Liderul de la Casa Albă s-a întâlnit până în prezent cu șefi de stat sau de guvern din Austria, Cehia, Slovacia, Turcia, Ungaria, Polonia, Elveția, Irlanda, Olanda, dar și din Canada, Orientul Mijlociu, America de Sud, Asia sau Asia de Sud, conform Ziare.com.

Președintele României, Klaus Iohannis, este al șaptelea oaspete din Europa Centrală și de Est. "Unii dintre liderii Europei de Est, Ungaria, Polonia și acum din România și-au dat seama cum să negocieze cu Trump și au apelat la atitudini mai iliberale", a susținut Kelly Magsamen, vicepreședinte pentru securitate națională și politică internațională la Center for American Progress.

Iohannis, adaugă The Washington Post, nu este văzut că fiind ostil Uniunii Europene, așa cum este caracterizat Trump, și, în plus, președintele României a criticat Ungaria vecină că promovează un naționalism anti-imigrație.

Dar vizita are legătură și cu susținerea lui Iohannis în vederea candidaturii pentru un nou mandat la București.

Trump vrea să dea România că exemplu în NATO pentru faptul că a alocat două procente din produsul intern brut pentru Armată. Totodată, România ar putea să se alăture vecinilor din centrul continentului în ceea ce privește relocarea misiunilor diplomatice de la Tel Aviv la Ierusalim, o prioritate a Administrației Trump.

"Lui Trump îi place ideea de a submina proiectul european, fie prin Brexit sau resentimente anti-UE", a adăugat Magsamen, care a fost consilier al președinților Barack Obama și George W. Bush.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE