Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Washington Post publică dovezi că Israelul a atacat Libanul folosind bombe cu fosfor din SUA

Postat la: 12.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Executivul american s-a declarat luni "îngrijorat" după publicarea unui articol în Washington Post, care susţine, pe baza analizei unor fragmente, că Israelul a folosit muniţii cu fosfor alb fabricate în SUA în timpul atacurilor asupra sudului Libanului în luna octombrie.

"Suntem la curent cu acest articol şi, desigur, suntem îngrijoraţi. Vom pune întrebări pentru a încerca să aflăm un pic mai mult"', a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

Bombele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu împotriva ţintelor militare, potrivit unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.

Utilizarea "legitimă" a fosforului alb este menită "să lumineze şi să producă fum pentru a disimula mişcările", a spus John Kirby. "Atunci când furnizăm materiale precum fosforul alb unei alte armate, este pentru ca acesta să poată fi folosit în acest mod legitim şi în conformitate cu legea conflictelor armate", a adăugat el.

"Fosforul alb poate fi folosit în mod legitim la nivel militar, dar nu împotriva civililor", a amintit, de asemenea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, asigurând că administraţia Biden urmăreşte să obţină "informaţii suplimentare".

Statele Unite sunt principalul furnizor de echipamente militare al Israelului, iar preşedintele american Joe Biden a promis sprijin neclintit pentru ofensiva Israelului împotriva Hamas.

Libanul acuză Israelul de câteva săptămâni că foloseşte fosfor alb în timpul atacurilor împotriva Hezbollah în sudul ţării, care a provocat incendii mari.

ONG-ul Amnesty International, la rândul său, a susţinut că deţine "dovada utilizării ilegale a fosforului alb de către Israel" între 10 şi 16 octombrie şi a cerut o "anchetă privind crime de război".

La mijlocul lunii octombrie, Human Rights Watch a acuzat, la rândul său, Israelul că foloseşte fosfor alb în Fâşia Gaza şi în Liban. "Negăm aceste acuzaţii", a răspuns imediat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE