Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Wall Street Journal: Spionajul rusesc și-a intensificat activitatea. Este la fel ca vremea lui Stalin

Postat la: 04.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Rețeaua de spioni a Rusiei s-a extins atât ca dimensiune, cât și ca influență încă din primele zile ale invaziei pe scară largă a Ucrainei, a informat Wall Street Journal (WSJ).

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) s-a confruntat cu perturbări după ce rapoartele de informații au subestimat capacitatea de apărare a Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin punând mulți oficiali de rang înalt în arest la domiciliu. De asemenea, Europa a expulzat sute de diplomați suspectați de spionaj.

De atunci, relatează WSJ, experții europeni în securitate cred că aparatul de informații străine al FSB a reușit să-și reînnoiască rândurile și să-și recapete eficiența. Oficialii europeni mai spun că decizia lui Putin de a lăsa deschise granițele Rusiei în urma invaziei din februarie a permis spionilor FSB să se alăture miilor de ruși care au fugit din țară pentru a evita mobilizarea.

În același timp, a treia direcție a FSB pentru contrainformații militare (DKVR) - care spionează armata rusă și previne dezertările - a devenit cea mai mare divizie a agenției, spun analiștii de securitate. Experții mai spun că Rusia a devenit mai agresivă în ceea ce privește vizarea disidenților din țări străine. Maksim Kuzminov, un pilot rus de elicopter care a dezertat în Ucraina în august 2023, a fost ucis în Spania pe 13 februarie. Se pare că a fost împușcat de șase ori, iar mașina sa arsă a fost găsită în apropiere.

Serghei Naryshkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), a comentat despre moartea lui Kuzminov pe 20 februarie, numindu-l pe pilot „trădător" și „un cadavru moral". Presupuse inele de spionaj rusești au fost descoperite și în Ucraina, Regatul Unit și Slovenia. Expertul rus în serviciile de securitate Andrei Soldatov a spus că agențiile FSB, SVR și de informații militare (GRU) colaborează din ce în ce mai mult, estompând granițele dintre diferitele organizații. „Serviciile erau foarte separate, dar acum fac schimb de personal și bunuri", a spus Soldatov pentru WSJ.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE