Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Wall Street Journal: Iarna europeană poate fi Primăvara lui Putin!

Postat la: 06.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În bătălia pentru Ucraina s-a deschis și al doilea front: un război energetic în Europa. Nu există nici un mister în privința strategiei lui Vladimir Putin. A și expus-o de altfel la o conferință economică din Sankt Petersburg din iunie: prețuri ridicate la energie, care creează dificultăți ce radiază în toată economia europeană, care vor genera instabilitate socială, ceea ce înseamnă că oamenii vor vota cum le dictează portofele lor goale.

La rândul său, acest lucru va aduce la putere partide populiste care vor schimba „elitele" din Europa, după cum s-a exprimat Putin, scrie The Wall Street Journal. Obiectivul suprem este ca în Europa să ajungă la putere guverne care nu susțin Ucraina, rupându-se astfel coaliția occidentală. Strategia a început deja să funcționeze. Luna trecută un partid de dreapta s-a retras din coaliția guvernamentală a Italiei invocând „alegerea groaznică" cu care se confruntă familiile italiene, aceea de „a-și plăti factura la electricitate sau a-și cumpăra mâncare". Acest lucru a forțat demisia premierului Mario Draghi, care în iunie călătorise la Kiev pentru a afirma sprijinul Italiei pentru Ucraina, scrie Rador.

Singura soluție semnificativă care i-a mai rămas Europei este să micșoreze cererea. UE a cerut recent o reducere cu 15% a consumului de gaze, dar nu toate statele membre au acceptat, iar apoi mai este și problema implementării. Își va reduce activitatea industria germană, care oricum are dificultăți cu prețurile mari, impulsionând astfel șomajul? Sau o reducere a cererii va fi forțată chiar de prețurile mari și de o posibilă recesiune care deja se întrevede? Între timp, problemele economice vor pune presiune pe politica europeană. Stocurile de gaze pentru iarnă ale Europei sunt acoperite acum în proporție de 67%. Și cam la acest nivel și le dorește Kremlinul. Acest război energetic va mai fi afectat și de altceva în afară de politică. După cum a fost cazul cu invazia lui Napoleon în Rusia în 1812 și cu cea a Germaniei în URSS în al doilea război mondial, deznodământul va depinde de cât de rece va fi vremea. E un lucru pe care nici Putin și nici liderii europeni nu-l pot controla. Dar există un lucru asupra căruia cu toții pot fi de acord: vine iarna.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE