Volodimir Zelenski: "Ucraina nu va recunoaşte ajutorul militar american drept datorie în cadrul acordului privind mineralele şi nu îl va semna"
Postat la: 29.03.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus vineri că Ucraina nu este dispusă să recunoască ajutorul militar american acordat în ultimii ani drept datorie în cadrul acordului cu Statele Unite privind exploatarea mineralelor şi nu îl va semna, dacă îi ameninţă aderarea la Uniunea Europeană, relatează Ukrainskaia Pravda.
Cea mai recentă propunere de acord a SUA ar cere Kievului să trimită Washingtonului toate profiturile dintr-un fond care controlează resursele ucrainene până când Ucraina va fi rambursat tot ajutorul american acordat pe timp de război, plus dobânda, potrivit unui rezumat analizat de Reuters. Zelenski, care a subliniat în mod repetat necesitatea unor relaţii puternice cu Casa Albă, a părut să facă aluzie la acest ultim element atunci când a declarat că Kievul nu consideră că asistenţa din trecut trebuie acum rambursată.
„Nu vom accepta datorii, aşa cum am mai spus. Acestea sunt lucruri absolut clare pentru mine. Cel puţin atunci când vorbim despre trecut", a declarat preşedintele ucrainean, citat de Ukrainskaia Pravda. În acelaşi timp, el a precizat că Ucraina este pregătită să ramburseze Statelor Unite asistenţa viitoare, dacă administraţia Trump o oferă. „Dacă există perspective, un nou sprijin, noi pachete de sprijin, atunci Statele Unite pot stabili cu siguranţă anumite condiţii. Înţelegem că această echipă nu va face nimic gratuit. Aceasta este ceea ce spun ei în mod oficial", a declarat Zelenski într-o discuţie cu jurnaliştii.
Preşedintele a menţionat că principalele puncte de compromis cu partea americană au fost prezentate într-un acord-cadru, a cărui semnare, care ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul lunii februarie, când Zelenski a fost la Casa Albă, nu s-a mai întâmplat, în urma altercaţiei avute cu gazdele sale. La momentul respectiv, textul nu prevedea ca Ucraina să ramburseze SUA asistenţa primită de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, dar de atunci propunerea de acord a Statelor Unite a suferit modificări.
Astfel, versiunea revizuită acordului ar prevedea că Ucraina se angajează să ramburseze SUA toată asistenţa - bugetară, militară şi umanitară - furnizată după invazia la scară largă a Rusiei în 2022. Pe de altă parte, Zelenski a mai spus vineri că Ucraina nu va semna acordul cu Statele Unite privind mineralele, dacă acesta ameninţă aderarea sa la Uniunea Europeană.
„Constituţia Ucrainei spune clar că direcţia noastră este spre UE. Există reforme foarte importante, există paşi corespunzători. Nimic care poate ameninţa aderarea Ucrainei la UE nu poate fi acceptat", a declarat Zelenski. El a adăugat că va lua în considerare acordul „atunci când nu vor exista ameninţări legislative relevante".
Anterior, presa ucraineană relatase că noul text al acordului cu SUA privind mineralele poate intra în contradicţie cu intenţia Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană din cauza restricţiilor severe care afectează semnificativ suveranitatea economică a Ucrainei.
Preşedintele a precizat că partea ucraineană a primit vineri în mod oficial o versiune a acordului privind mineralele din partea Statelor Unite. „Oficial, din nou, şi acest lucru este important, partea ucraineană (guvernul şi preşedinţia - n.r.) a primit astăzi oficial o notă cu o variantă sau o propunere din partea Statelor Unite", a declarat şeful statului ucrainean. El a adăugat că, în urmă cu ceva timp, vicepremierul Iulia Svîrîdenko a primit la rândul ei o versiune a acordului în contactul bilateral avut cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, dar este necesar să se compare dacă este vorba despre acelaşi text.
„I-am pus câteva întrebări. Ea a spus că este foarte dificil de comentat, este un document complet diferit, există multe lucruri care nu au fost discutate şi există unele lucruri pe care părţile le-au respins deja", a declarat Zelenski. El a subliniat că este necesar să se obţină „o evaluare specifică din partea juriştilor la cel mai înalt nivel". „Să compare toate aceste acorduri, sunt deja multe, şi voi accepta acordul pe care partea noastră l-a primit oficial", a spus şeful statului.
Zelenski este, prin urmare, precaut cu privire la noul acord privind mineralele şi spune clar că ajutorul acordat anterior de SUA nu a fost un împrumut, în condiţiile în care versiunea de acord care circulă ar sugera că SUA solicită toate veniturile din resurse naturale ale Ucrainei timp de ani de zile, notează Reuters.
Cu toate acestea, Zelenski a declarat că textul este „complet diferit" de acordul-cadru anterior pe care urma să îl semneze cu Donald Trump înainte ca discuţiile lor să degenereze în ceartă luna trecută. „Cadrul a fost schimbat. Haideţi să studiem acest cadru şi apoi vom putea discuta", a declarat el într-o conferinţă de presă la Kiev.
A găsi o cale acceptabilă în chestiuni precum aceasta reprezintă o provocare majoră pentru Zelenski, a cărui dispută cu Trump a dus luna trecută la întreruperea de către Washington a fluxurilor de asistenţă militară convenite anterior şi la stoparea schimbului de informaţii cu Kievul. Este, de asemenea, o conjunctură diplomatică extrem de sensibilă, în care Trump încearcă să pună capăt rapid luptelor cu Rusia, reorientând în acelaşi timp politica Washingtonului către punctele de vedere ale Moscovei cu privire la războiul său de trei ani din Ucraina.
Vicepremierul Iulia Svîrîdenko a declarat parlamentarilor că Kievul îşi va exprima poziţia cu privire la noul proiect numai după ce va exista un consens. Până atunci, discuţiile publice ar fi dăunătoare, a spus ea. Zelenski a declarat în repetate rânduri că acceptă ideea semnării unui acord reciproc avantajos cu Statele Unite privind mineralele, deşi nu ar semna un acord care ar sărăci ţara. Joi, el a declarat că Washingtonul schimbă constant termenii.
Trei persoane familiarizate cu negocierile în curs au declarat pentru Reuters că Washingtonul şi-a revizuit propunerile. Ultimul proiect nu oferă Ucrainei nicio garanţie de securitate viitoare şi îi cere să contribuie la un fond comun de investiţii cu toate profiturile din utilizarea resurselor naturale gestionate de companii de stat şi private. Textul stipulează că Washingtonul primeşte primul dreptul de a cumpăra resursele extrase şi de a recupera toţi banii pe care i-a dat Ucrainei începând cu 2022, plus dobânda la o rată anuală de 4%, înainte ca Ucraina să înceapă să aibă acces la profiturile fondului.
Fondul comun de investiţii ar urma să fie gestionat de Corporaţia Internaţională pentru Finanţarea Dezvoltării din SUA şi să aibă un consiliu de administraţie format din cinci persoane, trei numite de SUA şi două de Ucraina. Fondurile vor fi convertite în monedă străină şi transferate în străinătate.
O versiune anterioară a acordului, cu care Ucraina a fost de acord în principiu înainte ca Zelenski să viziteze Casa Albă luna trecută, avea condiţii care păreau mai favorabile Ucrainei. Se propunea un fond comun de investiţii la care Ucraina să contribuie cu 50% din profiturile viitoare aduse de resursele naturale deţinute de stat. Kievul a declarat că versiunea anterioară a fost doar un acord-cadru care ar fi pregătit terenul pentru un acord mai detaliat care ar fi trebuit să fie convenit ulterior.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a fost vârful de lance al negocierilor pentru acordul privind minereurile. Într-un interviu acordat Fox News la începutul acestei săptămâni, acesta a declarat că SUA au „transmis un document complet pentru parteneriatul economic" şi că Washingtonul speră „să obţină semnături poate chiar săptămâna viitoare".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Semnal neașteptat de la Moscova: Putin propune înghețarea conflictului și stârnește reacții internaționale
Presedintele rus Vladimir Putin a propus Statelor Unite sa opreasca invazia Ucrainei si sa inghete actuala linie a front ...
-
Elon Musk este nemulțumit de „atacurile lipsite de etică" și se pregătește să părăsească administrația Trump. Oricum, mandatul său se apropie de final
Șeful Departamentului pentru Eficiența Guvernului (DOGE), Elon Musk, este pe punctul de a parasi administrația Donald Tr ...
-
Măsura anunțată de Donald Trump care provoacă o nouă prăbușire a dolarului și generează tensiuni majore în economia SUA
Dolarul american a inregistrat un nou declin luni dimineața, 21 aprilie, in tranzacțiile din Asia, dupa ce președintele ...
-
SUA primesc cea mai puternică lovitură de la instalarea lui Donald Trump: Noua ordine generează o pierdere de miliarde
În luna martie au fost cu aproape 12% mai putini vizitatori din strainatate in Statele Unite, comparativ cu aceeas ...
-
Pentru prima oară, Ursula von der Leyen spune adevărul: Occidentul așa cum îl știm noi nu mai există!
"Occidentul, așa cum il știam noi, nu mai exista", a spus Ursula von der Leyen in contextul deteriorarii rapide a relați ...
-
Cum a ajuns una dintre cele mai pașnice țări europene să se confrunte cu „copii soldați" și asasinate la comandă
Cand jurnalistul suedez Diamant Salihu vrea sa arate cat de grava a devenit problema bandelor de crima organizata din Su ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump a suspendat tarifele comerciale e cu mult mai grav decât se crede
Piețele bursiere din SUA se aflau intr-un declin profund, afectand 62% dintre americani, cei cu expunere directa sau ind ...
-
Super-analiză geopolitică și strategică: Putin, Trump, și Xi pregătesc reconfigurarea tăcută a puterii globale
Reluarea discuțiilor dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se produce intr ...
-
De ce susține Rusia că vrea cele patru regiuni ucrainene: "Nu suntem preocupați de pământ". Noi precizări despre relația Moscova-Washington
Discursul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya a starnit agitație, dupa ce a ...
-
Trump protejeaza Chinei Big Tech in SUA: Smartphone-urile, calculatoarele şi alte produse electronice vor beneficia de o scutire de la tarifele vamale pe China
Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare si alte produse electronice imp ...
-
Acuzații grave la adresa lui Donald Trump: suspectat că a manipulat bursa pentru a-și îmbogăți apropiații. Se cere o anchetă serioasă
Sase senatori democrati au cerut vineri Securities and Exchange Commission (SEC), jandarmul bursier american, sa stabile ...
-
Rusia refuză să mai revină vreodată la granițele din 1991. „Niciodată și pentru nimic în lume"
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri ca "pentru nimic in lume" Rusia nu se va intoarce la granițele ...
-
Deciziile la 180 de grade ale lui Trump, explicate de economiști precum Nouriel Roubini: Problema nu e deficitul comercial. Xi Jinping nu va clipi primul în fața SUA
În doar cateva zile, Donald Trump a intors lumea economica pe dos, aplicand o lovitura de grație complet lipsita d ...
-
Administratia Trump preia Canalul Panama. Americanii vor avea bază militară în apropierea canalului
Panama va permite desfasurarea de trupe americane in zonele de acces si adiacente canalului, potrivit unui acord bilater ...
-
Trump a luat-o razna si prăbuseste economia mondială: Taxe de 145% pe importurile chinezești
TTaxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Alba, dupa ce presedintele american Donald Tr ...
-
Rusia construiește în Crimeea ocupată primul portavion post-sovietic destinat Mării Negre si Mediteranei
Lucrarile la construcția primului portavion post-sovietic, "Ivan Rogov", sunt in plina desfașurare la șantierul naval Za ...
-
"Musk must die!": 77 de congresmeni democrați i-au cerut lui Trump să-l concedieze pe multimiliardarul de la DOGE
Un grup de democrați din Camera Reprezentanților a lansat o campanie concertata menita sa se asigure ca omul de afaceri ...
-
Business Insider: Lista câștigătorilor și a perdanților în urma războiului comercial al lui Donald Trump
Pauza de 90 de zile impusa de președintele Donald Trump in ceea ce privește tarifele drastice a fost resimțita in intrea ...
-
Cu Cristoiu ce-ați avut?
Scriu la cald, dupa ce am aflat de inchiderea contului de tik-tok al marelui gazetar Ion Cristoiu. L-am cunoscut in urma ...
-
Donald Trump suspendă suprataxele vamale "reciproce" pentru 90 de zile. Cu excepția Chinei!
Presedintele american Donald Trump anunta miercuri ca suspenda - pe o perioada de 90 de zile - suprataxele vamale "recip ...
-
Riposta Chinei pentru administrația Trump: opreşte importurile de gaze naturale lichefiate din SUA
China nu a mai importat gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA de 60 de zile, cel mai indelungat interval din ultimii ci ...
-
Elon Musk îl face "imbecil" pe consilierul pe Comerţ al lui Trump - Peter Navarro, arhitectul politicii taxelor vamale
Patronul Tesla Elon Musk il catalogheaza marti in doua mesaje postate pe reteaua sa de socializare X pe consilierul insa ...
-
Comisia Europeană colaborează cu China pentru a contracara tarifele impuse de Donald Trump. Urmează un summit între cele două părți
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut premierului chinez Li Qiang sa colaboreze pentru o &bdqu ...
-
Scandal cât Casa Albă: Elon Musk i-a cerut președintelui SUA să anuleze taxele vamale. Ce răspuns a primit miliardarul
Miliardarul Elon Musk i-a cerut direct președintelui american Donald Trump sa renunțe la noile tarife vamale, au dezvalu ...
-
Cum arde Casa în urma tărăboiului tarifar al lui Trump
Autor: Pepe Escobar Aceasta manevra de demolare economica necontrolata de facto incepe cu fantezia deformata ca lansarea ...
-
Germania își va retrage rezerva de aur de 280 miliarde de euro din seiful de la Federal Reserve. Vor urma și alte țări europene
Ca raspuns la politica economica imprevizibila a președintelui american Donald Trump, guvernul german iși va retrage 1.2 ...
-
Elon Musk avertizează: Vom vedea crime în masă în Europa. Migrația uriașă va duce la distrugerea tărilor din UE
Europa s-ar putea confrunta cu un val de terorism, a declarat omul de afaceri american Elon Musk in timpul discursului s ...
-
China adoptă o tactică diferită: Care e adevărata reacție a Beijingului la tarifele impuse de Donald Trump
În timp ce tarile din intreaga lume se straduiesc sa negocieze concesii in urma escaladarii de catre presedintele ...
-
Bursele asiatice se prăbușesc după anunțul lui Trump. Tarifele ar putea duce lumea într-o "iarnă nucleară economică"
Piețele bursiere s-au prabușit in Asia, in timp ce tarifele președintelui Donald Trump continua sa produca unde de șoc i ...
-
Taxele impuse de Donald Trump slăbesc dolarul, contrar aşteptărilor pieţei: temerile de recesiune pun presiune pe moneda americană
Desi planurile presedintelui Donald Trump privind tarifele vamale erau asteptate sa intareasca dolarul american, realita ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu