Volodimir Zelenski: "Ucraina nu va recunoaşte ajutorul militar american drept datorie în cadrul acordului privind mineralele şi nu îl va semna"
Postat la: 29.03.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus vineri că Ucraina nu este dispusă să recunoască ajutorul militar american acordat în ultimii ani drept datorie în cadrul acordului cu Statele Unite privind exploatarea mineralelor şi nu îl va semna, dacă îi ameninţă aderarea la Uniunea Europeană, relatează Ukrainskaia Pravda.
Cea mai recentă propunere de acord a SUA ar cere Kievului să trimită Washingtonului toate profiturile dintr-un fond care controlează resursele ucrainene până când Ucraina va fi rambursat tot ajutorul american acordat pe timp de război, plus dobânda, potrivit unui rezumat analizat de Reuters. Zelenski, care a subliniat în mod repetat necesitatea unor relaţii puternice cu Casa Albă, a părut să facă aluzie la acest ultim element atunci când a declarat că Kievul nu consideră că asistenţa din trecut trebuie acum rambursată.
„Nu vom accepta datorii, aşa cum am mai spus. Acestea sunt lucruri absolut clare pentru mine. Cel puţin atunci când vorbim despre trecut", a declarat preşedintele ucrainean, citat de Ukrainskaia Pravda. În acelaşi timp, el a precizat că Ucraina este pregătită să ramburseze Statelor Unite asistenţa viitoare, dacă administraţia Trump o oferă. „Dacă există perspective, un nou sprijin, noi pachete de sprijin, atunci Statele Unite pot stabili cu siguranţă anumite condiţii. Înţelegem că această echipă nu va face nimic gratuit. Aceasta este ceea ce spun ei în mod oficial", a declarat Zelenski într-o discuţie cu jurnaliştii.
Preşedintele a menţionat că principalele puncte de compromis cu partea americană au fost prezentate într-un acord-cadru, a cărui semnare, care ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul lunii februarie, când Zelenski a fost la Casa Albă, nu s-a mai întâmplat, în urma altercaţiei avute cu gazdele sale. La momentul respectiv, textul nu prevedea ca Ucraina să ramburseze SUA asistenţa primită de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, dar de atunci propunerea de acord a Statelor Unite a suferit modificări.
Astfel, versiunea revizuită acordului ar prevedea că Ucraina se angajează să ramburseze SUA toată asistenţa - bugetară, militară şi umanitară - furnizată după invazia la scară largă a Rusiei în 2022. Pe de altă parte, Zelenski a mai spus vineri că Ucraina nu va semna acordul cu Statele Unite privind mineralele, dacă acesta ameninţă aderarea sa la Uniunea Europeană.
„Constituţia Ucrainei spune clar că direcţia noastră este spre UE. Există reforme foarte importante, există paşi corespunzători. Nimic care poate ameninţa aderarea Ucrainei la UE nu poate fi acceptat", a declarat Zelenski. El a adăugat că va lua în considerare acordul „atunci când nu vor exista ameninţări legislative relevante".
Anterior, presa ucraineană relatase că noul text al acordului cu SUA privind mineralele poate intra în contradicţie cu intenţia Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană din cauza restricţiilor severe care afectează semnificativ suveranitatea economică a Ucrainei.
Preşedintele a precizat că partea ucraineană a primit vineri în mod oficial o versiune a acordului privind mineralele din partea Statelor Unite. „Oficial, din nou, şi acest lucru este important, partea ucraineană (guvernul şi preşedinţia - n.r.) a primit astăzi oficial o notă cu o variantă sau o propunere din partea Statelor Unite", a declarat şeful statului ucrainean. El a adăugat că, în urmă cu ceva timp, vicepremierul Iulia Svîrîdenko a primit la rândul ei o versiune a acordului în contactul bilateral avut cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, dar este necesar să se compare dacă este vorba despre acelaşi text.
„I-am pus câteva întrebări. Ea a spus că este foarte dificil de comentat, este un document complet diferit, există multe lucruri care nu au fost discutate şi există unele lucruri pe care părţile le-au respins deja", a declarat Zelenski. El a subliniat că este necesar să se obţină „o evaluare specifică din partea juriştilor la cel mai înalt nivel". „Să compare toate aceste acorduri, sunt deja multe, şi voi accepta acordul pe care partea noastră l-a primit oficial", a spus şeful statului.
Zelenski este, prin urmare, precaut cu privire la noul acord privind mineralele şi spune clar că ajutorul acordat anterior de SUA nu a fost un împrumut, în condiţiile în care versiunea de acord care circulă ar sugera că SUA solicită toate veniturile din resurse naturale ale Ucrainei timp de ani de zile, notează Reuters.
Cu toate acestea, Zelenski a declarat că textul este „complet diferit" de acordul-cadru anterior pe care urma să îl semneze cu Donald Trump înainte ca discuţiile lor să degenereze în ceartă luna trecută. „Cadrul a fost schimbat. Haideţi să studiem acest cadru şi apoi vom putea discuta", a declarat el într-o conferinţă de presă la Kiev.
A găsi o cale acceptabilă în chestiuni precum aceasta reprezintă o provocare majoră pentru Zelenski, a cărui dispută cu Trump a dus luna trecută la întreruperea de către Washington a fluxurilor de asistenţă militară convenite anterior şi la stoparea schimbului de informaţii cu Kievul. Este, de asemenea, o conjunctură diplomatică extrem de sensibilă, în care Trump încearcă să pună capăt rapid luptelor cu Rusia, reorientând în acelaşi timp politica Washingtonului către punctele de vedere ale Moscovei cu privire la războiul său de trei ani din Ucraina.
Vicepremierul Iulia Svîrîdenko a declarat parlamentarilor că Kievul îşi va exprima poziţia cu privire la noul proiect numai după ce va exista un consens. Până atunci, discuţiile publice ar fi dăunătoare, a spus ea. Zelenski a declarat în repetate rânduri că acceptă ideea semnării unui acord reciproc avantajos cu Statele Unite privind mineralele, deşi nu ar semna un acord care ar sărăci ţara. Joi, el a declarat că Washingtonul schimbă constant termenii.
Trei persoane familiarizate cu negocierile în curs au declarat pentru Reuters că Washingtonul şi-a revizuit propunerile. Ultimul proiect nu oferă Ucrainei nicio garanţie de securitate viitoare şi îi cere să contribuie la un fond comun de investiţii cu toate profiturile din utilizarea resurselor naturale gestionate de companii de stat şi private. Textul stipulează că Washingtonul primeşte primul dreptul de a cumpăra resursele extrase şi de a recupera toţi banii pe care i-a dat Ucrainei începând cu 2022, plus dobânda la o rată anuală de 4%, înainte ca Ucraina să înceapă să aibă acces la profiturile fondului.
Fondul comun de investiţii ar urma să fie gestionat de Corporaţia Internaţională pentru Finanţarea Dezvoltării din SUA şi să aibă un consiliu de administraţie format din cinci persoane, trei numite de SUA şi două de Ucraina. Fondurile vor fi convertite în monedă străină şi transferate în străinătate.
O versiune anterioară a acordului, cu care Ucraina a fost de acord în principiu înainte ca Zelenski să viziteze Casa Albă luna trecută, avea condiţii care păreau mai favorabile Ucrainei. Se propunea un fond comun de investiţii la care Ucraina să contribuie cu 50% din profiturile viitoare aduse de resursele naturale deţinute de stat. Kievul a declarat că versiunea anterioară a fost doar un acord-cadru care ar fi pregătit terenul pentru un acord mai detaliat care ar fi trebuit să fie convenit ulterior.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a fost vârful de lance al negocierilor pentru acordul privind minereurile. Într-un interviu acordat Fox News la începutul acestei săptămâni, acesta a declarat că SUA au „transmis un document complet pentru parteneriatul economic" şi că Washingtonul speră „să obţină semnături poate chiar săptămâna viitoare".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
În jurul României se fac alianțe, se negociază, se mută trupe: Fierbere ca înaintea marilor conflagrații
Bucureștiul incearca sa gaseasca un echilibru intre complicațiile create de Statele Unite și determinarea europenilor de ...
-
Europa și China s-au așezat la masa negocierilor: Pregătesc o lovitură puternică pentru Donald Trump
Ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao, s-a intalnit cu comisarul european pentru comerț și securitate economica, M ...
-
Jurnalistul care a dezvăluit scurgerea de informații de la Casa Albă rupe tăcerea: "M-au invitat și acum mă atacă!" Trump: "Vânătoare de vrajitoare"
Cand Jeffrey Goldberg a publicat o poveste-bomba care sublinia modul in care unii dintre cei mai inalți oficiali america ...
-
Donald Trump, atac fără precedent la adresa întregii Uniuni Europene: Au cerut pomană
Șeful de la Casa Alba s-a intalnit marți cu ambasadorii americani și cu presa. La un moment dat Trump a fost intrebat de ...
-
Administrația Trump amenință cu eliminarea instanțelor care blochează agenda președintelui: "Vremurile disperate cer măsuri disperate"
Una dintre cele mai importante voci ale administrației SUA, presedintele Camerei Reprezentantilor, Mike Johnson, a anunț ...
-
Planul Rusiei până în anul 2045. Scenariile de pe masa lui Putin privind posibile confruntări militare
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar avea pe masa 15 scenarii pentru posibile conflicte militare, pana in 2045, potri ...
-
Președintele Milei a cerut declasificarea documentelor despre naziștii care s-au refugiat în Argentina după Holocaust
Președintele argentinian Javier Milei a ordonat declasificarea documentelor legate de naziștii care s-au refugiat in țar ...
-
Dezvăluiri ca-n filme în Israel. Securitatea internă a făcut anchete secrete asupra Guvernului Natanyahu
Shin Bet a desfașurat o ancheta sub acoperire cu privire la posibila infiltrare a unor elemente de extrema-dreapta in po ...
-
Nu Dughin ci Surkov este adevăratul ideolog al lui Vladimir Putin: "Lumea rusă nu are granițe"
Vladislav Surkov este principalul ideolog al politicilor lui Vladimir Putin, ceea ce inseamna ca a vorbi cu el este ca ș ...
-
Scandal urias intre SUA si Danemarca: A doua doamnă Usha Vance va vizita Groenlanda în timp ce Trump militează pentru proprietatea asupra teritoriului unui stat european
A doua doamna Usha Vance va calatori in Groenlanda in aceasta saptamana, a anunțat duminica Casa Alba, devenind cel mai ...
-
Clanul Soros nu vrea să lase din gheare Republica Moldova după ce Donald Trump a anulat finanțarea SUA pentru Chișinău
Comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, s-a intalnit la Bruxelles cu Alexander Soros, reprezentant al Open Socie ...
-
Ce vrea de fapt Donald Trump? Scrisoarea secretă trimisă către Iran, o enigmă pentru întreaga lume
Donald Trump "doreste sa stabileasca o relatie de incredere" cu Iranul, a declarat emisarul sau Steve Witkoff intr-un in ...
-
Moment istoric! Germania se desprinde militar de SUA: plan de înarmare aprobat de Parlament
Planul de cheltuieli mai larg de 1 miliard euro al lui Friedrich Merz, care reprezinta partidul caștigator in alegerile ...
-
Rusia deplânge eliminarea lui Călin Georgescu de la prezidențiale: "Lovitură în inima democrației"
Maria Zaharova il deplange pe Calin Georgescu, susținand ca acesta ar fi fost impiedicat sa participe la alegeri, ca exe ...
-
Pentru ca SUA va fi o dictatura a lui Trump si Big Tech dupa model chinez, afacerile companiilor americane se mută masiv către Europa
Pietele bursiere europene au vazut in ultimele trei luni o aglomerare a investitiilor din SUA catre aceasta parte a Atla ...
-
POLITICO: Liderii UE decid că părerile lui Orbán nu prea mai contează. Unanimitatea nu mai depinde de el
Liderii europeni nu se mai bazeaza pe Ungaria pentru a sustine pozitiile politice-cheie cu privire la Ucraina, dar asta ...
-
Xi Jinping a făcut o criză de nervi când a auzit că Donald Trump i-a luat porturile de la Canalul Panama
Presedintele Chinei, Xi Jinping, este foarte nemultumit de planurile unei companii din Hong Kong, CK Hutchison Holdings, ...
-
Unitățile speciale britanice sunt pregătite să se alăture forței de menținere a păcii din Ucraina
Forțele de elita britanice au fost puse in așteptare pentru a se deplasa in Ucraina ca parte a misiunii de menținere a p ...
-
Echipa lui Trump merge cu Putin: Complotul SUA de a-l lovi pe Zelenski, dezvăluit
Una peste alta, Trump și echipa lui pestrița de trimiși speciali, membri ai familiei și prieteni par mai dornici sa conv ...
-
Putin a dat peste cap jocul de pace al lui Trump privind Ucraina, cu arta rusească a „refuzului"
„Nu" nu este „da" atunci cand exista „poate", „probabil ca nu" sau „doar daca". Aceasta es ...
-
Putin îi oferă lui Trump doar minimul necesar pentru a putea spune că progresează negocierile de pace din Ucraina
Chiar daca președintele american Donald Trump insista asupra progreselor facute in negocierile cu Rusia despre un armist ...
-
Ce a decis Vladimir Putin după convorbirea telefonică cu Donald Trump: ordin dat forțelor armate de pe frontul din Ucraina
În timpul unei conversații telefonice cu președintele american Donald Trump, președintele rus Vladimir Putin și-a ...
-
Ursula von der Leyen: O nouă ordine internațională va fi formată în a doua jumătate a deceniului. Cele patru direcții de investiții militare ale UE
"Era dividendelor pacii a apus demult. Arhitectura de securitate pe care ne-am bazat nu mai poate fi considerata de la s ...
-
Rusia intră în cursa pentru exploatarea metalelor rare. Moscova susține că va produce 60.000 de tone metrice de carbonat de litiu în anul 2030
Rusia a intrat in cursa pentru exploatarea metalelor rare, anuntand saptamana aceasta ca va produce aproximativ 60.000 d ...
-
O analiză The New Yorker ne dă fiori: Tehno-fascismul lui Elon Musk prinde teren în America. Un oraș din România, exemplu de 'siliconizare
The New Yorker analizeaza influența lui Elon Musk și a tehnocraților in politica. Statele Unite se confrunta cu o forma ...
-
Putin vrea să se apropie tot mai mult de România: Dezvăluirea făcută de emisarul lui Donald Trump
Emisarul special al administrației Trump pentru Orientul Mijlociu și reprezentantul de facto al lui Donald Trump in disc ...
-
Retragerea din Kursk: Grupul rusesc de elită Rubicon a lansat atacuri devastatoare asupra convoaielor ucrainene. Ambuscade cu drone ascunse la sol în așteptarea țintelor
La 25 februarie, un grup rusesc de elita - Rubicon Center of Advanced Unmanned Systems - a lansat un val devastator de a ...
-
Miniștrii de externe ai UE nu au reușit să aprobe cele 40 de miliarde euro pentru Ucraina: Ungaria, Franța, Italia și Spania nu vor
Miniștrii de externe ai UE nu au convenit asupra unui pachet de ajutor de 40 de miliarde de euro pentru Ucraina și lucra ...
-
Cutremur în serviciile secrete israeliene - Premierul Netanyahu decapitează Shin Bet: "Campanie de ameninţări şi de scurgeri în media"
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il va demite pe seful serviciului de securitate interna (Shin B ...
-
Donald Trump anunță ziua în care se întâlnește cu Vladimir Putin
Președintele Donald Trump a declarat ca va vorbi marți cu președintele rus Vladimir Putin, in timp ce acesta face presiu ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu