Volodimir Zelenski și Donald Trump au discutat pentru prima dată în ultimii 5 ani. Ce au stabilit cei doi
Postat la: 20.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Fostul președinte american Donald Trump a declarat că „a avut o convorbire telefonică foarte bună" cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce liderul de la Kiev a precizat că au discutat despre „importanța vitală a sprijinului bipartizan și bicameral" al Statelor Unite pentru Ucraina.
Apelul dintre cei doi lideri, care au avut o relație complicată pe timpul mandatului lui Trump, marchează prima lor conversație de când Trump a părăsit Casa Albă și are loc la o zi după ce a acceptat oficial nominalizarea Partidului Republican pentru funcția de președinte. De asemenea, are loc pe fondul îngrijorărilor din Europa cu privire la politica lui Trump față de războiul Rusia-Ucraina, dacă ar câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie.
„Președintele Zelenski al Ucrainei și cu mine am avut o convorbire telefonică foarte bună mai devreme astăzi. M-a felicitat pentru o Convenție Națională Republicană foarte reușită și pentru faptul că am devenit candidatul republican la funcția de președinte al Statelor Unite", a declarat Trump într-o postare pe rețeaua sa de socializare, Truth Social. „A condamnat odioasa tentativă de asasinat de sâmbăta trecută și a remarcat faptul că poporul american s-a reunit în spiritul unității în aceste vremuri".
„Îl apreciez pe președintele Zelenski pentru că mi-a întins o mână pentru că eu, ca viitor președinte al Statelor Unite, voi aduce pacea în lume și voi pune capăt războiului care a costat atât de multe vieți și a devastat nenumărate familii nevinovate. Ambele părți vor fi capabile să se reunească și să negocieze un acord care să pună capăt violenței și să deschidă calea spre prosperitate", a continuat Donald Trump.
Într-o postare pe X în care descrie apelul, Zelenski a declarat că l-a felicitat pe Trump pentru nominalizarea sa și a condamnat „tentativa șocantă de asasinat din Pennsylvania".
„I-am urat putere și siguranță absolută în viitor", a spus el. „Am remarcat sprijinul vital bipartizan și bicameral american pentru protejarea libertății și independenței națiunii noastre".
„Am convenit cu președintele Trump să discutăm în cadrul unei întâlniri personale ce pași pot face pacea echitabilă și cu adevărat durabilă", a concluzionat liderul de la Kiev.
De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, Trump a declarat în mod repetat că ar putea rezolva războiul din Ucraina într-o zi, dar rămâne neclar cum va urmări să asigure pacea.
În cadrul dezbaterii prezidențiale de luna trecută, Trump a declarat că termenii lui Putin pentru un acord - care ar include cedarea de către Ucraina a celor patru teritorii ocupate în prezent de Rusia - sunt „inacceptabili". Dar fostul președinte și aliații săi au criticat, de asemenea, trimiterea de ajutor militar american la Kiev.
Trump a criticat mult timp cheltuielile NATO pentru apărare. În februarie, fostul președinte a declarat că ar încuraja Rusia să facă „ce vrea" oricărei țări membre NATO care nu respectă orientările privind cheltuielile pentru apărare, alarmând mulți lideri de la Washington și din Europa.
Trump și Zelenski au, de asemenea, propria lor istorie. În urmă cu aproape cinci ani, Trump a făcut presiuni repetate pentru ca Zelenski să îi investigheze pe rivalul său politic Joe Biden și pe fiul acestuia, Hunter, în cadrul unei convorbiri telefonice înainte de alegerile din 2020. Acel „telefon perfect", în cuvintele lui Trump, a dus la prima sa destituire în Camera Reprezentanților. Măsura nu a trecut de Senat.
Diplomații europeni s-au pregătit pentru posibila revenire a lui Trump la Casa Albă, a relatat anterior CNN, lucrând la stabilirea unor bariere de protecție pentru NATO și încercând să asigure un sprijin durabil pentru Ucraina în războiul său cu Rusia.
Săptămâna trecută, când Zelenski s-a aflat în SUA, el a declarat că „toată lumea așteaptă luna noiembrie", inclusiv Putin. El a mai spus că Biden și Trump sunt „foarte diferiți", dar ambii susțin democrația, motiv pentru care a afirmat: „Cred că Putin îi va urî pe amândoi".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Există bani care ar putea fi ai tăi: 10 lucruri pe care nu știai că ChatGPT le poate face
Majoritatea oamenilor se limitează la utilizările de bază ale ChatGPT. Îl folosesc pentru postări pe rețelele sociale și schițe de e-mailuri, adresează întrebări simple și primesc răspunsuri simple. Renunță după câteva încercări. Dar potențialul de productivitate este imens, iar cu câteva idei ingenioase poți face mult mai mult.
-
Bătălia pentru Arctica! După Groenlanda, SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană: Locaţia vorbeşte de la sine
Donald Trump, care preia funcţia la 20 ianuarie, a descris controlul SUA asupra Groenlandei, un teritoriu danez semi-autonom, drept o „necesitate absolută". De data aceasta, Marina SUA dorește să se întoarcă la o fostă bază a Marinei Regale Norvegiene, care ar putea servi drept punct de sprijin convenabil pentru operaţiunile submarine din Arctica, arată War Zone.
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, numeroase statuete enigmatice cu femeie voluptoase și arme cu ajutorul cărora vânau uriași ai Epocii de Gheață.
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre benzi de mii de kilometri lungime, care conțin foarte multă apă ce aduce ploi record în diverse locuri de pe Terra. Cum iau naștere aceste întinse râuri cerești? De ce sunt puțin cunoscute în România și cum le schimbă clima tot mai caldă?
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT este prima "bântuită" de austeritate, un domeniu privilegiat de guvern, până de curând, prin scutirea plății unor impozite.
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cancer, pentru care nu există explicaţii genetice sau legate de dietă şi stilul de viaţă.
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficială a României în Programul Visa Waiver. Decizia a fost anunțată de Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, consolidând parteneriatul strategic dintre cele două țări.
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnetică capabilă să reproducă efectele devastatoare ale fenomenului Carrington din 1859.
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răspândească într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, relatează BBC.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
- 6.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 7.De ce a capturat Israelul cel mai înalt munte al Siriei la doar câteva ore după căderea lui Assad
- 8.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 9.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 10.Soldații au devenit cel mai valoros export al Coreei de Nord. Suma gigantică pe care o primește Kim Jong-un de la Vladimir Putin pentru tunuri și carne de tun
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu