Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Viktor Orban e nostalgic după anii horthismului. Ii îngrozește pe istorici și-i face pe maghiari să se mute!

Postat la: 21.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

De câțiva ani, premierul ungar Viktor Orban este criticat periodic de Uniunea Europeană pentru slăbirea sistemului judiciar independent și atacarea libertății presei. În dorinţa sa de a prelua și mai mult controlul, Orban transformă acum capitala țării, Budapesta.

Mai multe ministere sunt mutate în popularul Cartier al Castelului, lucru care a provocat nemulţumirea istoricilor, arhitecților și locuitorilor. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa", un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30. În Cartierul Castelului din Budapesta se desfășoară lucrări majore de construcție - în curând, ministerele Ungariei vor fi relocate în palatele construite conform modelelor istorice. Premierul Orban vrea ca districtul să devină noul centru de putere al țării, așa că și-a mutat deja reședința oficială aici.

Marta Nassali, primarul districtului, este îngrozită. Politicianul de opoziție nu poate decât să privească în timp ce guvernul expropriază terenurile deținute de municipalitate. „E un mesaj social periculos. Nu vreau să ne întoarcem la modul în care se făceau lucrurile în 1944 - inclusiv din punct de vedere arhitectural. Aceasta a fost o decizie dictatorială, arbitrară, a guvernului, o decizie care contravine intereselor societății", spune Marta Naszalyi, primarul districtului. Mulți îi împărtășesc îngrijorările. Sute de mii de cetățeni unguri, care nu au mai suportat să vadă transformarea politică a țării lor din ultimii ani, au decis să plece din Budapesta.

Clădirea Parlamentului Ungariei se află pe cealaltă parte a fluviului Dunărea. Astăzi, Piața Kossuth arată exact la fel ca în martie 1944, plină iar de statui și monumente din epoca lui Mikloș Horthy, liderul țării pe aproape întreaga durată a celui de Al Doilea Război Mondial. Guvernul lui Orban a reinstalat chiar și Monumentul Martirilor Naționali - care fusese înlăturat după război. Istoricul Kristian Ungvari trece în revistă materialul de arhivă și imagini din 2019, când monumentul reconstruit a fost inaugurat, cu o retorică destul de aprinsă, de către președintele Parlamentului - László Kövér. Istoricul nu poate înțelege nostalgia lui Orban pentru anii ‘40. El spune că Miklos Horthy reprezintă un capitol întunecat din istoria țării.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE