Viktor Orban contraatacă după ce a fost dezvăluit un plan secret al UE de sabotare a economiei ungare daca nu aproba 50 de miliarde de euro pentru Ucraina
Postat la: 31.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

"Ungaria nu permite șantajul", a răbufnit ministrul ungar pentru afaceri europene, Janos Boka, ca răspuns la documentul secret publicat de Financial Times, care arată că UE este pregătită să provoace daune intenționate economiei ungare dacă guvernul Orban persistă în a refuza mai multe fonduri pentru Ucraina.
"Documentul, redactat de birocrați de la Bruxelles, nu face decât să confirme ceea ce guvernul ungar spune de mult timp: accesul la fondurile UE este folosit pentru șantaj politic de către Bruxelles", a subliniat Boka.
Liderii UE sunt așteptați joi (1 februarie) la Bruxelles pentru a încerca să salveze și să adopte pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro pe patru ani pentru Ucraina, pe care Budapesta îl blochează. Dar dacă Orban nu se retrage, liderii UE ar fi gata să spună "ajunge" - conform relatării Financial Times, care folosește în mod deschis cuvântul "sabotaj" pentru a descrie ceea ce vor încerca să facă ceilalți membri ai blocului pentru economia ungară. Cu toate acestea, destul de ironic, rămân oficialii de la Bruxelles care, în schimb, acuză deschis Budapesta că folosește șantajul legat de finanțarea Ucrainei.
"Într-un document redactat de oficiali UE și văzut de Financial Times, Bruxelles-ul a schițat o strategie pentru a viza în mod explicit slăbiciunile economice ale Ungariei, a pune în pericol moneda sa și a determina o prăbușire a încrederii investitorilor, în încercarea de a afecta "locurile de muncă și creșterea economică" dacă Budapesta refuză să ridice dreptul de veto împotriva ajutorului acordat Kievului", scrie FT.
Se pare că este vorba de opțiunea nucleară a amenințărilor finale. Continuă FT: "Dacă nu se retrage, alți lideri UE ar trebui să jure public că vor opri permanent toate finanțările UE către Budapesta, cu intenția de a speria piețele, precipitând o fugă la moneda forint a țării și o creștere a costului împrumuturilor sale, a afirmat Bruxelles-ul în document."
Biroul lui Viktor Orban a declarat, ca reacție la dezvăluirea din articolul din FT: "Acum este foarte clar: este vorba de șantaj și nu are nimic de-a face cu statul de drept. Și acum nici măcar nu încearcă să o ascundă! Orice s-ar întâmpla, este nevoie de schimbare la Bruxelles!"
FT a citat direct proiectul de document secret. Acesta declară că "în cazul în care nu se va ajunge la un acord la [summitul] din 1 februarie, alți șefi de stat și de guvern vor declara public că, în lumina comportamentului neconstructiv al premierului ungar ... nu își pot imagina că [fondurile UE vor fi acordate Budapestei]".
În timp ce acest lucru se prefigurează poate a fi cel mai "deschis" exemplu de încercare a Bruxelles-ului de a forța Budapesta să se alinieze prin vizarea întregii sale economii, cu siguranță nu este prima dată când se folosește retorica de tip șantaj, care amintește de problemele legate de "statul de drept" și de dezbaterea privind "LGBTQ+" și alte presupuse "regrese democratice".
Datele Comisiei Europene indică faptul că comerțul intracomunitar reprezintă 78% din exporturile Ungariei, cu doar 3% către SUA și 3% către Regatul Unit. Planul UE citat în raport subliniază faptul că "creșterea economică și locurile de muncă ... depind în mare măsură" de banii străini, inclusiv de finanțarea substanțială din partea UE. Odată cu scurgerea veștii despre planul secret, moneda maghiară, forintul, s-a depreciat luni cu 0,7%.
Interesant este faptul că, pe fondul intransigenței percepute a Ungariei în ceea ce privește problema finanțării pentru Ucraina (deși trebuie reamintit că partea ungară este cea care spune că UE nu va face compromisuri), unii diplomați europeni au început să se plângă că Europa "începe să pară slabă".
Marți, Orban a fost raportat ca fiind gata să își îndulcească poziția, potrivit Reuters: "Ungaria este pregătită să participe la soluția celor 27 (națiuni membre UE) dacă garantați că în fiecare an vom decide dacă vom trimite sau nu acești bani. Iar această decizie anuală trebuie să aibă același temei juridic ca și astăzi: trebuie să fie unanimă", a declarat premierul, citat, ceea ce este considerat pe scară largă ca o deschidere către un compromis semnificativ.
Cea mai evidentă este ideea că Ungaria are o "inflație foarte mare". În realitate, după ce a fost foarte ridicată anterior, inflația în Ungaria a scăzut rapid, iar acum este puțin peste 5% și depășește așteptările. Erori de acest gen sugerează că cel care a alcătuit "strategia" probabil nu este un economist foarte, să spunem, orientat spre date. Mai degrabă este un avocat care își amintește vag titlurile din FT de acum 6 luni, care acum sunt depășite.
De asemenea, subliniază deficitul public al Ungariei. Deficitul public al Ungariei este mare din cauza subvențiilor pentru energie, dar acest lucru se întâmplă în toată Europa. Deficitul public al Ungariei este în prezent de 5,9% din PIB. Comparați-l cu cel italian, de 8%, sau cu cel francez, de 4,8%. Ungaria se află undeva la mijloc. Și are o datorie publică scăzută, de 74% din PIB. Cea a Franței este de 112%, iar cea a Italiei de 142%. Acest lucru sugerează că autorii au făcut doar o treabă rapidă pe Wikipedia, încercând să obțină cifre înfricoșătoare fără a le contextualiza.
Dar și mai gravă este lipsa de înțelegere macro de bază. Oricine a scris pare să creadă că, dacă fondurile UE sunt reținute din Ungaria, moneda maghiară, forintul, se va prăbuși. Aceasta este singura amenințare cu adevărat substanțială din articol. Dar forintul este determinat ca majoritatea celorlalte monede din DM: de rata inflației relative a Ungariei și de rata dobânzii băncii centrale. De-a lungul inflației anterioare, banca centrală a gestionat destul de bine ajustarea forintului.
Poate că mulțimea de la Bruxelles poate convinge presa financiară să își înarmeze titlurile împotriva Ungariei - aceasta pare o tactică din ce în ce mai frecventă la anumite publicații, care pierd credibilitate în acest fel - dar probabil că nu va face nicio diferență. Investițiile străine directe care se îndreaptă spre Ungaria sunt efectuate de investitori care sunt conștienți că țara este o "oaie neagră" și sunt pe deplin obișnuiți să interpreteze titlurile din presă prin această perspectivă.
Premierul ungar Viktor Orban a avertizat din nou marți că integrarea Ucrainei reprezintă o "problemă serioasă" pentru Europa chiar și fără război, cu două zile înainte de un summit cheie la Bruxelles. Într-un interviu acordat săptămânalului francez Le Point, Orban a declarat că recentele proteste ale fermierilor din Europa au arătat "în ce măsură Ucraina este o problemă serioasă pentru Europa, indiferent de război".
Fermierii au fost furioși din cauza creșterii costurilor de producție și a reglementărilor de mediu, precum și a ceea ce ei spun că este o concurență neloială din partea cerealelor și a puilor ucraineni. "Trebuie să fim foarte atenți, deoarece Ucraina este o țară imensă", a declarat Orban, adăugând că relațiile mai strânse "vor avea un impact enorm și dezastruos asupra economiilor europene, în special în sectorul agricol".
El a cerut Comisiei Europene să "apere interesele europene împotriva ucrainenilor, nu interesele ucrainene împotriva fermierilor europeni". Orban este singurul lider UE care a menținut legături strânse cu Kremlinul după invazia Rusiei în Ucraina. În decembrie, Orban s-a abținut de la o decizie de a deschide discuțiile de aderare la UE cu Ucraina, părăsind sala în momentul votului. De asemenea, el a pus veto la un ajutor de 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari) pentru Kiev, acordat de UE pe o perioadă de patru ani - care se va afla pe ordinea de zi a summitului extraordinar al liderilor UE de joi.
Orban a confirmat în interviu că Budapesta a făcut sâmbătă "o ofertă de compromis", sugerând ca orice decizie să fie revizuită anual. El a deplâns faptul că Ungaria "este singură" în cadrul UE, în timp ce celelalte 26 de state membre "încă mai cred că există o soluție militară" la războiul din Ucraina.
Financial Times a relatat la sfârșitul săptămânii că Bruxelles-ul "a schițat o strategie pentru a viza în mod explicit slăbiciunile economice ale Ungariei... dacă Budapesta refuză să ridice veto-ul împotriva ajutorului acordat Kievului", citând un document elaborat de oficiali UE. Miliarde de euro din ajutorul UE destinat Ungariei rămân înghețate de Bruxelles în așteptarea unor progrese în probleme precum protejarea libertății academice, asigurarea drepturilor persoanelor LGBTQ și acceptarea drepturilor solicitanților de azil de a cere protecție.
"Este un fel de manual al șantajistului. Nu am nicio îndoială cu privire la autenticitatea acestui document. Cunoscând Bruxelles-ul, ei sunt capabili de așa ceva", a declarat Orban, care are frecvente conflicte cu Bruxelles-ul. El a mai spus că dacă Donald Trump ar fi fost încă președinte al SUA în februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, "nu ar mai fi existat niciun război în Europa". "Pacea are un nume - cel al lui Donald Trump", a spus el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Cum a ajuns una dintre cele mai pașnice țări europene să se confrunte cu „copii soldați" și asasinate la comandă
Cand jurnalistul suedez Diamant Salihu vrea sa arate cat de grava a devenit problema bandelor de crima organizata din Su ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump a suspendat tarifele comerciale e cu mult mai grav decât se crede
Piețele bursiere din SUA se aflau intr-un declin profund, afectand 62% dintre americani, cei cu expunere directa sau ind ...
-
Super-analiză geopolitică și strategică: Putin, Trump, și Xi pregătesc reconfigurarea tăcută a puterii globale
Reluarea discuțiilor dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se produce intr ...
-
De ce susține Rusia că vrea cele patru regiuni ucrainene: "Nu suntem preocupați de pământ". Noi precizări despre relația Moscova-Washington
Discursul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya a starnit agitație, dupa ce a ...
-
Trump protejeaza Chinei Big Tech in SUA: Smartphone-urile, calculatoarele şi alte produse electronice vor beneficia de o scutire de la tarifele vamale pe China
Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare si alte produse electronice imp ...
-
Acuzații grave la adresa lui Donald Trump: suspectat că a manipulat bursa pentru a-și îmbogăți apropiații. Se cere o anchetă serioasă
Sase senatori democrati au cerut vineri Securities and Exchange Commission (SEC), jandarmul bursier american, sa stabile ...
-
Rusia refuză să mai revină vreodată la granițele din 1991. „Niciodată și pentru nimic în lume"
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri ca "pentru nimic in lume" Rusia nu se va intoarce la granițele ...
-
Deciziile la 180 de grade ale lui Trump, explicate de economiști precum Nouriel Roubini: Problema nu e deficitul comercial. Xi Jinping nu va clipi primul în fața SUA
În doar cateva zile, Donald Trump a intors lumea economica pe dos, aplicand o lovitura de grație complet lipsita d ...
-
Administratia Trump preia Canalul Panama. Americanii vor avea bază militară în apropierea canalului
Panama va permite desfasurarea de trupe americane in zonele de acces si adiacente canalului, potrivit unui acord bilater ...
-
Trump a luat-o razna si prăbuseste economia mondială: Taxe de 145% pe importurile chinezești
TTaxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Alba, dupa ce presedintele american Donald Tr ...
-
Rusia construiește în Crimeea ocupată primul portavion post-sovietic destinat Mării Negre si Mediteranei
Lucrarile la construcția primului portavion post-sovietic, "Ivan Rogov", sunt in plina desfașurare la șantierul naval Za ...
-
"Musk must die!": 77 de congresmeni democrați i-au cerut lui Trump să-l concedieze pe multimiliardarul de la DOGE
Un grup de democrați din Camera Reprezentanților a lansat o campanie concertata menita sa se asigure ca omul de afaceri ...
-
Business Insider: Lista câștigătorilor și a perdanților în urma războiului comercial al lui Donald Trump
Pauza de 90 de zile impusa de președintele Donald Trump in ceea ce privește tarifele drastice a fost resimțita in intrea ...
-
Cu Cristoiu ce-ați avut?
Scriu la cald, dupa ce am aflat de inchiderea contului de tik-tok al marelui gazetar Ion Cristoiu. L-am cunoscut in urma ...
-
Donald Trump suspendă suprataxele vamale "reciproce" pentru 90 de zile. Cu excepția Chinei!
Presedintele american Donald Trump anunta miercuri ca suspenda - pe o perioada de 90 de zile - suprataxele vamale "recip ...
-
Riposta Chinei pentru administrația Trump: opreşte importurile de gaze naturale lichefiate din SUA
China nu a mai importat gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA de 60 de zile, cel mai indelungat interval din ultimii ci ...
-
Elon Musk îl face "imbecil" pe consilierul pe Comerţ al lui Trump - Peter Navarro, arhitectul politicii taxelor vamale
Patronul Tesla Elon Musk il catalogheaza marti in doua mesaje postate pe reteaua sa de socializare X pe consilierul insa ...
-
Comisia Europeană colaborează cu China pentru a contracara tarifele impuse de Donald Trump. Urmează un summit între cele două părți
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut premierului chinez Li Qiang sa colaboreze pentru o &bdqu ...
-
Scandal cât Casa Albă: Elon Musk i-a cerut președintelui SUA să anuleze taxele vamale. Ce răspuns a primit miliardarul
Miliardarul Elon Musk i-a cerut direct președintelui american Donald Trump sa renunțe la noile tarife vamale, au dezvalu ...
-
Cum arde Casa în urma tărăboiului tarifar al lui Trump
Autor: Pepe Escobar Aceasta manevra de demolare economica necontrolata de facto incepe cu fantezia deformata ca lansarea ...
-
Germania își va retrage rezerva de aur de 280 miliarde de euro din seiful de la Federal Reserve. Vor urma și alte țări europene
Ca raspuns la politica economica imprevizibila a președintelui american Donald Trump, guvernul german iși va retrage 1.2 ...
-
Elon Musk avertizează: Vom vedea crime în masă în Europa. Migrația uriașă va duce la distrugerea tărilor din UE
Europa s-ar putea confrunta cu un val de terorism, a declarat omul de afaceri american Elon Musk in timpul discursului s ...
-
China adoptă o tactică diferită: Care e adevărata reacție a Beijingului la tarifele impuse de Donald Trump
În timp ce tarile din intreaga lume se straduiesc sa negocieze concesii in urma escaladarii de catre presedintele ...
-
Bursele asiatice se prăbușesc după anunțul lui Trump. Tarifele ar putea duce lumea într-o "iarnă nucleară economică"
Piețele bursiere s-au prabușit in Asia, in timp ce tarifele președintelui Donald Trump continua sa produca unde de șoc i ...
-
Taxele impuse de Donald Trump slăbesc dolarul, contrar aşteptărilor pieţei: temerile de recesiune pun presiune pe moneda americană
Desi planurile presedintelui Donald Trump privind tarifele vamale erau asteptate sa intareasca dolarul american, realita ...
-
Escaladarea războiului comercial a şters peste 5.000 miliarde dolari din valoarea acţiunilor bursei americane
Indicele S&P 500 al Bursei de la New York a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele 11 luni, reducand valoarea to ...
-
Armata israeliană face dezastru în Gaza: ce speră să obțină Benjamin Netanyahu cu noile incursiuni sângeroase
Armata israeliana a lansat, vineri, o noua ofensiva terestra in orasul Gaza, intensificandu-si operatiunile in teritoriu ...
-
Nu e prima dată când SUA impun taxe vamale uriașe. Cum funcționa societatea americană în urmă cu mai bine de 100 de ani
Sub umbrela „Liberation Day", Donald Trump a anunțat pe 2 aprilie o accelerare a politicii sale economice protecți ...
-
Ungaria se retrage din Curtea Penală Internațională chiar înainte ca Netanyahu, vizat de un mandat de arestare, să aterizeze la Budapesta
Ungaria a anunțat ca se retrage de la Curtea Penala Internaționala. Anunțul a fost facut de șeful de cabinet al premieru ...
-
Aleksandr Dughin: "Cel care controlează aceea zonă controlează întreaga lume!"
Cel care controleaza zona arctica controleaza intreaga lume și are un avantaj neprețuit in orizontul strategic, de unde ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu