Viktor Orban contraatacă după ce a fost dezvăluit un plan secret al UE de sabotare a economiei ungare daca nu aproba 50 de miliarde de euro pentru Ucraina
Postat la: 31.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

"Ungaria nu permite șantajul", a răbufnit ministrul ungar pentru afaceri europene, Janos Boka, ca răspuns la documentul secret publicat de Financial Times, care arată că UE este pregătită să provoace daune intenționate economiei ungare dacă guvernul Orban persistă în a refuza mai multe fonduri pentru Ucraina.
"Documentul, redactat de birocrați de la Bruxelles, nu face decât să confirme ceea ce guvernul ungar spune de mult timp: accesul la fondurile UE este folosit pentru șantaj politic de către Bruxelles", a subliniat Boka.
Liderii UE sunt așteptați joi (1 februarie) la Bruxelles pentru a încerca să salveze și să adopte pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro pe patru ani pentru Ucraina, pe care Budapesta îl blochează. Dar dacă Orban nu se retrage, liderii UE ar fi gata să spună "ajunge" - conform relatării Financial Times, care folosește în mod deschis cuvântul "sabotaj" pentru a descrie ceea ce vor încerca să facă ceilalți membri ai blocului pentru economia ungară. Cu toate acestea, destul de ironic, rămân oficialii de la Bruxelles care, în schimb, acuză deschis Budapesta că folosește șantajul legat de finanțarea Ucrainei.
"Într-un document redactat de oficiali UE și văzut de Financial Times, Bruxelles-ul a schițat o strategie pentru a viza în mod explicit slăbiciunile economice ale Ungariei, a pune în pericol moneda sa și a determina o prăbușire a încrederii investitorilor, în încercarea de a afecta "locurile de muncă și creșterea economică" dacă Budapesta refuză să ridice dreptul de veto împotriva ajutorului acordat Kievului", scrie FT.
Se pare că este vorba de opțiunea nucleară a amenințărilor finale. Continuă FT: "Dacă nu se retrage, alți lideri UE ar trebui să jure public că vor opri permanent toate finanțările UE către Budapesta, cu intenția de a speria piețele, precipitând o fugă la moneda forint a țării și o creștere a costului împrumuturilor sale, a afirmat Bruxelles-ul în document."
Biroul lui Viktor Orban a declarat, ca reacție la dezvăluirea din articolul din FT: "Acum este foarte clar: este vorba de șantaj și nu are nimic de-a face cu statul de drept. Și acum nici măcar nu încearcă să o ascundă! Orice s-ar întâmpla, este nevoie de schimbare la Bruxelles!"
FT a citat direct proiectul de document secret. Acesta declară că "în cazul în care nu se va ajunge la un acord la [summitul] din 1 februarie, alți șefi de stat și de guvern vor declara public că, în lumina comportamentului neconstructiv al premierului ungar ... nu își pot imagina că [fondurile UE vor fi acordate Budapestei]".
În timp ce acest lucru se prefigurează poate a fi cel mai "deschis" exemplu de încercare a Bruxelles-ului de a forța Budapesta să se alinieze prin vizarea întregii sale economii, cu siguranță nu este prima dată când se folosește retorica de tip șantaj, care amintește de problemele legate de "statul de drept" și de dezbaterea privind "LGBTQ+" și alte presupuse "regrese democratice".
Datele Comisiei Europene indică faptul că comerțul intracomunitar reprezintă 78% din exporturile Ungariei, cu doar 3% către SUA și 3% către Regatul Unit. Planul UE citat în raport subliniază faptul că "creșterea economică și locurile de muncă ... depind în mare măsură" de banii străini, inclusiv de finanțarea substanțială din partea UE. Odată cu scurgerea veștii despre planul secret, moneda maghiară, forintul, s-a depreciat luni cu 0,7%.
Interesant este faptul că, pe fondul intransigenței percepute a Ungariei în ceea ce privește problema finanțării pentru Ucraina (deși trebuie reamintit că partea ungară este cea care spune că UE nu va face compromisuri), unii diplomați europeni au început să se plângă că Europa "începe să pară slabă".
Marți, Orban a fost raportat ca fiind gata să își îndulcească poziția, potrivit Reuters: "Ungaria este pregătită să participe la soluția celor 27 (națiuni membre UE) dacă garantați că în fiecare an vom decide dacă vom trimite sau nu acești bani. Iar această decizie anuală trebuie să aibă același temei juridic ca și astăzi: trebuie să fie unanimă", a declarat premierul, citat, ceea ce este considerat pe scară largă ca o deschidere către un compromis semnificativ.
Cea mai evidentă este ideea că Ungaria are o "inflație foarte mare". În realitate, după ce a fost foarte ridicată anterior, inflația în Ungaria a scăzut rapid, iar acum este puțin peste 5% și depășește așteptările. Erori de acest gen sugerează că cel care a alcătuit "strategia" probabil nu este un economist foarte, să spunem, orientat spre date. Mai degrabă este un avocat care își amintește vag titlurile din FT de acum 6 luni, care acum sunt depășite.
De asemenea, subliniază deficitul public al Ungariei. Deficitul public al Ungariei este mare din cauza subvențiilor pentru energie, dar acest lucru se întâmplă în toată Europa. Deficitul public al Ungariei este în prezent de 5,9% din PIB. Comparați-l cu cel italian, de 8%, sau cu cel francez, de 4,8%. Ungaria se află undeva la mijloc. Și are o datorie publică scăzută, de 74% din PIB. Cea a Franței este de 112%, iar cea a Italiei de 142%. Acest lucru sugerează că autorii au făcut doar o treabă rapidă pe Wikipedia, încercând să obțină cifre înfricoșătoare fără a le contextualiza.
Dar și mai gravă este lipsa de înțelegere macro de bază. Oricine a scris pare să creadă că, dacă fondurile UE sunt reținute din Ungaria, moneda maghiară, forintul, se va prăbuși. Aceasta este singura amenințare cu adevărat substanțială din articol. Dar forintul este determinat ca majoritatea celorlalte monede din DM: de rata inflației relative a Ungariei și de rata dobânzii băncii centrale. De-a lungul inflației anterioare, banca centrală a gestionat destul de bine ajustarea forintului.
Poate că mulțimea de la Bruxelles poate convinge presa financiară să își înarmeze titlurile împotriva Ungariei - aceasta pare o tactică din ce în ce mai frecventă la anumite publicații, care pierd credibilitate în acest fel - dar probabil că nu va face nicio diferență. Investițiile străine directe care se îndreaptă spre Ungaria sunt efectuate de investitori care sunt conștienți că țara este o "oaie neagră" și sunt pe deplin obișnuiți să interpreteze titlurile din presă prin această perspectivă.
Premierul ungar Viktor Orban a avertizat din nou marți că integrarea Ucrainei reprezintă o "problemă serioasă" pentru Europa chiar și fără război, cu două zile înainte de un summit cheie la Bruxelles. Într-un interviu acordat săptămânalului francez Le Point, Orban a declarat că recentele proteste ale fermierilor din Europa au arătat "în ce măsură Ucraina este o problemă serioasă pentru Europa, indiferent de război".
Fermierii au fost furioși din cauza creșterii costurilor de producție și a reglementărilor de mediu, precum și a ceea ce ei spun că este o concurență neloială din partea cerealelor și a puilor ucraineni. "Trebuie să fim foarte atenți, deoarece Ucraina este o țară imensă", a declarat Orban, adăugând că relațiile mai strânse "vor avea un impact enorm și dezastruos asupra economiilor europene, în special în sectorul agricol".
El a cerut Comisiei Europene să "apere interesele europene împotriva ucrainenilor, nu interesele ucrainene împotriva fermierilor europeni". Orban este singurul lider UE care a menținut legături strânse cu Kremlinul după invazia Rusiei în Ucraina. În decembrie, Orban s-a abținut de la o decizie de a deschide discuțiile de aderare la UE cu Ucraina, părăsind sala în momentul votului. De asemenea, el a pus veto la un ajutor de 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari) pentru Kiev, acordat de UE pe o perioadă de patru ani - care se va afla pe ordinea de zi a summitului extraordinar al liderilor UE de joi.
Orban a confirmat în interviu că Budapesta a făcut sâmbătă "o ofertă de compromis", sugerând ca orice decizie să fie revizuită anual. El a deplâns faptul că Ungaria "este singură" în cadrul UE, în timp ce celelalte 26 de state membre "încă mai cred că există o soluție militară" la războiul din Ucraina.
Financial Times a relatat la sfârșitul săptămânii că Bruxelles-ul "a schițat o strategie pentru a viza în mod explicit slăbiciunile economice ale Ungariei... dacă Budapesta refuză să ridice veto-ul împotriva ajutorului acordat Kievului", citând un document elaborat de oficiali UE. Miliarde de euro din ajutorul UE destinat Ungariei rămân înghețate de Bruxelles în așteptarea unor progrese în probleme precum protejarea libertății academice, asigurarea drepturilor persoanelor LGBTQ și acceptarea drepturilor solicitanților de azil de a cere protecție.
"Este un fel de manual al șantajistului. Nu am nicio îndoială cu privire la autenticitatea acestui document. Cunoscând Bruxelles-ul, ei sunt capabili de așa ceva", a declarat Orban, care are frecvente conflicte cu Bruxelles-ul. El a mai spus că dacă Donald Trump ar fi fost încă președinte al SUA în februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, "nu ar mai fi existat niciun război în Europa". "Pacea are un nume - cel al lui Donald Trump", a spus el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Regimul Trump prăbușeste turismul si izolează America. Taxă suplimentară de cel puțin 250 de dolari pentru vizitele în SUA. Plata va fi solicitată la momentul eliberării vizelor
Vizitatorilor straini ai SUA le va trebui sa plateasca o noua „taxa de integritate a vizei" de cel puțin 250 de do ...
-
Vin miliarde de dolari dinspre SUA spre Europa. Investitorii americani au cumpărat într-o lună obligaţiuni de aproape 100 de miliarde de euro
Datoria suverana a zonei euro a atras aproape 100 de miliarde de euro din partea investitorilor straini in luna mai, cee ...
-
Donald Trump se laudă că a "eliberat" Siria. Giganții din SUA se bat acum pe resursele energetice ale țării
Companiile americane Baker Hughes, Hunt Energy si Argent LNG vor elabora un masterplan pentru redresarea sectorului ener ...
-
Războiul Germano - Rus e pe cale să înceapă oficial: "Folosirea rachetelor Taurus de către Ucraina ar însemna participarea Germaniei în război"
Daca Ucraina va folosi rachete germane Taurus sau unele modele modificate ale acestora 'sub alte denumiri', atunci perso ...
-
„Doctrina Trump". De ce crede echipa președintelui că SUA pot câștiga rapid orice război și care sunt riscurile
Vicepreședintele american J.D. Vance a prezentat recent atacurile ordonate de Donald Trump asupra infrastructurii nuclea ...
-
Moment de-a dreptul rușinos pentru Macron: Armata franceză pune capăt prezenţei sale permanente în Africa de Vest şi Centrală
Armata franceza a pus capat joi prezentei sale militare permanente in Africa de Vest si Centrala, intr-o ceremonie solem ...
-
BBC: Israelul distruge mii de clădiri civile din Gaza prin demolări controlate
Israelul a demolat mii de cladiri in Gaza de la retragerea din acordul de incetare a focului cu Hamas, in luna martie, i ...
-
Firmele americane și europene încheie un acord major privind gazele naturale, în contextul în care negocierile comerciale au ajuns într-un punct critic
Una dintre cele mai mari companii energetice din Europa a semnat un acord pe mai multe decenii pentru a cumpara gaze nat ...
-
30 de state au inceput procedurile de sanctionare a Israelului pentru genocidul din Gaza
O coaliție formata din 30 de state, inclusiv China, Brazilia, Turcia, Indonezia, dar și cinci țari europene, Spania, Irl ...
-
Grupurile de interes oculte sunt mai puternice decât președintele Donald Trump
Autor: Paul Craig Roberts Suntem la șase luni de la inceputul președinției lui Donald Trump, de fapt prima sa președinți ...
-
Ce joc face Donald Trump in realitate. Motivele din spatele aliantei cu Europa impotriva restului Lumii
Contacte discrete, o diplomație directa și un acord de inarmare in valoare de miliarde de dolari ajuta la o aliniere a S ...
-
Care e cauza pentru care Donald Trump se prăbușește-n sondaje cu MAGA cu tot. Rata de respingere atinge cote record in 6 luni de la preluarea mandatului
Rata de dezaprobare a președintelui Trump a atins nivelul cel mai inalt de la inceputul celui-de-al doilea mandat al sau ...
-
Trump dă lovitura: Cum a încasat peste noapte 50 de miliarde de dolari, printr-un artificiu
Lumea a privit uluita momentul cand Donald Trump a anunțat "Ziua Eliberarii" Americii, pe 2 aprilie 2025, in Rose Garden ...
-
Dezbinare majoră în Uniunea Europeană. Germania este decisă să blocheze bugetul record propus de Ursula von der Leyen
Germania a anunțat ca se va opune creșterii bugetului european pentru ciclul 2028-2034, stabilit la 2.000 de miliarde de ...
-
Trei țări NATO refuză acordul propus de Trump. Nu vor să cumpere arme americane pentru Ucraina
Franța și Italia nu vor participa la o noua inițiativa condusa de NATO pentru finanțarea livrarii de arme americane catr ...
-
Slovacia blochează sancțiunile UE împotriva Rusiei: "Este o propunere imbecilă!"
Uniunea Europeana nu a convenit marti asupra celui de-al optsprezecelea pachet de sanctiuni impotriva Rusiei impuse din ...
-
Regele Charles al III-lea îi dă o lecție de umilință lui Donald Trump
Premierul marii Britanii, Keir Starmer, a depus eforturi mari pentru a se asigura ca Donald Trump primește o a doua vizi ...
-
Ceva absolut incredibil: "Poți lovi Moscova?" Conversație incendiară Trump-Zelensky
Donald Trump l-ar fi intrebat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskyy, daca Ucraina ar putea ataca Moscova și Sank ...
-
Trump a amenințat dur Rusia. Ce se întâmplă dacă în 60 de zile Kremlinul nu va agrea un armistițiu în Ucraina
Președintele american Donald Trump a afirmat vineri, 11 iulie, ca intenționeaza sa faca o „declarație majora" la i ...
-
E UN EROU! Medic acuzat de distrugerea vaccinurilor COVID și emiterea de certificate false absolvit de procurorul general al Americii
Procurorul general al SUA, Pam Bondi, a ordonat sambata retragerea acuzațiilor impotriva unui medic acuzat de distrugere ...
-
Continuă măcelul în Gaza: 59 de palestinieni, între care și copii, uciși în timp ce se duceau să ia mâncare
Cel putin 31 de palestinieni au fost impuscati mortal sambata in timp ce se indreptau catre un loc de distribuire a ajut ...
-
Șeful FBI presat sa demisioneze din pricina deciziei controversate în cazul Jeffrey Epstein
Directorul FBI, Kash Patel, este presat sa demisioneze legat de nemultumirea fata de decizia Departamentului de Justitie ...
-
Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone și rachete asupra Ucrainei de la începutul războiului, după anunțul lui Trump. Zelenski: "Este foarte revelator"
Armata rusa a tras 728 de drone si 13 rachete catre Ucraina in noaptea de marti spre miercuri, 9 iulie, potrivit Fortelo ...
-
Donald Trump se dă lebădă-n lighean: "Voi bombarda Moscova și Beijingul!"
Donald Trump a susținut in timpul unei intalniri private anul trecut ca l-a amenințat pe președintele rus Vladimir Putin ...
-
Omul de încredere al lui Trump s-a născut în URSS. Documente obținute de jurnaliști dezvăluie originile reale ale consilierului-cheie
Într-un peisaj politic american in care loialitațile și biografiile personale sunt adesea examinate cu lupa, una d ...
-
O ofensivă chineză asupra Taiwanului ar putea declanșa un atac rusesc asupra NATO? Scenariul unui conflict global prinde contur, spun experții
O ipoteza care pana nu demult parea rezervata literaturii de anticipație incepe sa capete contur in analizele strategice ...
-
Armata chineză a țintit cu laser un avion german: contre pe axa Berlin - Beijing
Armata chineza a țintit cu laser un avion german care participa la o operațiune a Uniunii Europene denumita ASPIDES, car ...
-
Analiză financiară: Trump ajută UE prin politica sa comercială. Moneda unică europeană se apreciază puternic
Euro se apreciaza puternic, iar politicile comerciale ale presedintelui american Donald Trump ar putea sustine si mai mu ...
-
BRICS ripostează după amenințările lui Trump: Grupul nu se implică în confruntarea între tabere şi nu vizează nicio ţară
Statele membre BRICS nu cauta "confruntarea", dupa ce presedintele american Donald Trump a amenintat ca impuna taxe vama ...
-
Demersul lui Gheorghe Piperea va rascoli Afacerea Pfizergate. AFP: Moţiune de cenzură fără riscuri dar se prefigurează tulburări pentru Ursula von der Leyen
Șefa Comisiei Europene participa astazi la dezbaterea motiunii de cenzura impotriva sa, inițiata de eurodeputatul AUR, G ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu