Vietnamul are o nouă problemă strategică: după China și Taiwanul a trimis un submarin în apele sale teritoriale!
Postat la: 19.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Prin vocea purtătorului de cuvânt al MAE Vietnamul protestează împotriva desfășurării submarinelor statului Taiwan în largul apelor sale teritoriale și anume în jurul insulelor Spratly. Un submarin din Taiwan a fost detașat pentru a participa la un exercițiu în apropiere de insulele Spratly ce aparțin RS Vietnam. Fiecare activitate de foraj și patrulare a Taiwanului în jurul Insulelor Spratly (Truong Sa) este o încălcare gravă a suveranității Vietnamului asupra insulelor, amenință pacea, stabilitatea, siguranța și securitatea maritimă și complică situația Mării de Est.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe vietnamez, Le Thi Thu Hang, a subliniat acest punct de vedere în timpul unei recente conferințe de presă , menționând că o astfel de desfășurare nu ar trebui repetată. „Vietnamul are suficiente dovezi istorice și temei juridic pentru a-și afirma suveranitatea asupra arhipelagurilor Hoang Sa (Paracel) și Truong Sa (Spratly), în conformitate cu dreptul internațional", a spus Hang.
Purtătorul de cuvânt vietnamez a subliniat că țara protestează cu hotărâre împotriva desfășurării submarinului și cere Taiwanului să înceteze astfel de acte. De asemenea, la briefingul de presă, au fost ridicate întrebări cu privire la incidentul recent în care navele pazei de coastă chineze au blocat și au tras cu tunuri cu apă asupra a două bărci de aprovizionare din Filipine în timp ce se îndreptau către cel de-al doilea Thomas Shoal al insulelor Spratly din Vietnam.
Cu privire la această problemă, Hang a declarat că poziția Vietnamului față de insulele Truong Sa (Spratly) și Hoang Sa (Paracel) este evidentă și consecventă. „Vietnam cere părților să respecte legile internaționale, în special Convenția Națiunilor Unite privind dreptul mării din 1982 (UNCLOS), să se abțină de la activități care ar putea complica situația din Marea de Est, să contribuie la menținerea păcii, securității, stabilității și ordinii juridice. la mare și în regiune", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE vietnamez.
La începutul acestei săptămâni, Taiwan News a raportat că Taiwan a lansat submarinul Hai Lung - unul dintre cele mai avansate submarine ale sale în exerciții navale în apropiere de Insulele Spratly din Pacific. Submarinul are o lungime de 66,9 metri și o lățime de 8,4 metri și poate atinge o viteză de până la 20 de noduri în imersiune. Sistemele sale de armament sunt capabile să lanseze până la 28 de torpile din șase tuburi de 533 mm.
Misiunea submarinului taiwanez
Potrivit lui Collin Koh, cercetător la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore, care a studiat programul de submarine din Taiwan, submersibilele taiwaneze sunt susceptibile să „supravegheze armata chineză (PLA) și forțele militare ale altor pretendenți la Spratly, să colecteze informații și chiar să efectueze antrenamente pentru a-și perfecționa competența de luptă în pregătirea pentru diferite scenarii de conflict. Raportul Ministerului Apărării Naționale nu face decât să confirme această întreprindere logică", a spus el.
Vestea vine într-un moment de tensiuni sporite între China și Taiwan. Raportul privind apărarea națională dedică un capitol complet de 12 pagini ce subliniază amenințările militare majore pe care China le prezintă insulei, subliniind că China „nu a renunțat niciodată la utilizarea forței împotriva Taiwanului". Pentru a se pregăti pentru asta, raportul acordă o mare importanță întăririi capacității subacvatice a Taiwanului, inclusiv „achiziționarea unei noi generații de submarine și modernizarea sistemelor de luptă pentru submarinele existente din clasa Chien Lung".
Taiwan are un total de patru submarine, două dintre ele datând din al Doilea Război Mondial, ceea ce le face printre cele mai vechi submarine aflate în serviciu din lume. Două au fost transferate din SUA în anii 1970, iar celelalte două sunt submarinele Hai Lung (SS-793) și Hai Hu (SS-794) din clasa Chien Lung, achiziționate din Țările de Jos în anii 1980. În timp ce Hai Lung și Hai Hu „au fost foarte moderne când au fost introduse pentru prima dată, capacitățile în creștere ale Marinei PLA de război anti-submarin înseamnă că vor deveni din ce în ce mai învechite", a spus Koh.
Taiwan a lansat în noiembrie 2020 un program propriu de construcție de submarine defensive indigene la o nouă fabrică de submarine din orașul-port sudic Kaohsiung, a precizat președintele taiwanez Tsai Ing-wen pe Twitter. Taipei își propune să achiziționeze până la opt submarine diesel-electrice la un cost estimat de 16 miliarde de dolari. În aprilie, Ministerul Apărării din Taiwan a dezvăluit că „asistența este oferită de țări importante din Europa și Statele Unite" pentru a construi noi submarine.
Cu o lună înainte, SUA au aprobat exportul de tehnologie sensibilă, inclusiv trei tipuri majore de echipamente - sisteme sonare digitale, sisteme integrate de luptă și un sistem de echipamente auxiliare (periscoape) - pentru flotă. Taipei va trebui să-și urmărească pașii cu atenție, deoarece riscul de escaladare este mare în Marea Chinei de Sud, a avertizat Leyi Qi, un analist militar taiwanez și colaborator pentru RFA Mandarin.
„Submarinele PLA operează în apropiere și există submarine din clasa Kilo operate de Vietnam, aproape de Insulele Spratly", a spus Qi. Vietnamul a achiziționat șase submarine diesel-electrice din clasa Kilo de la Rusia la un cost de 3,2 miliarde de dolari, ultimul dintre care a fost livrat în 2017. Între timp, se crede că China are aproximativ 70 de submarine, inclusiv o duzină de submarine cu propulsie nucleară. Numărul de submarine nucleare chineze va crește probabil la 21 până în 2030, potrivit Biroului de Informații Navale al SUA.
Marian Gârleanu
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 9.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 10.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu