Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Vietnamul acuzat de China că ar fi înființat o miliție maritimă ca s-o spioneze în Marea Chinei de Sud

Postat la: 22.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Inițiativa de Sondare a Mării Chinei de Sud (SCSPI) un proiect al Institutului de Cercetare Oceanică a Universității din Beijing, a lansat recent date ale Sistemului de identificare automată (AIS) care arată mai mult de 300 de bărci de pescuit vietnameze s-au adunat în mările apropriate de provinciile chineze Gaungdong , Guangxi și Hainan, în timp ce China este ocupată cu combaterea coronavirusului.

Pescuitul ilegal din Vietnam este o problemă de lungă durată. Chiar și cu o coastă de aproape 3.500 de kilometri, stocurile de pește din apropierea mării din Vietnam se epuizează, iar pescarii săi au încercat să se aventureze mai departe pentru a prinde pește în ultimii ani.

200 de nave și-au schimat statutul din "navă de pescuit" în "navă comercială"

Informațiile AIS arată că există aproximativ 200 de nave de pescuit din Vietnam care înconjoară coasta de est a provinciei Hainan din China, multe dintre ele operează pe o rază de 12 mile marine de Sanya și orașul Qionghai . Mulți analiști bănuiesc că, pe lângă pescuitul ilegal în ZEE a Chinei, navele de pescuit vietnameze colectează informații despre bazele militare ale Chinei, precum și activitățile militare navale și aeriene.

Sanya este situat la capătul sudic al insulei Hainan. Este un oraș pitoresc și renumită destinație turistică din regiune. Cu toate acestea, mai relevantă pentru acest incident este Baza Navală Yulin a Armatei Populare Chineze de Eliberare, aflată în vârful cel mai sudic al Sanya. Yulin este adesea menționată drept cea mai importantă bază strategică din Marea Chinei de Sud. Aeroportul militar Lingshui - unde un avion de recunoaștere american EP-3 a aterizat după o coliziune fatală cu un avion chinezesc în 2001 - este, de asemenea, foarte aproape de Sanya.

SCSPI a dezvăluit că unele dintre navele de pescuit și-au schimbat în mod suspect statutul de "navă de pescuit" la "navă comercială" pe AIS, aparent o ofertă de a-și ascunde identitatea. "Având în vedere că Vietnamul construiește o forță puternică de miliție maritimă, este rezonabil să ne gândim că multe dintre aceste 200 de nave ar putea fi miliție maritimă", concluzionează experții militari chinezi.

Ministrul adjunct al Apărării al Vietnamului, generalul colonel Phan Van Giang, a declarat în decembrie 2019 că Vietnamul își înființează miliția maritimă, începând cu șase provincii din sud și extinzându-se la 14 provincii din întreaga țară. Scopul este dublu: „protecția suveranității și dezvoltarea economică". Guvernul de la Hanoi a revizuit, de asemenea, Legea din 2009 privind miliția și forțele de autoapărare pentru a oferi o bază legală pentru miliția maritimă. Noua versiune a fost pusă în aplicare în iulie 2020.
În același ton și Malaezia a raportat o creștere a numărului de nave de pescuit vietnameze care pătrund în zona sa economică exclusivă (ZEE), în largul coastei de est a țării, în ultimele câteva luni. Malaezia a protestat în fața Vietnamului și acum vrea un acord bilateral pentru a rezolva problema.

În 2022 Vietnamul neagă informațiile despre miliția maritimă

La ședința de presă din 20 ianuarie a.c., purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Le Thi Thu Hang a declarat că informațiile dintr-o revistă militară chineză care confirmă că Vietnamul construiește o miliție maritimă sunt neadevărate și Vietnamul neagă complet acest lucru.

Vietnamul aderă la politica de apărare pașnică și de autoapărare, a spus Hang, adăugând că activitățile forțelor funcționale vietnameze respectă absolut legea vietnameză, dreptul internațional, în special Convenția Națiunilor Unite privind dreptul mării (UNCLOS) din 1982. În plus, a subliniat ea, Vietnamul se străduiește întotdeauna să mențină pacea, stabilitatea, securitatea, siguranța, cooperarea pentru dezvoltare în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv UNCLOS 1982. 

Comentând angajamentul Chinei de a oferi mai multe vaccinuri pentru țările ASEAN la Forumul Economic Mondial 2022, Vietnamul salută anunțul Chinei. Vietnamul este gata să se coordoneze cu China pentru a implementa această declarație pentru a aduce o contribuție pozitivă la prevenirea și controlul epidemiei actuale în regiune, a menționat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Le Thi Thu Hang.

Marian Gârleanu

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE