Va supraviețui Ucraina fără ajutorul SUA? Patru întrebări principale despre cele 60 de miliarde de dolari blocate în Congresul american
Postat la: 11.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Statele Unite au tăiat anul acesta asistența militară și financiară acordată Ucrainei pentru a respinge agresiunea rusă. Armata ucraineană pierde treptat teren, iar la Kiev și în Occident se vorbește despre amenințarea unui triumf al lui Vladimir Putin în războiul pe care l-a declanșat împotriva Europei.
De ce refuză susținătorii lui Donald Trump în Congres să aloce cele 60 de miliarde de dolari promise de Joe Biden, cât de cruciali sunt acești bani pentru supraviețuirea Ucrainei și la ce să ne așteptăm în viitorul apropiat?
1. Cât de critică este contribuția americană la asistența occidentală pentru Ucraina?
Pe parcursul celor doi ani de război, Occidentul a promis Ucrainei aproximativ 250 de miliarde de euro și a alocat deja aproape trei sferturi din acești bani, au calculat experții de la centrul de cercetare Kiel Institute . Principalul sponsor al rezistenței ucrainene la agresiunea rusă este Europa, împotriva căreia Putin a lansat cel mai mare război de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
SUA au jucat un rol critic în furnizarea de arme până la începutul anului 2024, când alocările de anul trecut s-au epuizat. Acum, America și Europa sunt aproximativ la paritate în ceea ce privește asistența militară, iar Europa este cu mult în față în ceea ce privește asistența financiară. „Pentru a înlocui complet ajutorul militar american în 2024, Europa va trebui să dubleze nivelul și ritmul actual al livrărilor de arme", scriu analiștii de la Institutul Kiel.
Acest lucru este puțin probabil, mai ales dacă luăm în considerare cifrele relative și nu cifrele absolute ale ajutorului. Acestea arată că Europa este mult mai tensionată decât Statele Unite și, prin urmare, are o marjă de siguranță mai mică. Aceasta este suma pe care țările de la granița cu Rusia, care ar fi primele care ar avea de suferit în cazul unei invazii terestre rusești, au dat-o pentru a sprijini Ucraina:
- Estonia - mai mult de 4% din PIB
- Lituania - 2% din PIB
- Norvegia și Letonia - 1,7% fiecare
- SUA și Marea Britanie au acționat de zece ori mai modest.
Asistența lor nu a depășit 0,32% și, respectiv, 0,55% din PIB-ul lor, au calculat experții de la Institutul Kiel. Iar autoritățile puterilor anglo-saxone detestate de Kremlin au trimis majoritatea acestor bani nu la Kiev, ci în conturile propriilor producători de armament, susținându-și astfel propria economie.
2. De ce refuză Congresul să aloce bani?
Aprobarea ajutorului necesită acordul ambelor camere ale Congresului. Senatul este controlat de susținătorii președintelui democrat Biden, iar republicanii au majoritatea în Camera inferioară a reprezentanților.
Senatul democrat a aprobat pachetul de ajutor la începutul lunii februarie și, pe lângă democrați, jumătate din minoritatea republicană a votat în favoarea acestuia. Cel mai probabil, proiectul de lege ar trece cu ușurință de Camera inferioară republicană, dar președintele Mike Johnson refuză să îl supună la vot.
Motivul este opoziția din partea susținătorilor de extremă-dreapta ai lui Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale din noiembrie. Aceștia cer ca alocarea de bani pentru Ucraina să fie legată fie de migrația la granița mexicană, fie de acordarea de licențe pentru exportul de gaz lichefiat.
Ultima condiție este ca o parte din asistență să fie solicitată pe credit. Democrații ar fi de acord să se întâlnească la jumătatea drumului, dar opțiunile de compromis nu ajung nici măcar la vot.
Dacă Johnson merge împotriva extremei drepte, aceștia amenință cu demiterea președintelui Camerei Deputaților. Între timp, în timp ce își aleg un nou președinte, nicio lege, inclusiv asistența pentru Ucraina, nu va mai fi luată în considerare.
Cu alte cuvinte, cele 60 de miliarde de dolari promise Ucrainei au devenit un ostatic al luptei politice interne a susținătorilor lui Trump cu democrații aflați la putere și republicanii moderați din opoziție. Rezultatul său nu va deveni clar până la alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie 2024.
3. Va supraviețui Ucraina fără ajutorul american?
După cum a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski la sfârșitul săptămânii trecute, Ucraina nu poate câștiga războiul fără ajutorul american. Iar dacă va pierde, atunci Putin va ataca alte țări și va începe un al treilea război mondial, a adăugat Zelenski.
În absența ajutorului american, ucrainenii trebuie să economisească muniția, iar acest lucru face jocul lui Putin, a susținut miercuri cel mai important general american din Europa. „Dacă unii trag, iar alții nu, atunci cel care nu are cu ce riposta va pierde", a explicat Christopher Cavoli, comandantul forțelor armate combinate ale NATO în Europa, aritmetica din prima linie în fața congresmenilor. „Ucrainenii nu vor câștiga fără sprijinul nostru", a spus generalul Cavoli.
Chestiunea nu se limitează la asistența militară. Ucraina nu are nevoie doar de obuze, tancuri și avioane. Aproape toți banii pe care îi câștigă acum Ucraina se îndreaptă către cheltuielile pentru apărare. Dar aceasta reprezintă doar jumătate din toate cheltuielile trezoreriei. Toate elementele de pace - salarii, pensii etc. - sunt de fapt finanțate de donatorii și creditorii occidentali.
Principalul ziar de afaceri occidental FT a scris la începutul lunii martie că cheltuielile totale ale bugetului ucrainean pentru acest an sunt planificate la 87 de miliarde de dolari, în timp ce veniturile sunt proiectate la numai 46 de miliarde de dolari. În cazul în care Occidentul nu va închide deficitul, va trebui să ia măsuri dureroase - reducerea cheltuielilor sociale, creșterea taxelor, încercarea de a privatiza proprietatea de stat și tipărirea de bani.
Iar un nou val de mobilizare va necesita alocări și mai mari. Iată unde cele 60 de miliarde de dolari blocate în Congresul american ar fi mai utile ca niciodată. Și vorbim doar de anul 2024. Chiar dacă americanii deblochează în mod miraculos actualul pachet de ajutor, negocierile privind finanțarea pentru 2025 vor începe în octombrie anul acesta - cu o lună înainte de alegerile prezidențiale din SUA. Ele nu promit nimic bun.
4. Când se va rezolva totul?
Ajutorul este blocat de susținătorii lui Trump în Camera Reprezentanților. Scopul lor este de a paraliza administrația Biden înainte de alegerile din noiembrie, pentru a-l prezenta ca pe un președinte slab și pentru a spori șansele de victorie ale lui Trump.
Susținătorii lui Trump îl blochează pe președintele Johnson să supună proiectul de lege la vot. Și nicio presiune nu se aplică asupra lor. Ultimii care au încercat să-i convingă pe americani au fost principalii lor aliați, britanicii. Ministrul britanic de externe David Cameron a venit la Washington săptămâna aceasta cu un mesaj despre importanța de a ajuta Ucraina. Johnson a refuzat să se întâlnească cu el, invocând programul său încărcat.
Cameron i-a făcut mai întâi o vizită lui Trump, chiar înainte de a se îndrepta spre Capitoliu. Dar farmecul său nu a fost suficient pentru a mișca poziția susținătorilor lui Trump pe tema asistenței acordate Ucrainei, care a fost exprimată de Marjorie Taylor Greene, care reprezintă Georgia în camera inferioară a Congresului, chiar înainte de vizita premierului britanic în retragere. Ea l-a invitat pe ministrul britanic să o „pupe în fund" și să nu se amestece în politica internă americană.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Vrăjeala lui Trump: Cică vrea să pună pe butuci exporturile de petrol ale Iranului ca sa nu dezvolte chipurile arma nucleară
Preşedintele american Donald Trump şi-a reluat marţi campania din primul mandat de „presiune maximă" asupra Iranul ...
-
Zelenski pare că a ajuns la capătul puterilor: dezvăluie numărul soldaţilor ucraineni ce şi-au pierdut viaţa în război și spune că e gata să negocieze cu Putin
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu difuzat marţi că Kievul este gata să urmeze ...
-
Neo-colonialismul lui Trump: Ucraina e de acord să cedeze SUA resursele sale rare. Miza e de o importanță mondială pentru SUA
Autoritățile ucrainene sunt gata să lucreze cu Statele Unite la tranzacții cu metale rare și să ofere "condiții speciale ...
-
Trump și-i pune pe ruși în cap cu Operatiunea "Arme contra Pământuri rare". Kremlinul ripostează dur
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat marţi propunerea preşedintelui Statelor Unite, Dona ...
-
Donald Trump a dezlănțuit urgia fiscală. Cât de pregătit este Beijingul pentru un război comercial?
Președintele Donald Trump și-a îndeplinit în sfârșit promisiunea din campania electorală de a crește t ...
-
O mare criză lovește puternic Europa: Comisia Europeană avertizează asupra consecințelor devastatoare pentru întreg continentul
Majoritatea corpurilor de apă de suprafaţă din UE sunt poluate cu chimicale, a anunţat marţi Comisia Europeană, într-un ...
-
Trump condiționează ajutorul pentru Ucraina cu valoarea pământurilor rare drept garantie
Presedintele SUA Donald Trump începe să-și condiționeze ajutorul pentru Ucraina, de unde rezulta implicit si interesele ...
-
Viktor Orban îi ameninta pe liderii de la Bruxelles în numele lui Donald trump: "Unii cred că vor scăpa. Nu vor reuși!"
Premierul Ungariei Viktor Orban a minimalizat eforturile statelor UE de a se mobiliza împotriva unui potențial război co ...
-
Țara care s-a oferit să primească infractorii deportați din America, contra unei taxe. "Cel mai inedit și extraordinar acord migrator din lume"
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a anunțat că a ajuns la un acord cu El Salvador pentru primirea unor persoane ...
-
Presa "independentă" din SUA era de fapt dependentă de banii administratiei Biden. Soros încearcă să compenseze suspendarea USAID
Suspendarea ajutorului extern de către președintele SUA, Donald Trump, la 24 ianuarie, provoacă perturbări majore în sec ...
-
Germania a intrat în stare de alertă după deciziile anunțate de către Donald Trump
Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat duminică importanţa evitării divizării economiei globale prin noi bariere come ...
-
Washingtonul vrea ca Ucraina să organizeze alegeri după o încetare a focului cu Rusia
SUA vor ca Ucraina să organizeze alegeri, poate chiar până la sfârşitul anului, în special dacă Kievul va ajunge la un a ...
-
Sabotajele cablurilor submarine din Marea Baltică - Navă cu echipaj rusesc, sechestrată în Norvegia
O navă norvegiană cu echipaj rusesc a fost sechestrată în Norvegia pentru că ar fi sabotat un cablu submarin. Incidentul ...
-
Trump amenință țările BRICS cu un război economic dur: Să nu susţină o altă monedă pentru a înlocui dolarul. Altfel le impunem taxe de 100%
Preşedintele american Donald Trump şi-a reiterat ameninţarea de a impune taxe vamale de 100% blocului BRICS şi a declara ...
-
Uniunea Europeană vrea să cumpere iar gaze de la Rusia: Înțelegerea e parte din acordul de pace pentru Ucraina
După ce le-a interzis prin măsuri dure, UE analizează reluarea importurilor de gaz rusesc prin conducte ca parte a unui ...
-
Un aliat al președintelui rus îl pune în încurcătură: Scoateți trupul lui Lenin și înlocuiți-l cu al lui Putin!
Cunoscutul filosof rus Alexander Dugin l-a abordat pe liderul de la Kremlin și i-a spus: "Am scris odată că încrederea î ...
-
POLITICO: Puterea lui Viktor Orban de a perturba agenda UE este supraevaluată
Una dintre cele mai mari îngrijorări ale liderilor europeni astăzi este că revenirea preşedintelui american Donald Trump ...
-
Scandal puternic la Budapesta: marul discordiei, proiectul unui turn "mini-Dubai"
Primarul ecologist al Budapestei, Gergely Karacsony, este îngrijorat de faptul că un proiect al unui turn "mini-Dubai" - ...
-
Tucker Carlson a impărtit Rusia in două după ce a spus că Biden ar fi plănuit să îl asasineze pe Putin. Reacții împărțite între Dmitri Peskov și Viaceslav Volodin
Declaraţiile vloggerului conservator american Tucker Carlson, care a acuzat administraţia democrată a lui Joe Biden, făr ...
-
Canada încercă să formeze o coaliție împotriva lui Trump: discuţiile sunt în desfăşurare pentru a analiza măsurile de retaliere
Ministrul de Externe al Canadei, Mélanie Joly, a declarat luni că va purta în curând discuţii cu omologii săi din ţări a ...
-
Trump trimite Israelului bombele blocate de Biden: "O mulţime de lucruri care au fost comandate şi plătite sunt acum pe drum!"
Preşedintele SUA Donald Trump, a declarat sâmbătă, 25 ianuarie, că "o mulţime de lucruri care au fost comandate şi plăti ...
-
Și Trump vrea sa facă o mare afacere din războiul din Ucraina: Vrea să cumpere arme din SUA cu banii rușilor!
Administrația Trump ia în considerare cumpărarea de armament american pentru Ucraina cu bani obținuți din activele ruseș ...
-
China anunță că SUA nu sunt preocupate de independenta Taiwanului: Negocieri la cel mai înalt nivel
Departamentul de Stat al SUA a anunţat, după o convorbire a secretarului de Stat Marce Rubio cu omologul chinez Wang Yi, ...
-
Trump acuză Rusia de furt de rachete hipersonice
Într-un interviu acordat Fox News, președintele american Donald Trump a acuzat Rusia că a furat proiectul de dezvoltare ...
-
DAVOS - Noua ordine mondială pe care vrea Donald trump s-o instaureze. Cat e de diferită de globalismul woke de până acum
În a patra zi după ce a revenit la Casa Albă, preşedintele Donald Trump a pornit să-şi impună voinţa pe glob. Vrea să de ...
-
Omul lui Trump ataca Bruxellesul -: Viktor Orban: "Uniunea Europeană este de fapt bolnavul Europei". Si are dreptate!
În cadrul conferinței intitulate „Successful Hungarian Presidency 2024 - A chance for the European Union", organizată de ...
-
Lovitură pentru Donald Trump - Un judecător blochează ordinul executiv care schimbă procedura de acordare a cetățeniei pentru copiii imigranților
Un judecător federal a blocat temporar, joi, ordinul executiv al preşedintelui Donald Trump care pune capăt garanţiei co ...
-
Kremlinul răspunde amenințărilor lui Donald Trump. Ce mesaj i s-a transmis noului președinte al SUA
Rusia trebuie să determine mai întâi ce înțelege președintele SUA Donald Trump prin „acord" cu Ucraina, înainte de a int ...
-
Președintele BCE avertizează Europa să se pregătescă de o aterizare bruscă din cauza lui Donald Trump
PPreşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat miercuri, într-un interviu acordat CNBC, că Eu ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump vrea să cumpere Groenlanda: Rolul strategic în economia mondială
Preocupările privind intenția lui Donald Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei sunt și mai intense după ce aces ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu