Un scenariu care se discuta intens in Congresul SUA - Retragerea din NATO!
Postat la: 20.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Alianțele SUA sunt mai importante ca niciodată în această lume tot mai periculoasă, astfel încât e remarcabil că legislativul încheie o poliță de asigurare contra unui președinte care ar putea decide să retragă SUA din NATO pe propria răspundere.
În legea anuală privind politica militară, adoptată săptămâna trecută, Congresul a inclus o clauză care îl obligă pe președintele american să consulte legislativul în privința unei retrageri din NATO. Măsura susținută de ambele partide și propusă de senatorii Tim Kaine (democrat, Virginia) și Marco Rubio (republican, Florida), obligă la obținerea consimțământului a două treimi din senatori ori la adoptarea unei legi de către Congres. Mecanismul de implementare constă în blocarea fondurilor necesare unei asemenea retrageri.
În acest caz Congresul e îngrijorat în mod evident de Trump. El nu agreează de multă vreme detașările militare foarte îndepărtate precum cea din Coreea de Sud, iar în privința NATO, a atacat-o în mod special. În 2018 scria pe Twitter: „Unii spun că SUA plătesc pentru 90% din NATO, iar multe țări nu sunt nici măcar aproape" de a cheltui 2% din PIB pe apărare. Mesajul se încheia cu un tipic „NU!".
Trump are dreptate să afirme că europenii au permis ca armatele să li se atrofieze până la punctul în care au ajuns de toată jena, deși tabloul se ameliorează acum. Cam 11 state NATO din 31 au atins obiectivul alianței de a rezerva 2% din PIB cheltuielilor militare, față de trei țări în 2014, conform cifrelor publicate de NATO în vară.
În orice caz, cheltuielile militare americane nu reprezintă pomeni. Stabilitatea Europei constituie un interes strategic fundamental al SUA - lecție pe care americanii au fost nevoiți să și-o însușească în două rânduri în secolul 20, cu costuri formidabile. Iar riscurile asociate cu abandonarea NATO s-au agravat de când Trump și-a încheiat mandatul, dat fiind că rusul Vladimir Putin a pornit un război terestru pe continentul european.
Însă una dintre principalele porniri ale lui Trump e cotitura către izolaționism. Fostul consilier pe probleme de securitate națională John Bolton își amintește în memoriile sale că Trump i s-a plâns secretarului general al NATO Jens Stoltenberg că „NATO e scandaloasă, reclamând că Spania (tocmai se întâlnise cu regele ei) cheltuia pe apărare doar 0,9% din PIB". Bolton și alții au reușit să-l convingă pe Trump să nu se retragă din alianță, deși ulterior președintele avea să se plângă iarăși că „de ce nu ne-am retras noi cu totul din NATO?".
Se întâmplă adesea ca retorica lui Trump s-o ia înaintea capacității lui de înțelegere, și nu sunt puține amenințările lui unilaterale pe care ulterior nu le-a mai pus în practică. Dar cine poate ști ce ar fi capabil să încerce Trump în legătură cu promisiunea lui de a pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore".
Problema cu clauza NATO adoptată de Congres e că ea nu poate opri de fapt un președinte cu adevărat pornit să decidă retragerea. Constituția îi acordă prerogative generoase în materie de politică externă Comandantului Suprem, și mai există și precedente precum retragerea lui George W. Bush din Tratatul ABM și renegocierea de către Jimmy Carter a controlului asupra Canalului Panama. Congresul se poate folosi de controlul pe care-l deține asupra bugetului, blocând efectiv implementarea retragerii, însă decizia în sine nu o poate împiedica.
Și totuși, clauza privind NATO este utilă, întrucât le demonstrează europenilor că sprijinul americanilor pentru alianță e puternic și e bipartit. Îi demonstrează totodată și unui potențial președinte izolaționist, fie el un populist de dreapta ori de stânga, că prețul politic al unei retrageri va fi piperat.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu