Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Un academician occidental atenționează: Greșeala mortală comisă de Joe Biden față de mutarea lui Putin

Postat la: 25.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Războiul lui Putin din Ucraina, care a depășit borna celor 500 de zile, nu dă semne că se va termina prea curând, iar Rusia face mutări neprevăzute ce escaladează situația.

Profesorul Joseph Siracusa de la Universitatea Curtin din Australia trage un semnal de alarmă, afirmând că Joe Biden a făcut o "greșeală mortală" ridicând din umeri la amenințarea lui Putin de a rupe acordul nuclear internațional dintre marile puteri mondiale, prin mutarea focoaselor Rusiei în Belarus.

Expertul consideră că administrația Biden pune în pericol viitorul umanității, tratând retorica nucleară a lui Putin prea ușor și fără a lua niște contramăsuri, potrivit Sky News.

Academicianul îl critică dur pe Joe Biden, spunând că acțiunile sale de ignorare a pericolului nuclear al Rusiei pot duce la pierderea multor vieți omenești, în cazul unei acțiuni nesăbuite a lui Putin.

Liderul lumii libere chiar zilele trecute a spus dezinvolt că „nu există nicio posibilitate reală ca Putin să folosească arme nucleare".

„Războinicul Războiului Rece", așa cum l-a numit pe Biden, profesorul Siracusa, și-a minimizat îngrijorările în timpul vizitei sale în Finlanda, după summitul NATO, când a fost întrebat dacă crede că președintele rus Vladimir Putin va folosi armele nucleare strategice în Ucraina.

A venit la doar câteva zile după ce șefii de stat NATO au emis Comunicatul la Summit-ul de la Vilnius, condamnând stocul tot mai mare de arme nucleare al Rusiei și desfășurarea acestora pe teritoriul vecin din Belarus.

Nu există nici un motiv de îndoială că Putin a mutat arme nucleare tactice - cele care pot și vor fi folosite într-un război altfel convențional - pe teritoriul Belarusului și că au fost trimise acolo în scopuri de „descurajare".

Decizia lui Putin de a staționa arme nucleare în Belarus reprezintă primul acord de „partajare nucleară" de la intrarea în vigoare a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP) din 1970.

Scenariul unui stat fără arme nucleare care găzduiește armele unui stat cu arme nucleare este unul care există de zeci de ani în timpul Războiului Rece, dar acesta este primul care găzduiește astfel de focoase.

Rusia are un stoc nuclear mondial, care include 4.477 de focoase nucleare desfășurate și de rezervă, toate active în doar 15 minute de la armare, dintre care 1.900 sunt arme nucleare tactice, potrivit Federației Oamenilor de știință din SUA.

Există destule dovezi că Putin a dat dovadă de o disponibilitate tulburătoare de a rupe așa-numitul pact „tabu nuclear" care a predominat după Hiroshima. Nu uitați că granițele ucrainene au fost desenate cu cerneală rusă roșie de ani de zile, mai ales pe măsură ce NATO a invadat granițele lor.

De la începutul crizei, Biden a tratat amenințările nucleare ale lui Putin la fel ca pe toate celelalte discuțiile. Aceasta este o greșeală - și una care ar avea implicații potențial cataclismice.

În mod paradoxal, colapsul militar al Ucrainei este cel care poate dezamorsa o confruntare nucleară dintre Washington și Moscova.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE