ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Turcia. Patru jurnalişti, arestaţi după ce au publicat pe YouTube interviuri despre situaţia economică precară a ţării

Postat la: 15.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Trei jurnalişti au fost arestaţi duminică la Antalya, iar un al patrulea a fost chemat luni la poliţie în Istanbul în legătură cu interviurile pe care le-au realizat în stradă despre situaţia economică precară a ţării şi le-au publicat pe YouTube.

După ce i-au interogat şi au descins în casele lor, de unde au confiscat aparate de înregistrare şi comunicare, autorităţile turce au decis să-i plaseze în arest la domiciliu. Arestările şi percheziţiile au avut loc în urma unei plângeri depuse de Mücahit Birinci, membru al Consiliului Executiv al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere. Acuzaţi de „insultă" şi „incitare la ură", cei patru jurnalişti se vor afla în arest la domiciliu până la pronunţarea sentinţelor finale în cazurile lor, o situaţie care ar dura luni, chiar ani de zile.

„Decizia Parchetului pare a fi o sancţiune a priori şi o formă de privare de la îndeplinirea activităţii profesionale", a reacţionat Erol Önderoğlu, reprezentantul din Turcia al organizaţiei internaţionale Reporteri fără Frontiere. Într-unul dintre materiale, realizat la Mersin, un oraş de peste 900.000 de locuitori de la Marea Mediterană, mai multe persoane spun că nu sunt mulţumite de felul în care conducerea ţării gestionează criza, acuzând-o că duce ţara spre pierzanie. Una dintre ele consideră că soluţia poate fi remediată prin alegeri anticipate, asta dacă AKP le va pierde.

Apelurile la alegeri anticipate s-au înmulţit în ultimele săptămână în Turcia, dar preşedintele Recep Tayyip Erdogan nici nu vrea să audă de ele. Liderul de la Ankara afirmă că alegerile vor avea loc în conformitate cu calendarul oficial, în iunie 2023. Arestările din Antalya s-au produs în ziua în care Erdogan a formulat noi critici la adresa reţelelor de socializare, calificându-le drept „principala ameninţare pentru democraţie" prin faptul că permit, în opinia sa, răspândirea „minciunilor şi a veştilor fabricate".

Conform unor surse guvernamentale de la Ankara, un proiect de lege pentru combaterea „fake news"-urilor şi a dezinformării este redactat în prezent. Însă activiştii pentru drepturile omului denunţă această iniţiativă, suspectând că va fi folosită ca instrument de cenzură împotriva celor care contestă politicile regimului Erdogan.

Turcia stă pe un butoi de pulbere la capătul unui an în care moneda naţională s-a devalorizat cu 40%, cea mai gravă depreciere din ultimii 20 de ani. Reţelele de socializare sunt invadate de mesaje de furie sub hashtag-urile „Ne scufundăm", „Guvernul demisionează" şi „Nu putem să ne descurcăm". Ajunşi la capătul răbdării, mulţi turci au ieşit în stradă pentru a contesta politica economică a guvernului şi a cere alegeri anticipate.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE