Trump vs Biden: cum a decurs ultima dezbatere dintre cei doi
Postat la: 23.10.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Donald Trump şi Joe Biden s-au confruntat pe subiectul gestionării pandemiei de coronavirus şi s-au acuzat reciproc de corupţie, în ultimul lor duel televizat, cu 12 zile înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, relatează AFP, care comentează că dezbaterea, care s-a desfăşurat pe un ton mai degrabă constructiv şi respectuos, nu ar urma să schimbe profund dinamica finalului de campanie.
"Cineva care este responsabil de atâţia morţi nu trebuie să poată rămâne preşedintele Statelor Unite ale Americii", a spus candidatul democrat Joe Biden, care conduce în sondaje, anticipând o "iarnă sumbră" pentru ţara cel mai puternic afectată de pandemie, cu peste 222.000 de decese cauzate de coronavirus. Democratul i-a reproşat preşedintelui american că "nu are încă un plan" pentru a ţine sub control pandemia. "Nu există nici măcar un om de ştiinţă serios în lume care să considere că aceasta va dispărea în curând", a spus el, în timp de liderul de la Casa Albă a afirmat mereu contrariul.
"Luptăm împotriva ei extrem de ferm", a răspuns miliardarul, ajuns fără mască pe scena din Nashville, în Tennessee, la trei săptămâni după ce a fost diagnosticat pozitiv cu coronavirus. El a vorbit despre propria spitalizare şi vindecare, dând asigurări din nou că s-a "imunizat". "Avem un vaccin care va fi gata, este pregătit, va fi anunţat în următoarele săptămâni", a mai declarat el, arătându-se însă mai evaziv în legătură cu calendarul exact. Pe un ton mult mai calm decât la prima lor dezbatere, care s-a transformat într-un schimb dur de replici, Donald Trump l-a acuzat pe Joe Biden că vrea "să închidă din nou ţara" şi a criticat gestionarea pandemiei de către unii guvernatori democraţi, în special la New York, epicentrul bolii în SUA.
Schimburile de replici, deşi intense, au putut fi auzite mult mai bine decât data trecută, când democratul de 77 de ani a spus despre cel de-al 45-lea preşedinte al SUA, în vârstă de 74 de ani, că este "mincinos", "rasist" şi apoi "clovn". "Nu e nimic inteligent la tine", i-a răspuns omul de afaceri. Pentru a evita ca cei doi candidaţi să vorbească unul peste altul, organizatorii au decis de această dată să taie microfonul unui candidat în primele două minute ale intervenţiei celuilalt pentru fiecare dintre întrebări, care au fost despre pandemie, chestiunile rasiale, schimbarea climatică sau politica externă.
Aşa cum a anunţat, Donald Trump i-a cerut lui Joe Biden "să ofere explicaţii" în legătură cu acuzaţiile de corupţie pe subiectul activităţilor fiului său Hunter în China şi în Ucraina, când candidatul democrat era vicepreşedinte în timpul mandatului lui Barack Obama (2009-2017). "Joe, cred că le datorezi americanilor o explicaţie", a insistat preşedintele-candidat, care şi-a intensificat în ultimele zile atacurile personale asupra integrităţii adversarului său, afirmând, fără să aducă elemente concrete în sprijinul său, că familia Biden este o "întreprindere criminală".
"Erai vicepreşedinte când s-a întâmplat asta şi nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată", a adăugat magnatul imobiliar, care a invitat în public un fost asociat al lui Hunter Biden, Tony Bobulinski, care îl acuză pe fiul candidatului democrat că s-a folosit de numele de familie pentru a câştiga "milioane" în străinătate, cu asentimentul tatălui său. Menţionând acest invitat, Donald Trump a afirmat că relatarea sa este "copleşitoare". "Nu încerca să te prezenţi ca un bebeluş inocent!", i-a spus Trump lui Biden mai târziu. "Niciodată în viaţa mea nu am luat vreun cent dintr-o sursă străină", a protestat candidatul democrat, care până acum s-a eschivat la întrebările pe acest subiect, arătându-se extrem de protector faţă de familia sa. "Nu este adevărat", a spus el de mai multe ori.
O parte importantă din dezbatere a fost consacrată şi diplomaţiei, ocazie pentru Biden de a denunţa relaţia dintre Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un. "Ce a făcut? A legitimat Coreea de Nord. A spus despre el că este un bun prieten, însă (Kim - n.r.) este un golan", a declarat Biden. Donald Trump, care s-a întâlnit de trei ori cu liderul nord-coreean, s-a lăudat cu relaţia "foarte bună" cu Coreea de Nord şi că a îndepărtat ameninţarea unui "război nuclear". "E ca şi cum ai spune că am avut o relaţie bună cu Hitler înainte ca el să invadeze Europa", a reacţionat Biden. Democratul l-a atacat pe contracandidatul republican şi pe tema imigraţiei, acuzându-l că a dus o politică "criminală" faţă de copiii imigranţi.
Conform unei asociaţii americane de apărare a drepturilor omului, părinţii a circa 545 de copii de migranţi care au fost separaţi în SUA după ce au traversat ilegal frontiera nu au putut fi localizaţi. "Aceşti copii sunt singuri, nu au unde să meargă (...) E criminal", a spus fostul vicepreşedinte. Candidatul democrat şi-a asumat riscul de a spune că, dacă va fi ales, va începe o tranziţie de la industria petrolieră, deoarece aceasta poluează masiv. "Veţi ţine minte asta, Texas, Ohio, Pennsylvania?", a spus Trump, cu adresare la alegătorii din cele trei state-cheie unde Biden pare în măsură să îşi dispute victoria în faţa miliardarului republican. În ceea ce îl priveşte, Trump, care îşi exprimă cu regularitate scepticismul în privinţa schimbărilor climatice, a dat asigurări că SUA nu au mai avut de mulţi ani un aer şi o apă "atât de curate". El a respins rapid utilizarea de energii regenerabile, spunând în legătură cu centralele eoliene că "omoară toate păsările".
Spre deosebire de precedentele alegeri prezidenţiale, în acest an nu au fost organizate decât două dezbateri, Trump refuzând un duel virtual la 15 octombrie, un format propus pentru a evita riscurile de infectare după diagnosticarea sa pozitivă cu coronavirus. Echipele celor doi candidaţi au anunţat cu câteva ore înainte de dezbatere că aceştia au fost testaţi negativ la COVID-19, Donald Trump fiind supus unui test la bordul avionului prezidenţial Air Force One. Pereţii de plexiglas care fuseseră instalaţi pe scenă pentru a-i separa pe cei doi au fost în cele din urmă scoşi. Pentru Joe Biden, obiectivul era în primul rând de a evita să facă paşi greşiţi, "pentru a nu oferi muniţie echipei lui Trump", a precizat el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Aceasta este cea mai înaltă rezoluție a imaginii atomilor realizată vreodată
Vă uitați la o imagine revoluționară a structurii atomice a ortoscandatului de praseodimiu (PrScO3) la o mărire de 100 de milioane. Acele puncte? Sunt atomii individuali din rețeaua cristalină.
-
Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
Cu toate ca s-a retras din viata publica, Marian Munteanu are din cand in cand reveniri si reverii care ne pun pe ganduri. Bunăoară, fostul lider al fenomenului "Piața Universitatii" (din 1990), profesor de antropologie, dar si cunoscator al "ameri(me)canismului contemporan" are o postare destul de criptica pe pagina sa de Facebook:
-
Fizicienii anunță că au descoperit primele dovezi ale multiversului.
Teoria multiversului sugerează că universul nostru este doar unul dintre numeroasele universuri ramificate și infinite. Pentru a găsi dovezi ale multiversului, oamenii de știință au examinat fondul cosmic de microunde (CMBR), lumina rămasă de la Big Bang.
-
Despre consumul de alcool în Vechiul Regat
„Ca în alte privințe, Capitala dă tonul și în ceea ce privește consumul de alcool în diferitele sale forme; nicăieri cultul alcoolului nu s-a dezvoltat și nu s-a rafinat ca la București.
-
Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
Harta tradițională a lumii, proiectată pentru prima dată de Gerardus Mercator în 1569, a fost mult timp criticată pentru denaturările sale semnificative.
-
Un expert explică "spirala apocalipsei": Omenirea se îndreaptă cu viteză spre colaps
Academicianul Danilo Brozović, specializat în colapsul societăților, explică faptul că actuala societate se îndreaptă cu pași rapizi către colaps.
-
Claudiu Târziu: Guvernul Ciolacu 2 s-a născut din cea mai monstruoasă trădare a intereselor și siguranței naționale ale României
După o campanie electorală în care liderul PSD a acceptat umilitorul arbitraj al premierului Viktor Orban pentru accesul României în Spațiul Schengen, negocierile pentru formarea coaliției majoritare au transformat guvernul de la București într-o anexă a Budapestei.
-
Iată de ce a venit Viktor Orban la Bucuresti: Vânzarea E.ON către compania de stat din Ungaria ar putea fi blocată de CSAT
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat despre vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM: că achiziţia nu este finalizată până când statul român nu o aprobă şi că Ministerul Energiei, dar şi celelalte instituţii vor acţiona în interesul românilor, nu în interesul altcuiva.
-
Sondaj IRES - Decizia CCR de a anula prezidențialele, puternic contestată de către români
Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale este considerată evenimentul anului de 28% dintre români, fiind urmată de intrarea completă a României în Schengen de la 1 ianuarie 2025, de clasarea lui Călin Georgscu pe locul 1 în turul 1 al alegerilor prezidenţiale şi de creşterea pensiilor, relevă un sondaj IRES privind bilanţul anului 2024.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 2.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 3."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 4.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 5.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 9.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 10.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu