Transferurile de bani din Rusia către Turcia sunt aproape de a fi blocate. Microcipuri pentru mașina de război rusă
Postat la: 17.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Exportatorii turci s-au confruntat cu o oprire aproape completă a transferurilor de bani de la clienții lor ruși de la 1 ianuarie, deoarece acestea au fost fie returnate, fie respinse de bănci, ceea ce a dus la perturbări serioase în comerțul dintre cele două țări.
Exporturile turcești de bunuri către Rusia pe care Moscova le folosește pentru producția militară ar fi crescut brusc în 2023, ceea ce a întărit îngrijorările legate de eludarea sancțiunilor.
În urma vizitei recente a secretarului de stat american Antony Blinken la Ankara, companiile turcești nu au putut primi plăți din Rusia în lire turcești și ruble rusești, unele bănci trimițând banii înapoi, iar altele respingând tranzacțiile pe care le acceptaseră anterior, spunând că este vorba de „bunuri interzise", a declarat o sursă pentru ziarul Ekonomim.
Blinken a vizitat Ankara pe 6 ianuarie și s-a întâlnit cu ministrul turc de externe Hakan Fidan, discutând, printre altele, despre sancțiuni și despre evaziunea în materie de control al exporturilor, citează Kyiv Independent.
SUA și UE au încercat de mult timp să limiteze capacitatea Rusiei de a importa bunuri cu dublă utilizare prin intermediul unor țări terțe. Companiile din state precum Kazahstan, Serbia, Turcia și altele au fost acuzate că reexportă produse sancționate în Rusia, alimentând mașina de război a țării pe fondul invaziei din Ucraina.
Potrivit Ekonomim, problemele cu transferurile de bani din Rusia în Turcia au început în decembrie anul trecut și s-au intensificat la începutul lunii ianuarie 2024.
Aceste probleme sunt legate de cea mai recentă extindere a listei de sancțiuni a UE și pot apărea chiar dacă un exportator turc vinde bunuri care nu fac obiectul sancțiunilor, dar clientul său este sancționat sau când băncile turcești au în bilanț tranzacții în ruble, a declarat pentru Ekonomim o sursă din cadrul Ministerului turc al Comerțului.
În timp ce Occidentul și-a întărit sancțiunile împotriva Rusiei după invazia la scară largă a Ucrainei, exporturile Turciei către Rusia au crescut cu 23,2% anul trecut față de 2022, potrivit publicației.
Turcia a înregistrat 158 de milioane de dolari în exporturi de 45 de bunuri precum microcipuri, marcate de SUA ca fiind de „înaltă prioritate", către Rusia și cinci „foste țări sovietice" suspectate de a servi drept intermediare pentru Moscova în primele nouă luni din 2023, a scris Financial Times pe 27 noiembrie.
Această cifră a fost de trei ori mai mare decât cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. Cifra medie pentru perioada 2015-21 a fost de 28 de milioane de dolari, potrivit analizei Times.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
-
Donald Trump în război comercial cu Europa: "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău". Replica UE: "Suntem pregatiti!"
Președintele american Donald Trump a anunțat marți că Statele Unite intenționează să impună taxe vamale asupra produselor europene și chinezești, susținând că aceasta este „singura modalitate" ca SUA „să fie tratate corect". Liderul american a criticat Uniunea Europeană pentru politicile sale comerciale, pe care le consideră dezavantajoase pentru economia americană.
-
Mărturisirea Dacianei Sârbu înainte de divorțul de Victor Ponta: "Am trecut prin iad!"
Cuplul Daciana Sârbu - Victor Ponta e istorie. Cei doi au divorțat oficial. Informațiile privind separarea lor au apărut încă din 2024, însă acum a apărut și documentul care confirmă separarea lor. Invitată în emisiunea lui Denise Rifai, Daciana Sârbu recunoștea încă din 2023 că a avut parte de o casnicie cu multe momente dificile.
-
Uniunea Europeană autorizează utilizarea făinii de insecte - se doreste utilizarea pe scara larga pentru hrana umana
Comisia Europeană a autorizat introducerea pe piață a pulberii de larve întregi de Tenebrio molitor, un gândac aparținând familiei Tenebrioni, pe care îl știm puțin cu toţii, dat fiind că este acea molie galbenă a făinii care își poate face apariția uneori în cămările noastre.
-
Trump l-a graţiat și pe fondatorul Dark Web - cea mai sofisticată şi extinsă piaţă criminală de pe internet. Cum isi explica gestul
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi şi era considerată de autorităţile judiciare "cea mai sofisticată şi mai extinsă piaţă criminală de pe internet".
-
DAVOS - Tablou sumbru prezentat de Zelenski: Rușii au concentrat forțe uriașe în ultima vreme în Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că numărul militarilor invadatori ruşi aflaţi pe teritoriul Ucrainei depășește 600.000, fiind de trei ori mai mulţi decât la începutul invaziei la scară largă.
-
Descoperire accidentala incredibilă: Stridiile pot duce la eliminarea superbacteriilor care ucid milioane de oameni
Într-un nou studiu publicat marţi, o echipă de la Southern Cross University (SCU) din Australia a descoperit că o proteină din sângele stridiei de stâncă din Sydney este capabilă să ucidă bacteriile, precum şi să sporească eficacitatea unor antibiotice împotriva unei serii de bacterii.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 6.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 7.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 10.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu