Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Transferurile de bani din Rusia către Turcia sunt aproape de a fi blocate. Microcipuri pentru mașina de război rusă

Postat la: 17.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Exportatorii turci s-au confruntat cu o oprire aproape completă a transferurilor de bani de la clienții lor ruși de la 1 ianuarie, deoarece acestea au fost fie returnate, fie respinse de bănci, ceea ce a dus la perturbări serioase în comerțul dintre cele două țări.

Exporturile turcești de bunuri către Rusia pe care Moscova le folosește pentru producția militară ar fi crescut brusc în 2023, ceea ce a întărit îngrijorările legate de eludarea sancțiunilor.

În urma vizitei recente a secretarului de stat american Antony Blinken la Ankara, companiile turcești nu au putut primi plăți din Rusia în lire turcești și ruble rusești, unele bănci trimițând banii înapoi, iar altele respingând tranzacțiile pe care le acceptaseră anterior, spunând că este vorba de „bunuri interzise", a declarat o sursă pentru ziarul Ekonomim.

Blinken a vizitat Ankara pe 6 ianuarie și s-a întâlnit cu ministrul turc de externe Hakan Fidan, discutând, printre altele, despre sancțiuni și despre evaziunea în materie de control al exporturilor, citează Kyiv Independent.

SUA și UE au încercat de mult timp să limiteze capacitatea Rusiei de a importa bunuri cu dublă utilizare prin intermediul unor țări terțe. Companiile din state precum Kazahstan, Serbia, Turcia și altele au fost acuzate că reexportă produse sancționate în Rusia, alimentând mașina de război a țării pe fondul invaziei din Ucraina.

Potrivit Ekonomim, problemele cu transferurile de bani din Rusia în Turcia au început în decembrie anul trecut și s-au intensificat la începutul lunii ianuarie 2024.

Aceste probleme sunt legate de cea mai recentă extindere a listei de sancțiuni a UE și pot apărea chiar dacă un exportator turc vinde bunuri care nu fac obiectul sancțiunilor, dar clientul său este sancționat sau când băncile turcești au în bilanț tranzacții în ruble, a declarat pentru Ekonomim o sursă din cadrul Ministerului turc al Comerțului.

În timp ce Occidentul și-a întărit sancțiunile împotriva Rusiei după invazia la scară largă a Ucrainei, exporturile Turciei către Rusia au crescut cu 23,2% anul trecut față de 2022, potrivit publicației.

Turcia a înregistrat 158 de milioane de dolari în exporturi de 45 de bunuri precum microcipuri, marcate de SUA ca fiind de „înaltă prioritate", către Rusia și cinci „foste țări sovietice" suspectate de a servi drept intermediare pentru Moscova în primele nouă luni din 2023, a scris Financial Times pe 27 noiembrie.

Această cifră a fost de trei ori mai mare decât cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. Cifra medie pentru perioada 2015-21 a fost de 28 de milioane de dolari, potrivit analizei Times.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE