The Telegraph: Transformarea Marii Britanii într-o nouă Italie este aproape completă!
Postat la: 17.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
După decenii întregi de dezvoltare sclerotică, s-ar putea prea bine ca italienii să se gândească cu oarecare nostalgie la trecut. Pentru Marea Britanie, tragedia este aceea că ea însăși riscă să o apuce pe același drum.
În vreme ce Italia ar putea deveni noua Mare Britanie din urmă cu câteva decenii, se pare că Marea Britanie este cea care a devenit o nouă Italie, numai că una fără soare și fără paste, relatează The Telegraph citat de Rador.
Marea Britanie devine tot mai neguvernabilă, având niște guverne care durează mai puțin de câteva săptămâni, și acelea jenante, după care ele încep să se destrame. Dezvoltarea economică pare legată de stagnare. Situația noastră demografică este îngrozitoare, cu o populație în curs de îmbătrânire și cu o rată a nașterilor în scădere. Infrastructura ni se năruiește și este imposibil să mai poți construi ceva. Nordul și Sudul se asmut unul împotriva altuia, la fel ca tinerii și bătrânii.
Piețele tratează și privesc țara cu suspiciune, deseori pe bună dreptate. Imigrația clandestină a scăpat de sub control. Bursa este chitită pe declin și, desigur, datoriile cresc inexorabil, croindu-și un nou drum.
Acum, când e clar că totul a eșuat, regula importantă pe care am putea să o învățăm de la vecina din sud ar fi următoarea: țările care aveau pe vremuri niște perspective luminoase se pot transforma foarte rapid în niște nimicuri. Nimeni nu putea prezice care va fi soarta Italiei după momentul ‚Il sorpasso' (referire la anul 1987, când PIB-ul Italiei l-a depășit pe cel al Marii Britanii, n. red.), dar asta s-a întâmplat, și tot asta i se poate întâmpla și Regatului Unit.
Și, odată ce țara o apucă pe calea asta, prognoza e foarte întunecată, cu o creștere economică blocată, cu tehnocrați care încearcă să păstreze controlul și cu niște extremiști furioși, așa, ca Giorigia Meloni, doamna-premier ajunsă acum la putere. Nu sună tocmai foarte... britanic, dar crudul adevăr este că acesta pare acum să fie viitorul Regatului Unit.
La o primă vedere, Italia și Regatul Unit par două țări foarte diferite. Noi am fost prima democrație parlamentară, noi am fost prima țară industrializată, avem un îndelungat trecut de stabilitate politică, dispunem de o bancă centrală respectată și independentă, iar lira sterlină rămâne încă una dintre puținele valute importante la nivel mondial. Dar toate astea trebuie menționate înainte de a vorbi despre vreme, despre felul de a ne îmbrăca, despre mâncăruri, despre cafea și despre plajele mângâiate de soare.
Și totuși, dacă începi să te uiți mai atent la statistici, există niște paralele alarmante între cele două țări. De fapt, noi am început ‚să devenim italieni' de mai multă vreme. Acum, transformarea aceasta începe să se accelereze.
Orice revoluție își poate pierde suflul foarte rapid. În Regatul Unit, asistăm la ceva foarte asemănător. Noul Partid Laburist a promis să schimbe totul. Noul conservatorism mai alunecos al lui David Cameron ar fi combinat liberalismul social cu o economie favorabilă creșterii. Ieșirea din UE ar fi reimpulsionat creșterea economică, conservatorismul ‚măreț' al lui Johnson ar fi relansat regiunile, iar ‚trussonomia' ar fi eliberat afacerile.
Noile mișcări politice vin și se duc cu o viteză amețitoare. În fond însă, nu se schimbă prea multe lucruri.
Revenind la Italia, într-adevăr, perspectivele sunt sumbre. Dintre toate țările membre ale Grupului celor 20, ea pare, fără îndoială, cel mai puțin înclinată să înflorească. Creșterea economică e blocată, sunt puține companii noi de care să fi auzit cineva și nu există nicio altă ambiție în afară de aceea de a menține datoria sub un oarecare control. Cei mai buni și mai străluciți tineri italieni aleg să facă o carieră în altă parte - șocant, 182.000 de absolvenți de facultate au părăsit țara în ultimul deceniu, iar numărul continuă să crească.
Sistemul său politic devine tot mai încordat, luptând cu două decenii de declin.
Giorgia Meloni, noul premier, își are rădăcinile politice într-o mișcare profascistă antebelică și, pe măsură ce ea încearcă să se reinventeze, semnul unei democrații sănătoase rămâne firav, la fel ca și cel al unei societăți împăcate cu sine.
Desigur, Regatul Unit nu are niciun trecut istoric fascist pe care să-l invoce.
Dar un simplu fapt nu poate fi trecut cu vederea: atunci când o țară devine treptat tot mai săracă, politica ei devine tot mai volatilă și mai extremistă.
Ne-ar plăcea să ne spunem că asta nu s-ar putea întâmpla aici și, la drept cuvânt, probabil că nici nu se va întâmpla. Și totuși, cu 30-40 de ani în urmă, când Italia sărbătorea depășirea Regatului Unit, nimeni nu și-ar fi închipuit că Italia ar putea deveni o țară în stagnare, neguvernabilă, o situație jalnică cu creștere economică zero. Or, tocmai asta s-a îmtâmplat.
La fel, cu doar câțiva ani în urmă, nimeni nu ar fi prezis că o atare soartă va fi împărtășită și de Regatul Unit. Într-adevăr, cel puțin în parte, ieșirea din UE a însemnat tocmai evitarea acestei capcane.
Totuși, în prezent, tocmai asta pare să se întâmple. Nu vom avea soarele, meniurile și casele de modă stilate, dar, sub orice alt aspect, transformarea Marii Britanii rămâne în curs.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu