Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












The Guardian: Ce înseamnă de fapt Retragerea ordonată din Herson și la ce să ne așteptăm în continuare

Postat la: 14.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Decizia Rusiei de a-și retrage trupele într-o poziție defensivă pe malul stâng al fluviului Nipru se bazează pe o logică militară clară. Orașul Herson și alte localități de pe malul drept al fluviului Nipru cucerite încă la începutul războiului puteau fi ținute sub control doar cu un cost imens și cu pierderi mari de echipamente și soldați.

Din punct de vedere operațional, retragerea ar trebui să ajute Rusia să-și stabilească pozițiile defensive în timpul iernii. Însă, din punct de vedere strategic, retragerea constituie o înfrângere clară pentru Moscova, scrie Jack Watling, analist militar la Institutul Regal pentru Studii de Apărare și Securitate (RUSI), într-o analiză publicată în The Guardian.

În momentul lansării contraofensivei din Herson, la sfârșitul lui august, armata ucrineană era conștientă că nu avea suficientă forță pentru a lua cu asalt capitala acestei regiuni. Cu toate acestea, bombardarea podurilor a limitat capacitatea Rusiei de a livra arme grele pentru trupele sale din zonă. În același timp, Niprul proteja armata ucraineană de contraatacuri. Geometria favorabilă a câmpului de luptă a permis armatei ucrainene să creeze o zonă letală în care artileria sa putea provoca pierderi grele celor mai motivate și competente unități ale armatei ruse.

În timp ce condițiile de pe câmpul de luptă favorizau armata ucraineană, rațiunile politice afectau armata rusă. Odată cu anexarea ilegală a regiunii Herson, retragerea a fost văzută ca fiind inacceptabilă și periculoasă din punct de vedere politic, mai ales după reacțiile negative ale adepților imperialismului rusesc față de înfrângerile suferite de armata lor în regiunea Harkov. Pierderea Hersonului, singura capitală regională cucerită de ruși în Ucraina, era greu de interpretat altfel decât ca o înfrângere. Din punct de vedere militar, orașul putea fi ocupat mai departe, dar cu un cost foarte mare.

Retragerea din Herson, potrivit lui Jack Watling, va avea consecințe asupra strategiei de ocupare a Ucrainei puse în aplicare de Moscova. „Fără un cap de pod pe malul drept al Niprului, forțele ruse nu vor putea amenința cu o ofensivă de primăvară asupra Nikolaevului, chiar și dacă vor înființa noi unități de luptă din cele mobilizate" deja, subliniază Watling. Poziționarea de-a lungul fluviului Nipru - pe care forțele ruse se bazează pentru a-și reduce pierderile - îi permite Ucrainei să redirecționeze resurse și să ofere o oarecare securitate industriei sale de pe coasta de sud.

În pofida acestor considerente, Kremlinul crede că îi va fi mai ușor să supraviețuiască consecințelor politice ale unei retrageri ordonate decât să părăsească orașul cu pierderi imense în câteva luni. „Procedând astfel, Putin a aprobat o schimbare a strategiei ruse", notează Jack Watling. În opinia acestuia, liderul de la Kremlin mizează pe epuizarea capacităților ofensive ale Ucrainei și pe scăderea susținerii Occidentului, mai ales cu arme, în timp ce caută să-și regenereze forțele pentru anul viitor.

Pentru Ucraina, eliberarea Hersonului este o victorie majoră. Această victorie permite concentrarea forțelor în nord-est și demonstrează, de asemenea, aliaților occidentali că o abordare rezonabilă a războiului poate aduce eliberarea unui oraș mare fără a fi nevoie de un asalt. Watling admite că poate există încă o anumită teorie a victoriei în viziunea Rusiei, care până acum a fost în mod constant orbită de scenarii optimiste. „Cel mai probabil, acestea vor fi umflate de rapoarte conform cărora armata americană recomandă Ucrainei să înceapă negocierile", notează Watling.

În același timp, retragerea Rusiei din Herson, care presupune o restrângere a frontului și a liniilor rusești, vine cu anumite provocări pentru partea ucraineană. Ucraina nu mai are capacitatea de a distruge masiv armata rusă, în timp ce armata rusă nu are posibilități semnificative de a răspunde. Dacă armata ucraineană încearcă să străpungă noile linii de apărare rusești, riscă epuizarea forțelor sale. Pe de altă parte, este foarte important ca Ucraina să nu permită Rusiei să-și reconstruiască armata în timpul iernii.

Eliberarea Hersonului este un pas spre victorie și demonstrează ceea ce se poate realiza cu un flux constant de echipamente militare occidentale. Acest succes subliniază, de asemenea, importanța de a convinge Kremlinul că o retragere ordonată oferă perspective mai bune decât o înfrângere inevitabilă mai târziu, conchide Jack Watling.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE