The Guardian: Ce înseamnă de fapt Retragerea ordonată din Herson și la ce să ne așteptăm în continuare
Postat la: 14.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Decizia Rusiei de a-și retrage trupele într-o poziție defensivă pe malul stâng al fluviului Nipru se bazează pe o logică militară clară. Orașul Herson și alte localități de pe malul drept al fluviului Nipru cucerite încă la începutul războiului puteau fi ținute sub control doar cu un cost imens și cu pierderi mari de echipamente și soldați.
Din punct de vedere operațional, retragerea ar trebui să ajute Rusia să-și stabilească pozițiile defensive în timpul iernii. Însă, din punct de vedere strategic, retragerea constituie o înfrângere clară pentru Moscova, scrie Jack Watling, analist militar la Institutul Regal pentru Studii de Apărare și Securitate (RUSI), într-o analiză publicată în The Guardian.
În momentul lansării contraofensivei din Herson, la sfârșitul lui august, armata ucrineană era conștientă că nu avea suficientă forță pentru a lua cu asalt capitala acestei regiuni. Cu toate acestea, bombardarea podurilor a limitat capacitatea Rusiei de a livra arme grele pentru trupele sale din zonă. În același timp, Niprul proteja armata ucraineană de contraatacuri. Geometria favorabilă a câmpului de luptă a permis armatei ucrainene să creeze o zonă letală în care artileria sa putea provoca pierderi grele celor mai motivate și competente unități ale armatei ruse.
În timp ce condițiile de pe câmpul de luptă favorizau armata ucraineană, rațiunile politice afectau armata rusă. Odată cu anexarea ilegală a regiunii Herson, retragerea a fost văzută ca fiind inacceptabilă și periculoasă din punct de vedere politic, mai ales după reacțiile negative ale adepților imperialismului rusesc față de înfrângerile suferite de armata lor în regiunea Harkov. Pierderea Hersonului, singura capitală regională cucerită de ruși în Ucraina, era greu de interpretat altfel decât ca o înfrângere. Din punct de vedere militar, orașul putea fi ocupat mai departe, dar cu un cost foarte mare.
Retragerea din Herson, potrivit lui Jack Watling, va avea consecințe asupra strategiei de ocupare a Ucrainei puse în aplicare de Moscova. „Fără un cap de pod pe malul drept al Niprului, forțele ruse nu vor putea amenința cu o ofensivă de primăvară asupra Nikolaevului, chiar și dacă vor înființa noi unități de luptă din cele mobilizate" deja, subliniază Watling. Poziționarea de-a lungul fluviului Nipru - pe care forțele ruse se bazează pentru a-și reduce pierderile - îi permite Ucrainei să redirecționeze resurse și să ofere o oarecare securitate industriei sale de pe coasta de sud.
În pofida acestor considerente, Kremlinul crede că îi va fi mai ușor să supraviețuiască consecințelor politice ale unei retrageri ordonate decât să părăsească orașul cu pierderi imense în câteva luni. „Procedând astfel, Putin a aprobat o schimbare a strategiei ruse", notează Jack Watling. În opinia acestuia, liderul de la Kremlin mizează pe epuizarea capacităților ofensive ale Ucrainei și pe scăderea susținerii Occidentului, mai ales cu arme, în timp ce caută să-și regenereze forțele pentru anul viitor.
Pentru Ucraina, eliberarea Hersonului este o victorie majoră. Această victorie permite concentrarea forțelor în nord-est și demonstrează, de asemenea, aliaților occidentali că o abordare rezonabilă a războiului poate aduce eliberarea unui oraș mare fără a fi nevoie de un asalt. Watling admite că poate există încă o anumită teorie a victoriei în viziunea Rusiei, care până acum a fost în mod constant orbită de scenarii optimiste. „Cel mai probabil, acestea vor fi umflate de rapoarte conform cărora armata americană recomandă Ucrainei să înceapă negocierile", notează Watling.
În același timp, retragerea Rusiei din Herson, care presupune o restrângere a frontului și a liniilor rusești, vine cu anumite provocări pentru partea ucraineană. Ucraina nu mai are capacitatea de a distruge masiv armata rusă, în timp ce armata rusă nu are posibilități semnificative de a răspunde. Dacă armata ucraineană încearcă să străpungă noile linii de apărare rusești, riscă epuizarea forțelor sale. Pe de altă parte, este foarte important ca Ucraina să nu permită Rusiei să-și reconstruiască armata în timpul iernii.
Eliberarea Hersonului este un pas spre victorie și demonstrează ceea ce se poate realiza cu un flux constant de echipamente militare occidentale. Acest succes subliniază, de asemenea, importanța de a convinge Kremlinul că o retragere ordonată oferă perspective mai bune decât o înfrângere inevitabilă mai târziu, conchide Jack Watling.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu