The Guardian: Ce înseamnă de fapt Retragerea ordonată din Herson și la ce să ne așteptăm în continuare
Postat la: 14.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Decizia Rusiei de a-și retrage trupele într-o poziție defensivă pe malul stâng al fluviului Nipru se bazează pe o logică militară clară. Orașul Herson și alte localități de pe malul drept al fluviului Nipru cucerite încă la începutul războiului puteau fi ținute sub control doar cu un cost imens și cu pierderi mari de echipamente și soldați.
Din punct de vedere operațional, retragerea ar trebui să ajute Rusia să-și stabilească pozițiile defensive în timpul iernii. Însă, din punct de vedere strategic, retragerea constituie o înfrângere clară pentru Moscova, scrie Jack Watling, analist militar la Institutul Regal pentru Studii de Apărare și Securitate (RUSI), într-o analiză publicată în The Guardian.
În momentul lansării contraofensivei din Herson, la sfârșitul lui august, armata ucrineană era conștientă că nu avea suficientă forță pentru a lua cu asalt capitala acestei regiuni. Cu toate acestea, bombardarea podurilor a limitat capacitatea Rusiei de a livra arme grele pentru trupele sale din zonă. În același timp, Niprul proteja armata ucraineană de contraatacuri. Geometria favorabilă a câmpului de luptă a permis armatei ucrainene să creeze o zonă letală în care artileria sa putea provoca pierderi grele celor mai motivate și competente unități ale armatei ruse.
În timp ce condițiile de pe câmpul de luptă favorizau armata ucraineană, rațiunile politice afectau armata rusă. Odată cu anexarea ilegală a regiunii Herson, retragerea a fost văzută ca fiind inacceptabilă și periculoasă din punct de vedere politic, mai ales după reacțiile negative ale adepților imperialismului rusesc față de înfrângerile suferite de armata lor în regiunea Harkov. Pierderea Hersonului, singura capitală regională cucerită de ruși în Ucraina, era greu de interpretat altfel decât ca o înfrângere. Din punct de vedere militar, orașul putea fi ocupat mai departe, dar cu un cost foarte mare.
Retragerea din Herson, potrivit lui Jack Watling, va avea consecințe asupra strategiei de ocupare a Ucrainei puse în aplicare de Moscova. „Fără un cap de pod pe malul drept al Niprului, forțele ruse nu vor putea amenința cu o ofensivă de primăvară asupra Nikolaevului, chiar și dacă vor înființa noi unități de luptă din cele mobilizate" deja, subliniază Watling. Poziționarea de-a lungul fluviului Nipru - pe care forțele ruse se bazează pentru a-și reduce pierderile - îi permite Ucrainei să redirecționeze resurse și să ofere o oarecare securitate industriei sale de pe coasta de sud.
În pofida acestor considerente, Kremlinul crede că îi va fi mai ușor să supraviețuiască consecințelor politice ale unei retrageri ordonate decât să părăsească orașul cu pierderi imense în câteva luni. „Procedând astfel, Putin a aprobat o schimbare a strategiei ruse", notează Jack Watling. În opinia acestuia, liderul de la Kremlin mizează pe epuizarea capacităților ofensive ale Ucrainei și pe scăderea susținerii Occidentului, mai ales cu arme, în timp ce caută să-și regenereze forțele pentru anul viitor.
Pentru Ucraina, eliberarea Hersonului este o victorie majoră. Această victorie permite concentrarea forțelor în nord-est și demonstrează, de asemenea, aliaților occidentali că o abordare rezonabilă a războiului poate aduce eliberarea unui oraș mare fără a fi nevoie de un asalt. Watling admite că poate există încă o anumită teorie a victoriei în viziunea Rusiei, care până acum a fost în mod constant orbită de scenarii optimiste. „Cel mai probabil, acestea vor fi umflate de rapoarte conform cărora armata americană recomandă Ucrainei să înceapă negocierile", notează Watling.
În același timp, retragerea Rusiei din Herson, care presupune o restrângere a frontului și a liniilor rusești, vine cu anumite provocări pentru partea ucraineană. Ucraina nu mai are capacitatea de a distruge masiv armata rusă, în timp ce armata rusă nu are posibilități semnificative de a răspunde. Dacă armata ucraineană încearcă să străpungă noile linii de apărare rusești, riscă epuizarea forțelor sale. Pe de altă parte, este foarte important ca Ucraina să nu permită Rusiei să-și reconstruiască armata în timpul iernii.
Eliberarea Hersonului este un pas spre victorie și demonstrează ceea ce se poate realiza cu un flux constant de echipamente militare occidentale. Acest succes subliniază, de asemenea, importanța de a convinge Kremlinul că o retragere ordonată oferă perspective mai bune decât o înfrângere inevitabilă mai târziu, conchide Jack Watling.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu