The Guardian: „Aceste sancţiuni jalnice nu-l vor răni pe Putin". Ce l-ar putea opri pe liderul de la Kremlin?
Postat la: 23.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Mulţi experţi citaţi atât de presa europeană, cât şi de cea din SUA estimează însă că noile sancţiuni occidentale nu vor avea un efect imediat asupra regimului lui Putin.
UE a aprobat „în unanimitate" un „pachet de sancţiuni" împotriva Rusiei, care îi vizează în special parlamentarii ruşi. Bruxelles-ul a propus, de asemenea, interzicerea accesului autorităţilor ruse pe pieţele şi serviciile financiare europene. Tot aşa, Uniunea Europeană este pe cale de a-şi activa structurile de reacţie rapidă la atacuri cibernetice, pentru a ajuta Ucraina să facă faţă atacurilor ruseşti." Toate acestea, în paralel cu sancţiunile suplimentare anunţate şi de Joe Biden, detaliate de către Washington Post. Mulţi experţi citaţi atât de presa europeană, cât şi de cea din SUA estimează însă că noile sancţiuni occidentale nu vor avea un efect imediat asupra regimului lui Putin.
The Times consideră că „sancţiunile bancare nu vor lovi, probabil, foarte tare". „Acestea nu sunt sancţiuni semnificative. Ele sunt strictul minim din ceea ce ar fi trebuit să facem în urmă cu săptămâni, când Putin a anunţat pentru prima dată că nu respectă integritatea teritorială a Ucrainei. Nu sunt un răspuns adecvat la recunoaşterea independenţei pentru Doneţk şi Lugansk şi trimiterea de trupe. Nu mă îndoiesc că Putin râde în drum spre reşedinţa lui. De altfel a spus asta ieri chiar fostul premier şi fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev", scrie The Guardian.
Portalul european Politico avertizează însă că UE se poate confrunta cu un „coşmar al sancţiunilor" în care poate ajunge să „finanţeze maşinăria de război a Kremlinului" prin achiziţii de hidrocarburi din Rusia. Fiindcă „poziţia UE e neclară" în privinţa limitării veniturilor din hidrocarburi, care asigură peste o treime din bugetul Rusiei. În SUA, cotidianul The Wall Street Journal scrie că „Rusia a preluat iniţiativa diplomatică şi militară în Europa, iar Vestul e deocamdată neputincios". Totuşi, Occidentul a reuşit să adopte „ceva ce aduce a poziţie unită".
Wall Street Journal constată că „Moscova a căutat să-şi diversifice portofoliul comercial pentru a fi mai puţin dependentă de UE pentru veniturile sale din export". În vreme ce Uniunea Europeană „rămâne cel mai mare partener comercial al său până în prezent, Rusia a urmărit, de asemenea, să-şi extindă legăturile cu Beijingul prin deschiderea unui important gazoduct către China în 2019", aminteşte cotidianul financiar. Sancţiunile „light" numeşte La Repubblica, coregrafia şi echilibristica diplomatică de care dă dovadă UE faţă de Rusia.
Vladimir Putin a avut suficient timp să ia măsuri pentru ca sancţiuni de genul celor anunţate ieri de Occident să aibă un efect cât mai limitat asupra economiei ţării şi intereselor celor apropiaţi lui, scrie The New York Times. „E important ca în viitor să creştem gradul de suveranitate al economiei noastre", a spus Vladimir Putin săptămâna trecută, când a anunţat că ţara este acum mult mai pregătită pentru a se descurca în faţa „sancţiunilor nelegitime". Chiar şi oligarhii, subliniază analiza The New York Times, ca urmare a rolului lor în companiile de stat, „ar putea beneficia, de fapt, de o economie mai izolată".
Şi The Washington Post remarcă că, potrivit experţilor, valul iniţial de sancţiuni anunţate ieri de Uniunea Europeană e puţin probabil să modifice calculele lui Vladimir Putin pe termen scurt. Iar Rusia a avertizat deja că sancţiunile SUA vor lovi în economia americană. Concluzia experţilor consultaţi de publicaţie este că acest prim pachet de sancţiuni nu este suficient pentru a influenţa cu adevărat deciziile lui Vladimir Putin.
Ministrul leton de externe a explicat pentru BBC cum vor funcţiona sancţiunile: „nu pot împiedica Rusia să invadeze Ucraina, dar pe termen lung, mai ales cele legate de transferuri de tehnologie şi sectorul financiar, vor încetini dezvoltarea Rusiei şi astfel se va repeta într-o măsură experienţa URSS. La un moment dat URSS pur şi simplu s-a prăbuşit".
Lista sancţiunilor aplicate Rusiei de Uniunea Europeană
Uniunea Europeană şi Marea Britanie au anunţat primele sancţiuni împotriva Rusiei după ce Vladimir Putin a semnat pentru independenţa regiunilor separatiste şi a trimis trupe în estul Ucrainei.
Măsurile vizate de UE vizează instituţii şi persoane asociate agresiunii ruse împotriva Ucrainei, printre care şi membrii Dumei de Stat (camera inferioară a legislativului).
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a transmis că sancţiunile vor „răni rău" Rusia. Borrell a mai adăugat că Uniunea Europeană pregăteşte şi multe sancţiuni împotriva Rusiei, dar nu renunţă la dialog cu statul rus.
Uniunea Europeană a anunţat o listă de sancţiuni ce vizează trei categorii de indivizi şi instituţii din Rusia:
-Sancţionarea membrilor Dumei de Stat care au votat pentru independenţa Republicilor Populare Doneţk şi Luhansk.
-Limitarea accesului Rusiei la pieţele şi serviciile de capital şi financiare ale UE.
-Sancţionarea a 27 de indivizi şi entităţi legale cu rol în sfidarea suveranităţii teritoriale a Ucrainei.
Pachetul de sancţiuni anunţat de UE a fost votat, la finele mai multor ore de negocieri, de cei 27 de miniştri de externe ai statelor membre.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, anunţa să suspendă, cel puţin deocamdată, procesul de certificare a conductei Nord Stream 2. „Trebuie să reevaluăm situaţia, în special în privinţa Nord Stream 2", a spus acesta potrivit Reuters.
Lista sancţiunilor aplicate de Marea Britanie
Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunţat că Marea Britanie va sancţiona cinci bănci din Rusia:
-Banca Rossia.
-IS Bank.
-General Bank.
-Promsviazbank.
-Banca Marea Neagră.
Johnson a sancţionat, de asemenea, trei ruşi, ce ar avea conexiuni financiare cu Occidentul: Gennadiy Timchenko, Boris Rotenberg şi Igor Rotenberg.
„Bunurile pe care aceştia le deţin în Regatul Unit vor fi îngheţate, persoanelor în cauză li se va interzice să călătorească aici şi le vom interzice tuturor persoanelor şi entităţilor din Regatul Unit să aibă vreo relaţie cu ele", a spus Johnson.
Lista sancţiunilor americane
Preşedintele american a anunţat patru serii de sancţiuni principale îndreptate împotriva Rusiei:
-Blocarea activităţilor băncii VEB şi a Băncii Militare Ruse;
-Blocarea accesului Rusiei la sursele de finanţare venite din Vest;
-Sancţiuni împotriva elitelor din Rusia;
-Blocarea gazoductului Nord Stream 2.
Preşedintele american a anunţat că lista de sancţiuni nu se opreşte aici, aceasta incluzând sancţiuni suplimentare dacă Rusia decide să continue operaţiunile militare din Ucraina.
Efectele asupra economiei globale
Gestionarea sancţiunilor impuse de Occident nu are de-a face doar cu o dozare strategică a variantelor avute la dispoziţie. Sancţiunile pot avea efect în lanţ, avertizează experţii. Este motivul pentru care, precizează Reuters, Joe Biden a insistat că are grijă ca sancţiunile impuse Rusiei să nu lovească economia americană.
„Uşor de zis, greu de făcut, în condiţiile în care Rusia este printre principalii exportatori globali de gaze, petrol, cupru, aluminiu şi paladiu, printre altele."
De altfel, petrolul a ajuns deja la cel mai mare preţ din ultimii opt ani, iar Moscova ştie că are pârghii globale la dispoziţie. China este acum principala destinaţie de export a Rusiei, în timp ce Beijingul rămâne principalul furnizor al Federaţiei Ruse.
În privinţa gazelor, punctul sensibil al Uniunii Europene, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat, marţi, că Europa se va trezi în faţă unei „noi lumi". O lume în care va plăti 2.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, scrie Tass.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu