The Economist: Ordinea internațională liberală se află în pragul colapsului. Prăbușirea economiei globale ar fi bruscă și ireversibilă
Postat la: 10.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La o primă vedere, economia mondială pare că a rezistat cu brio în fața tuturor provocărilor pe care le-a avut de înfruntat în ultimul timp: America este în ascensiune chiar și după declanșarea războiului comercial cu China, iar Germania a evitat un dezastru economic după ce a renunțat la gazul importat din Rusia.
Războiul din Orientul Mijlociu nu a produs niciun șoc major pe piața petrolului și rachetele rebelilor Houthi au avut un efect limitat asupra comerțului global, care și-a revenit după perioada de pandemie și ar urma să cunoască o creștere destul de mare anul acesta, potrivit estimărilor. La o privire mai atentă, însă, ordinea care a guvernat economia globală de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial s-a erodat, iar astăzi este aproape să se prăbușească, scrie The Economist.
Un număr îngrijorător de evenimente ar putea declanșa căderea în anarhie, acolo unde forța militară face legea și războiul devine din nou instrumentul preferat al marilor puteri. Chiar dacă nu se va ajunge la un conflict de amploare, efectul unei lumi în care regulile nu se mai respectă asupra economiei ar putea fi rapid și brutal. Dezintegrarea ordinii vechi este vizibilă pretutindeni.
Sancțiunile sunt folosite de patru ori mai mult decât în anii '90 - America a impus de curând penalități „secundare" asupra entităților care susțin armatele Rusiei. Un război al subvențiilor este în desfășurare, în timp ce și alte țări încearcă să copieze măsurile vaste impuse de guvernele de la Washington și Beijing pentru a susține producția „verde". Cu toate că dolarul rămâne moneda dominantă și economiile emergente sunt mai rezistente, fluxurile globale de capital încep să se fragmenteze. Instituțiile fondate pentru a asigura buna funcționare a vechiului sistem sunt deja desființate sau își pierd rapid credibilitatea.
Organizația Mondială a Comerțului va împlini 30 de ani în 2025, dar în ultimii patru ani a bătut pasul pe loc, în principal din cauza dezinteresului Americii. Fondul Monetar Internațional trece printr-o criză de identitate, prins între susținerea agendei verzi și asigurarea stabilității financiare. Consiliul de Securitate al ONU este paralizat, iar tribunalele supranaționale, precum Curtea Internațională de Justiție (CIJ), sunt folosite din ce în ce mai des ca o armă politică de părțile beligerante.
Politicieni americani, printre care se numără și liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, au amenințat Curtea Penală Internațională cu impunerea de sancțiuni dacă va emite mandate de arestare pentru liderii israelieni, care sunt acuzați de genocid de Africa de Sud la CIJ. O prăbușire haotică și devastatoare poate izbucni în orice moment Până acum, această fragmentare și decădere a vechiului sistem au lovit în mod discret economia globală. Din nefericire, însă, istoria ne arată că prăbușiri mai haotice și mai devastatoare sunt posibile și pot izbucni în orice moment, după începerea declinului.
Primul Război Mondial a pus capăt epocii de aur a globalizării despre care mulți la acea vreme au crezut că nu se va mai sfârși niciodată. La începutul anilor '30, odată cu Marea Criză Economică și implementarea de politici comerciale protecționiste (taxele Smoot-Hawley), importurile Americii s-au prăbușit cu 40% în doar doi ani. În august 1971, Richard Nixon a anulat în mod neașteptat conversia dolarului în aur, iar 19 luni mai târziu, sistemul Bretton Woods care guvernase până atunci relațiile monetare internaționale dintre SUA și alte peste 40 de țări s-a prăbușit.
Astăzi, o ruptură asemănătoare nu pare deloc de neimaginat. Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ar continua erodarea instituțiilor și normelor internaționale. Teama de un al doilea val de importuri ieftine din China ar putea accelera acest proces. Un război declanșat între America și China pentru Taiwan sau între Occident și Rusia ar putea provoca un colaps total. Era „Consensului de la Washington", pe care liderii de azi încearcă să îl înlocuiască, a fost una în care țările sărace au început să se bucure de creștere economică și să micșoreze deficitul față de lumea bogată.
Căderea în anarhie Declinul acestui sistem amenință să încetinească progresul sau chiar să îl inverseze. Odată distrus, este puțin probabil să fie înlocuit de reguli noi. În schimb, afacerile externe vor cădea din nou în starea lor naturală de anarhie care favorizează furtul și violența. Problemele cu care se confruntă lumea vor fi abordate separat de fiecare grup de țări cu interese comune, ceea ce va isca de cele mai multe ori conflicte.
Când cooperarea este înlocuită de intimidare, țările sunt mai puțin motivate să păstreze pacea. Este adevărat că sistemul stabilit după cel de-al Doilea Război Mondial a aliniat principiile internaționaliste ale Americii cu interesele sale strategice. Dar ordinea liberală a adus și vaste beneficii pentru restul lumii. Multe dintre țările sărace suferă deja de pe urma incapacității FMI-ului de a rezolva criza datoriilor suverane care a urmat pandemiei de Covid-19.
Țările în dezvoltare, precum India și Indonezia, încearcă să profite de pe urma oportunităților oferite de fragmentarea vechii ordini, dar în ultimă instanță se bazează pe faptul că economia globală va rămâne integrată și previzibilă. Prosperitatea unei mari părți a lumii dezvoltate, în special țările mai mici cu o economie deschisă, precum Marea Britanie sau Coreea de Sud, depind în totalitate de comerțul global. Cu toate că ar putea părea că economia mondială poate supraviețui oricărei provocări cu ajutorul Americii, aceasta este o impresie înșelătoare.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
CEO-ul unei companii financiare admite că poate fi înlocuit de A.I.: „Acum dispune de capacități de raționament."
Sebastian Siemiatkowski a admis că inteligența artificială (A.I.) este capabilă să îi preia atribuțiile de director general al companiei financiare Klarna, relatează Business Insider.
-
Călin Georgescu acuză că Ursula von der Leyen a fost implicată în anularea afacerilor din România
Călin Georgescu acuză că România se află într-o stare de practic război după anulare alegerilor. Georgescu spune, în presa din străinătate, că oamenii ies zilnic să protesteze. De fapt, protestele sunt organizate de AUR și nu de societatea civilă.
-
România în Schengen: o analiză economică dezvăluie dezavantajele ascunse ale integrării
România ar putea avea numeroase beneficii odată cu aderarea la spațiul Schengen, însă această schimbare vine și cu o serie de provocări și aspecte discutabile, care merită analizate cu atenție. Economistul Radu Georgescu atrage atenția asupra unor posibile implicații economice.
-
Moment astronomic extrem de rar - Se întâmplă la 160.000 de ani
O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 de ani, relatează BBC.
-
China pregătește o minune științifică: "Soarele artificial" care va revoluționa energia
Un generator liniar de plasmă a atins specificaţiile de proiectare, făcând din China a doua ţară din lume, după Ţările de Jos, care dezvoltă un astfel de generator de plasmă cu flux ridicat, a anunţat marţi Institutul de Ştiinţe Fizice Hefei din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. El a admis, însă, că procedura electorală nu poate fi viciată doar prin penal și că judecătorii CCR pot lua în considerare și manipulări și influențe.
-
Claudiu Târziu: „AUR nu mai este acel partid care vrea să schimbe sistemul, un partid Făt Frumos, Harap Alb sau Prâslea cel voinic" VIDEO
Copresedintele AUR Claudiu Târziu a fost invitat marti in emisiunea Denisei Rifai de pe canalul Gandul. Puteti afla ce a raspuns Tarziu la principalele intrebari ale moderatoarei:
-
Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
Guvernul pregătește adoptarea OUG pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, care vor avea loc pe 4 și 18 mai. În draftul de OUG sunt prevăzute măsuri speciale pentru a nu se mai repeta o situație precum cea a lui Călin Georgescu
-
Sondaj devastator: Călin Georgescu câștigă din orice poziție cu un procent greu de imaginat pentru Coalitia de la guvernare
Călin Georgescu are toate șansele, în continuare, să iasă câștigător și după reluarea alegerilor prezidențiale. Potrivit celor mai recente sondări sociologice, pe Georgescu l-ar vota cel puțin 60% dintre români, spune sociologul Mirel Palada.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
- 6.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 7.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Soldații au devenit cel mai valoros export al Coreei de Nord. Suma gigantică pe care o primește Kim Jong-un de la Vladimir Putin pentru tunuri și carne de tun
- 10.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu