Teoria Heartland: Kabala din spatele razboiului din Ucraina si dominația asupra Europei de Est. Putin vrea Buricul Lumii!
Postat la: 22.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ucraina și estul Europei sunt acum punctul central al discuțiilor geostrategice din lume iar interesul marilor puteri pentru această regiune datează de secole. Putina lume stie că în urmă cu peste un secol Halford John Mackinder a lansat o teorie cu privire la acest spațiu și motivul pentru care a fost mereu un teren de bătălie: Estul Europei ar fi buricul Pământului (Heartland).
Cine guvernează Europa de Est comandă Heartland. Cine guvernează Heartland-ul comandă insula lumii. Cine guvernează Insula Lumii comanda lumea. Acesta ar fi teoria lui John Mackinder, luată în considerare de dictatori, de la Stalin la Putin, un soi de Kabala din acest spatiu geo-strategic. Sir John Mackinder a fost un geograf britanic care a scris o lucrare din 1904 numită "Pivotul geografic al istoriei". Cartea lui Mackinder a sugerat că controlul Europei de Est este vital pentru controlul lumii. Mackinder a postulat ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Teoria Heartland.
"Inima", pe care el la numit-o, de asemenea, "zona pivotului" și ca nucleu al Eurasiei, iar el a considerat întreaga Europă și Asia ca fiind Insula Lumii. În epoca războiului modern, teoria lui Mackinder este pe larg considerată a fi depășită, dar așa să fie? La acea vreme el a luat în considerare istoria lumii numai în contextul conflictului dintre puterile terestre și cele maritime. Națiunile cu nave mari au avut un avantaj față de cei care nu puteau naviga cu succes în oceane, a sugerat Mackinder. Desigur, în epoca modernă, utilizarea aeronavelor a schimbat foarte mult capacitatea de a controla teritoriul și de a oferi capabilități defensive.
Teoria lui Mackinder nu a fost niciodată dovedită pe deplin, pentru că nici o putere din istorie nu a controlat toate cele trei regiuni în același timp. Dar războiul din Crimeea s-a apropiat de acest fapt. În timpul acestui conflict, desfășurat între 1853 și 1856, Rusia a luptat pentru controlul Peninsulei Crimeea, parte a Ucrainei. Dar a pornit de la o credință franceză și britanică, care avea forțe navale mai eficiente. Rusia a pierdut războiul, deși Peninsula Crimeea este mai aproape de Moscova decât de Londra sau Paris.
Unii istorici au considerat că teoria lui Mackinder ar fi influențat încercarea Germaniei naziste de a cuceri Europa (deși există mulți care cred că împingerea spre est a Germaniei care a condus la al doilea război mondial sa întâmplat să coincidă cu teoria inimii lui Mackinder). Conceptul de geopolitică a fost propus de politologul suedez Rudolf Kjellen în 1905. Obiectul său a fost geografia politică și combinarea teoriei inimii lui Mackinder cu teoria lui Friedrich Ratzel privind natura organică a statului. Teoria geopolitică a fost utilizată pentru a justifica încercările unei țări de a se extinde pe baza propriilor nevoi.
În anii 1920, geograful german Karl Haushofer a folosit teoria geopoliticii pentru a susține invazia Germaniei țările vecine, pe care le-a considerat "expansiune". Haushofer a afirmat că țările dens populate, cum ar fi Germania, ar trebui să li se permită și au dreptul să se extindă și să dobândească teritoriul țărilor mai puțin populate. Adolf Hitler a avut viziunea că Germania avea un fel de "drept moral" pentru a dobândi terenurile a ceea ce el numea "rase mai mici". Dar teoria geopoliticii lui Haushofer a oferit sprijin pentru extinderea celui de-al Treilea Reich al lui Hitler. De asemenea, teoria lui Mackinder ar fi influențat gândirea strategică a puterilor occidentale în timpul războiului rece dintre Uniunea Sovietică și Statele Unite, deoarece Uniunea Sovietică deținea controlul asupra fostelor țări din Blocul Est.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu