Tensiunea escaladează la granița Poloniei cu Belarus. Ministrul polonez al Apărării: 'Suntem atacați de grupuri armate și bine antrenate'
Postat la: 23.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ministerul polonez al Apărării anunță o deteriorare la granița cu Belarus. Se vorbește de atacuri ale grupurilor „armate" și „bine antrenate", informează publicația liga.net, relatează Nexta.
Utilizarea loviturilor de avertizare a devenit mai frecventă. Numai în luna mai a acestui an, această măsură a fost utilizată de 770 de ori și de aproximativ 300 de ori în 2023.
"Situația de la graniță este complicată. De cealaltă parte a graniței, avem de-a face cu grupuri specializate, care atacă granița poloneză, care nu solicită azil în Polonia", a declarat Kosiniak-Kamysz, ministrul Apărării Naționale al țării.
„Aceasta este o situație complet diferită de cea observată acum un an sau doi", a declarat el.
Context
Pe 28 mai 2024, trei polițiști de frontieră polonezi au fost atacați de migranți la granița cu Belarus. Un străin a rănit un gardian cu un cuțit.
Pe 31 mai, serviciul de frontieră al Poloniei a anunțat că, în urma unui alt atac al migranților din Belarus, doi soldați polonezi au fost răniți și internați în spital în urma unor bătăi.
Pe 6 iunie, a fost anunțată moartea unui polițist de frontieră polonez care a fost rănit de unul dintre migranții la granița cu Belarus la sfârșitul lunii mai.
Polonia redesfăşoară o zonă-tampon la frontiera cu Belarusul
Guvernul polonez anunţat, la 11 iunie, că redesfăşoară o zonă-tampon în care este interzis accesul de partea poloneză a frontierei cu Belarusul, cu scopul de a descuraja o intensificare a traficului de migranţi, relatează AFP, potrivit News.ro.
Varşovia acuză Moscova şi Minskul de orchestrarea unui aflux de migranţi din Africa către Polonia prin Belarus, o ţară care se învecinează cu Uniunea Europeană (UE).
Obiectivul este "să îngreuneze trecerea migranţilor ilegali la frontiera polonezo-belrusă şi să creeze condiţii mai bune ale funcţionării grănicerilor, armatei şi poliţiei" desfăşurate la faţa locului, a anunţat luni presei premierul Donald Tusk.
"În mare, zona se va întinde (...) la două secţiuni în care avem cel mai mare număr de treceri (...), de aproximativ 60 de kilometri", a precizat adjunctul ministrului de Interne Czslaw Mroczek.
"Pe (o lungime de) aproximativ 45 de kilometri va fi vorba despre o zonă aproximativ 200 de metri adâncime. În partea care traversează rezervaţii naturale, marea Pădure (Bialowieza), zona va un pic mai profundă, dar nu va depăşi doi kilometri", a anunţat el la postul TVN24.
Polonia a construit în 2022, pe o lungime de peste 186 de kilometri a frontierei cu Belarusul, o barieră metalică de 5,5 metri înălţime, pentru a opri migranţii.
În 2021, Guvernul precedent naţionalist a creat o zonă-tampon largă de aproximativ trei kilometri de-a lungul întregii frontiere, în care a interzis accesul persoanelor nerezidente, inclusiv ONG-urilor umanitare şi jurnaliştilor, o interdicţie ridicată.
Nici această barieră, nici zone fluviale, nici mlaştini şi nici păduri nu au oprit fluxul migranţilor, uneori cu componente agresive
Numeroase organizaţii umanitare acuză Polonia de o continuare a unei practici ilegale denumită "pushback".
Potrivit grănicerilor polonezi, peste 17.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei Belarusului au fost detectate de la începutul acestui an.
Varşovia a anunţat că vrea să cheltuiască până la 2,3 miliarde de euro în vederea consolidării acestei frontiere, folosită, acuză ea, de către Rusia în vederea unei destabilizări a regiunii prin atacuri hibride.
Potrivit Varşoviei, peste 90% dintre persoanele care încearcă să treacă ilegal această frontieră deţin vize ruseşti.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
BlackRock este prezentă în acționariatul a zeci de mii de companii din întreaga lume, acolo unde a investit banii clienților săi. Având în vedere că vorbim și de active totale de peste 11 trilioane de dolari, adică 11.000 de miliarde de dolari, este evident că administratorul este unul dintre cele mai influente entități din lume.
-
CEO-ul unei companii financiare admite că poate fi înlocuit de A.I.: „Acum dispune de capacități de raționament."
Sebastian Siemiatkowski a admis că inteligența artificială (A.I.) este capabilă să îi preia atribuțiile de director general al companiei financiare Klarna, relatează Business Insider.
-
Călin Georgescu acuză că Ursula von der Leyen a fost implicată în anularea afacerilor din România
Călin Georgescu acuză că România se află într-o stare de practic război după anulare alegerilor. Georgescu spune, în presa din străinătate, că oamenii ies zilnic să protesteze. De fapt, protestele sunt organizate de AUR și nu de societatea civilă.
-
România în Schengen: o analiză economică dezvăluie dezavantajele ascunse ale integrării
România ar putea avea numeroase beneficii odată cu aderarea la spațiul Schengen, însă această schimbare vine și cu o serie de provocări și aspecte discutabile, care merită analizate cu atenție. Economistul Radu Georgescu atrage atenția asupra unor posibile implicații economice.
-
Moment astronomic extrem de rar - Se întâmplă la 160.000 de ani
O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 de ani, relatează BBC.
-
China pregătește o minune științifică: "Soarele artificial" care va revoluționa energia
Un generator liniar de plasmă a atins specificaţiile de proiectare, făcând din China a doua ţară din lume, după Ţările de Jos, care dezvoltă un astfel de generator de plasmă cu flux ridicat, a anunţat marţi Institutul de Ştiinţe Fizice Hefei din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. El a admis, însă, că procedura electorală nu poate fi viciată doar prin penal și că judecătorii CCR pot lua în considerare și manipulări și influențe.
-
Claudiu Târziu: „AUR nu mai este acel partid care vrea să schimbe sistemul, un partid Făt Frumos, Harap Alb sau Prâslea cel voinic" VIDEO
Copresedintele AUR Claudiu Târziu a fost invitat marti in emisiunea Denisei Rifai de pe canalul Gandul. Puteti afla ce a raspuns Tarziu la principalele intrebari ale moderatoarei:
-
Tradiția mărțișorului - de la firul alb-roșu la eleganța aurului
Mărțișorul este una dintre cele mai frumoase tradiții românești, un simbol al primăverii care transcende generații și evoluează odată cu timpul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
- 6.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 7.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Soldații au devenit cel mai valoros export al Coreei de Nord. Suma gigantică pe care o primește Kim Jong-un de la Vladimir Putin pentru tunuri și carne de tun
- 10.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu