Tensiune extremă în Africa: declarație de război emisă de Burkino Faso și Mali, țări controlate din umbră de Rusia
Postat la: 01.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Juntele militare din Burkina Faso și Mali au declarat marți, 1 august, că orice încercare de a forța reinstalarea la putere a președintelui Mohamed Bazoum în Nigerul vecin va fi privită ca o declarație de război la adresa lor.
Declarația de război vine în urma unei amenințări din partea unui bloc regional controlat de Nigeria, care a afirmat că va „lua toate măsurile" dacă președintele nu va fi repus în funcție în următoarele 7 zile.
Bazoum este reținut de liderii puciului din Niger, după ce a fost înlăturat săptămâna trecută. Generalul Abdourahmane Tchiani s-a declarat vineri, 28 iulie, noul conducător al Nigerului
Franța, fosta putere colonială, a anunțat acum că se pregătește să-și evacueze cetățenii din Niger.
Regiunea, amenințată de o insurgență islamistă, a cunoscut mai multe lovituri de stat în ultimii ani.
Atât Burkina Faso, cât și Mali au rupt legăturile cu Occidentul, în special cu Franța, și au îmbrățișat noi alianțe cu Rusia.
Mali & Burkina Faso have issued a joint statement saying they will go to war if Ecowas (Nigeria) will use force to undo the coup in Niger.
Guinea issued a nearly identical statement.
U.S., France & Nigeria on one side vs Russia & the rest on the other pic.twitter.com/srP9YVjnqa
- Visegrád 24 (@visegrad24) August 1, 2023
Ads
Avertismentul lor marchează o întorsătură semnificativă care ar putea escalada situația regională volatilă, relatează BBC.
Practic, s-au conturat acum două blocuri. Primul - format din Nigeria și aliați occidentali precum Franța sau Statele Unite și al doilea - din țări africane precum Burkina Faso sau Mali, controlate din umbră de Rusia.
Nigerul este al patrulea producător de uraniu la nivel global și este vizat de o instabilitate permanentă, în special din cauza intervențiilor discrete ale Rusiei de a instala o nouă conducere pe care s-o controleze.
Declarația comună emisă de Burkina Faso și Mali vine în momentul în care președintele Ciadului, Mahamat Idris Déby, se află în Niger, conducând eforturile de mediere în numele blocului vest-african Ecowas (controlat de Nigeria) pentru a rezolva criza.
În declarația lor comună, Burkina Faso și Mali au amenințat că, dacă Ecowas va interveni militar, se vor retrage din bloc și vor merge în apărarea vecinului lor estic. Ei au spus că o astfel de intervenție ar fi dezastruoasă și destabilizatoare.
Burkina Faso, Mali și Guineea sunt în prezent suspendate din Ecowas (Economic Community of West African States) în urma loviturilor de stat din ultimii ani.
Nigerul a fost un aliat cheie occidental în lupta împotriva extremismului jihadist din Sahel.
După ce liderii militari din Mali au ales să se asocieze cu Grupul Wagner de mercenari ruși în 2021, în locul forței contra-teroriste a Franței, Parisul și-a mutat centrul de operațiuni din regiune în Niger.
Duminică, Ecowas a acordat juntei o săptămână pentru a-l reinstala pe președintele ales, care a fost închis la palatul prezidențial din capitala Niamey.
Junta din Niger nu a comentat cererea, dar a promis că va apăra țara de orice „agresiune" a puterilor regionale sau occidentale. A acuzat Franța că plănuiește o intervenție militară.
Franța nu a confirmat sau infirmat afirmația.
Într-o declarație citată de agenția de presă Reuters, ministerul francez de externe a spus că singura autoritate pe care a recunoscut-o în Niger este cea a președintelui Bazoum.
Junta instalată la putere în Niger a îndepărtat deja figurile-cheie din guvern, pentru a facilita cât mai rapid controlul resurselor naturale esențiale ale țării.
Șeful Statului Major al Apărării din Nigeria, generalul Christopher Gwabin Musa a declarat că, dacă primește ordin de la Consiliul de Apărare al ECOWAS pentru a lansa o operațiune militară în Niger, va răspunde imediat.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu