Tensiune extremă în Africa: declarație de război emisă de Burkino Faso și Mali, țări controlate din umbră de Rusia
Postat la: 01.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Juntele militare din Burkina Faso și Mali au declarat marți, 1 august, că orice încercare de a forța reinstalarea la putere a președintelui Mohamed Bazoum în Nigerul vecin va fi privită ca o declarație de război la adresa lor.
Declarația de război vine în urma unei amenințări din partea unui bloc regional controlat de Nigeria, care a afirmat că va „lua toate măsurile" dacă președintele nu va fi repus în funcție în următoarele 7 zile.
Bazoum este reținut de liderii puciului din Niger, după ce a fost înlăturat săptămâna trecută. Generalul Abdourahmane Tchiani s-a declarat vineri, 28 iulie, noul conducător al Nigerului
Franța, fosta putere colonială, a anunțat acum că se pregătește să-și evacueze cetățenii din Niger.
Regiunea, amenințată de o insurgență islamistă, a cunoscut mai multe lovituri de stat în ultimii ani.
Atât Burkina Faso, cât și Mali au rupt legăturile cu Occidentul, în special cu Franța, și au îmbrățișat noi alianțe cu Rusia.
Mali & Burkina Faso have issued a joint statement saying they will go to war if Ecowas (Nigeria) will use force to undo the coup in Niger.
Guinea issued a nearly identical statement.
U.S., France & Nigeria on one side vs Russia & the rest on the other pic.twitter.com/srP9YVjnqa
- Visegrád 24 (@visegrad24) August 1, 2023
Ads
Avertismentul lor marchează o întorsătură semnificativă care ar putea escalada situația regională volatilă, relatează BBC.
Practic, s-au conturat acum două blocuri. Primul - format din Nigeria și aliați occidentali precum Franța sau Statele Unite și al doilea - din țări africane precum Burkina Faso sau Mali, controlate din umbră de Rusia.
Nigerul este al patrulea producător de uraniu la nivel global și este vizat de o instabilitate permanentă, în special din cauza intervențiilor discrete ale Rusiei de a instala o nouă conducere pe care s-o controleze.
Declarația comună emisă de Burkina Faso și Mali vine în momentul în care președintele Ciadului, Mahamat Idris Déby, se află în Niger, conducând eforturile de mediere în numele blocului vest-african Ecowas (controlat de Nigeria) pentru a rezolva criza.
În declarația lor comună, Burkina Faso și Mali au amenințat că, dacă Ecowas va interveni militar, se vor retrage din bloc și vor merge în apărarea vecinului lor estic. Ei au spus că o astfel de intervenție ar fi dezastruoasă și destabilizatoare.
Burkina Faso, Mali și Guineea sunt în prezent suspendate din Ecowas (Economic Community of West African States) în urma loviturilor de stat din ultimii ani.
Nigerul a fost un aliat cheie occidental în lupta împotriva extremismului jihadist din Sahel.
După ce liderii militari din Mali au ales să se asocieze cu Grupul Wagner de mercenari ruși în 2021, în locul forței contra-teroriste a Franței, Parisul și-a mutat centrul de operațiuni din regiune în Niger.
Duminică, Ecowas a acordat juntei o săptămână pentru a-l reinstala pe președintele ales, care a fost închis la palatul prezidențial din capitala Niamey.
Junta din Niger nu a comentat cererea, dar a promis că va apăra țara de orice „agresiune" a puterilor regionale sau occidentale. A acuzat Franța că plănuiește o intervenție militară.
Franța nu a confirmat sau infirmat afirmația.
Într-o declarație citată de agenția de presă Reuters, ministerul francez de externe a spus că singura autoritate pe care a recunoscut-o în Niger este cea a președintelui Bazoum.
Junta instalată la putere în Niger a îndepărtat deja figurile-cheie din guvern, pentru a facilita cât mai rapid controlul resurselor naturale esențiale ale țării.
Șeful Statului Major al Apărării din Nigeria, generalul Christopher Gwabin Musa a declarat că, dacă primește ordin de la Consiliul de Apărare al ECOWAS pentru a lansa o operațiune militară în Niger, va răspunde imediat.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu