Temutul FSB lansează o epurare de amploare a elitelor militare ruse cu aprobarea Kremlinului. Ce urmărește fostul KGB
Postat la: 25.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Epurarea ofițerilor de rang înalt este rezultatul luptelor interne dintre FSB și armată, din cauza eșecului de a cuceri Kievul și a concurenței pentru fondurile de apărare.
Recentele arestări a cinci ofițeri militari ruși de rang înalt sunt probabil doar primele dintre zecile de personalități militare care vor fi încarcerate în cadrul unei epurări radicale a serviciilor de securitate, au declarat pentru The Moscow Times oficiali guvernamentali ruși și surse apropiate Kremlinului și Ministerului rus al Apărării.
Aparent un efort de a eradica corupția militară, Serviciul Federal de Securitate (FSB) urmărește generali de rang înalt în speranța de a arunca vina pentru invazia ratată din 2022 în Ucraina asupra vârfurilor armatei și de a prelua controlul asupra distribuirii bugetului vast al armatei - toate acestea cu aprobarea tacită a Kremlinului.
Dar arestările riscă să arunce armata în dezordine într-un moment în care Moscova încearcă să profite de lipsa de arme a Kievului și să preseze și mai mult în teritoriul ucrainean. Toate sursele The Moscow Times au solicitat anonimatul pentru a discuta o chestiune sensibilă care implică atât armata, cât și FSB.
„Este în desfășurare o curățare acerbă. FSB curăță echipa [fostului ministru al Apărării Serghei] Șoigu. Era de așteptat. Acest tip de operațiune poate fi efectuată doar cu aprobarea de la vârf [a conducerii țării]", a declarat o sursă apropiată Kremlinului pentru The Moscow Times.
Epurarea pare a fi punctul culminant al luptelor interne din timpul războiului și competiției pentru resurse între serviciile de securitate și Ministerul rus al Apărării - și marchează o victorie pentru FSB, succesorul KGB-ului sovietic, în a câștiga favoarea fostului agent KGB, președintele Vladimir Putin.
„Mai este un drum lung de parcurs până la terminarea epurărilor. Ne așteaptă mai multe arestări", a adăugat el. În cele două săptămâni care au trecut de la înlăturarea surprinzătoare a șefului Apărării Șoigu, patru ofițeri de rang înalt au fost arestați sub acuzații care variază de la mită la abuz de putere, ultima dintre acestea fiind joi seara târziu, 23 mai.
Pe măsură ce aceste arestări capătă amploare, ele s-ar putea transforma în "cele mai mari epurări" din istoria modernă a Rusiei, a declarat un oficial guvernamental rus în exercițiu, pentru The Moscow Times. "Cred că până la sfârșitul anului, zeci, poate sute de persoane de diferite grade vor fi arestate în toate unitățile Ministerului rus al Apărării", a declarat oficialul guvernamental rus.
Ofițerii serviciilor de securitate care se ocupă de anchetele de corupție au vizitat sediul Ministerului rus al Apărării de pe malul Frunzenskaia chiar înainte ca arestarea ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, să devină publică la sfârșitul lunii aprilie, a declarat o sursă apropiată ministerului pentru The Moscow Times.
"Acum sunt mai mulți cekisti acolo [în clădirea Ministerului Apărării] decât personal militar, mi se pare", a declarat sursa cu sarcasm, folosind termenul din epoca sovietică pentru oficialii din domeniul securității. Kremlinul s-a grăbit să afirme că arestările nu au fost altceva decât rezultatul activității continue de eradicare a corupției la fiecare nivel al guvernului.
"Aceasta este o muncă constantă și consecventă de combatere a corupției, nu o campanie", a declarat joi purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.
Dar chiar dacă mass-media independentă, opoziția și observatorii internaționali au vorbit de ani de zile despre corupția galopantă din armată - iar bloggerii pro-război au criticat corupția militară pe tot parcursul războiului din Ucraina - arestările generalilor au început abia când a devenit clar că Șoigu își va pierde postul.
În urma arestării lui Ivanov, anchetatorii au declarat că investigația privind afacerile sale era în curs de desfășurare de peste cinci ani, subliniind faptul că autoritățile știau despre corupția din armată cu mult înainte de ultimele arestări.
"Au existat o mulțime de informații despre schemele de corupție din Ministerul Apărării, s-au acumulat dosare penale. Dar cât timp Șoigu a fost ministru și a avut o influență enormă, anchetatorilor nu li s-a permis să le urmărească", a declarat un al doilea oficial guvernamental pentru The Moscow Times.
Campania autorizată de Kremlin arată că serviciile de securitate „câștigă" în confruntarea dintre cele două agenții de securitate de prim rang - armata și FSB - a declarat pentru The Moscow Times o sursă apropiată Kremlinului. "Trebuie să existe un singur vinovat pentru eșecul invaziei", a declarat sursa.
„Este fie serviciile speciale, care au fost angajate în informații și pregătiri analitice pentru război și i-au promis lui Putin o operațiune triumfătoare și o victorie rapidă, dar eșuată", a spus el, „sau „a doua armată a lumii" precum a descris-o propaganda rusă. „Șoigu, care trebuia să asigure victoria lui Putin, dar s-a dovedit a fi un tigru de hârtie și a eșuat lamentabil".
Și, deși remanierea de săptămâna trecută, după inaugurare, a dus la înlăturarea atât a șefului Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, coordonatorul serviciilor de securitate, cât și a lui Șoigu, șeful armatei, FSB a câștigat totuși în această confruntare. În plus, oficialii FSB ar putea primi promovări și premii pentru "lupta lor împotriva corupției".
"Cel mult, obiectivul FSB-ului este de a-și instala proprii oameni și de a controla cele mai bănoase lucuri: acele domenii în care există bugete mari", a declarat un al doilea oficial guvernamental în exercițiu pentru The Moscow Times.
Întrebată dacă epurările ar putea împiedica efortul de război prin dezorganizarea conducerii militare într-un moment în care Rusia încearcă să profite de lipsa de muniții a Kievului, sursa a răspuns: "Chiar credeți că vreunul dintre ei (n. r. FSB) în acest moment este îngrijorat de succesul operațiunii speciale?".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Există bani care ar putea fi ai tăi: 10 lucruri pe care nu știai că ChatGPT le poate face
Majoritatea oamenilor se limitează la utilizările de bază ale ChatGPT. Îl folosesc pentru postări pe rețelele sociale și schițe de e-mailuri, adresează întrebări simple și primesc răspunsuri simple. Renunță după câteva încercări. Dar potențialul de productivitate este imens, iar cu câteva idei ingenioase poți face mult mai mult.
-
Bătălia pentru Arctica! După Groenlanda, SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană: Locaţia vorbeşte de la sine
Donald Trump, care preia funcţia la 20 ianuarie, a descris controlul SUA asupra Groenlandei, un teritoriu danez semi-autonom, drept o „necesitate absolută". De data aceasta, Marina SUA dorește să se întoarcă la o fostă bază a Marinei Regale Norvegiene, care ar putea servi drept punct de sprijin convenabil pentru operaţiunile submarine din Arctica, arată War Zone.
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, numeroase statuete enigmatice cu femeie voluptoase și arme cu ajutorul cărora vânau uriași ai Epocii de Gheață.
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre benzi de mii de kilometri lungime, care conțin foarte multă apă ce aduce ploi record în diverse locuri de pe Terra. Cum iau naștere aceste întinse râuri cerești? De ce sunt puțin cunoscute în România și cum le schimbă clima tot mai caldă?
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT este prima "bântuită" de austeritate, un domeniu privilegiat de guvern, până de curând, prin scutirea plății unor impozite.
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cancer, pentru care nu există explicaţii genetice sau legate de dietă şi stilul de viaţă.
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficială a României în Programul Visa Waiver. Decizia a fost anunțată de Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, consolidând parteneriatul strategic dintre cele două țări.
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnetică capabilă să reproducă efectele devastatoare ale fenomenului Carrington din 1859.
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răspândească într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, relatează BBC.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
- 6.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 7.De ce a capturat Israelul cel mai înalt munte al Siriei la doar câteva ore după căderea lui Assad
- 8.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 9.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 10.Soldații au devenit cel mai valoros export al Coreei de Nord. Suma gigantică pe care o primește Kim Jong-un de la Vladimir Putin pentru tunuri și carne de tun
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu