Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Talibanii și chinezii discută despre cooperarea bancară intr-un viitor parteneriat economic

Postat la: 19.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Guvernatorul taliban al băncii centrale afgane, Hidayatullah Badri, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu emisarul chinez Wang Yu pentru a discuta despre legăturile bancare și afaceri, transmite Reuters. "În cadrul acestei întâlniri, au fost discutate economia, relațiile bancare, afacerile și unele subiecte conexe", a declarat Badri.

Deși Beijingul nu are legături diplomatice oficiale cu guvernul taliban, China este printre puținele țări care au menținut o prezență diplomatică la Kabul de când talibanii au preluat țara după retragerea dezastruoasă a SUA în 2021. După retragere, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat pentru publicația italiană La Repubblica că China va fi principalul său partener în reconstrucția Afganistanului după o ocupație americană de 20 de ani.

China este, de asemenea, interesată să aducă națiunea din Asia de Vest să se alăture Inițiativei Belt and Road (BRI) a Beijingului. Sancțiunile și restricțiile bancare impuse de SUA au provocat daune grele sistemului bancar afgan, care a fost izolat de sistemul financiar global. Aceste politici au servit drept cauză principală a crizei economice actuale a țării.

Banca centrală a Afganistanului nu a fost în măsură să furnizeze lichidități adecvate băncilor din cauza incapacității sale de a tipări bani și a înghețării ilegale a aproape 10 miliarde de dolari în rezervele valutare, din care 7 miliarde de dolari sunt deținute la Banca Federală din New York. China a manifestat recent un interes economic față de vecinul său și caută oportunități de investiții în Emiratul Islamic al Afganistanului (IEA) - în special în domeniul minier.

În aprilie, talibanii au declarat că o firmă chineză este interesată să investească 10 miliarde de dolari în extracția de litiu, în cadrul unui proiect care ar urma să angajeze peste 120.000 de afgani. "Afganii așteaptă cu nerăbdare să își exploateze litiul și alte zăcăminte miniere în beneficiul lor", a declarat Shahabuddin Delawar, ministrul taliban pentru minerit. La începutul anului, talibanii au semnat un acord de extracție a petrolului cu firmele chineze Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co. (CAPEIC).

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE