ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Suveraniștii au câștigat alegerile din Austria sau despre cum Nehammer s-a sinucis politic cu scandalul Schengen

Postat la: 30.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ), catalogat de de extremă-dreapta de către media mainstream, a câștigat alegerile generale cu 29,2%, anunță BBC, dar nu poate forma guvernul.Din totalul de 183 locuri în Parlament, a reușit să ocupe 58, conservatorii - 52, iar Social Democrații - 41.

"Am deschis ușa unei noi ere," le-a spus liderul Herbert Kickl susținătorilor, care sărbătoreau o victorie electorală fără precedent. Partidul suveranist a acumulat aproape trei puncte înaintea Partidului Popular conservator (ÖVP) a cancelarului Karl Nehammer, care a obținut 26,5 % din voturi.

Victoria lui Kickl este cea mai recentă dintr-un șir lung de succese electorale a suveraniștilor din Europa, mai zic corespondenții de presă occidentali. A lăudat alegătorii pentru „optimismul, curajul și încrederea" lor, pentru că au făcut o „bucățică de istorie." Principalul rival cancelarul Karl Nehammer, liderul ÖVP, a spus că este „imposibil să formezi un guvern cu cineva care adoră teoriile conspirației."

A existat o prezență ridicată la vot, de 74,9 %, austriecii dorind să dea o ripostă politicilor privind migrația, azilului și ajutorului dat Ucrainei, afirmă corespondenții media. O analiză a rezultatului electoral de duminică a sugerat că alegătorii - cu vârste cuprinse între 35 și 59 de ani - au votat pentru Partidul Libertății, mai mult bărbații, decât femeile. Kickl a promis că va construi fortăreața Austria, fiind într-o legătură permanentă cu Viktor Orban.

FPÖ a mai fost în coaliție, dar ÖVP, pe locul doi, a refuzat să participe la un guvern condus de Kickl. Victoria de ieri din alegeri, pare să fie mai mare decât cea din 1999, când FPÖ, condus de Jörg Haider, a câștigat alergerile legislative cu 26,9% din voturi. La începutul anului 2000, liderul FPÖ, Jörg Haider, a încheiat un acord cu Partidul Popular Austriac (ÖVP) conservator pentru a forma un guvern de coaliție.

Presiunile internaționale incredibile au făcut ca Wolfgang Schüssel să ajungă Cancelar și nu Jörg Haider, cum au decis alegătorii. Deoarece FPÖ primise o cotă mai mare din voturi decât ÖVP și pentru că nu a putut deveni cancelar, Haider a demisionat din șefia partidului, în februarie 2000.

La votul parlamentar doi ani mai târziu, cota FPÖ s-a prăbușit la 10 %, iar disputele interne ale partidelor au dus la divizarea și formarea unui nou partid condus de Haider, Alianța pentru Viitorul Austriei (BZÖ). Ambele partide au avut rezultate bune la alegerile parlamentare din 2008, FPÖ câștigând 17,5% și BZÖ cu 10,7%.

La doar 13 zile după alegeri, Haider a murit într-un accident de mașină în sudul Austriei. Nici până astăzi, poliția nu a prezentat public rezultatele anchetei criminalistice.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE