Surpriză de proporții în Argentina. Principalele forțe politice au fost zdrobite în alegeri de un outsider care cântă muzică rock
Postat la: 14.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Alegătorii argentinieni au pedepsit duminică principalele două forţe politice ale ţării în cadrul alegerilor primare, propulsând pe primul loc un candidat libertarian care cântă muzică rock şi este un outsider, ceea ce reprezintă o mare schimbare în cursa pentru alegerile prezidenţiale din octombrie.
După numărarea a 65% din buletinele de vot, economistul libertarian de extremă dreapta Javier Milei a obţinut 32,2% din voturi, mult mai mult decât se preconiza, în timp ce principalul bloc conservator de opoziţie a obţinut 27,7%, iar coaliţia peronistă aflată la guvernare s-a clasat pe locul al treilea, cu 25,8%.
Rezultatul este o replică usturătoare la adresa coaliţiei peroniste de centru-stânga pentru o inflaţie de 116% şi o criză a costului vieţii care a lăsat patru din zece persoane în sărăcie.
„Este un moment istoric pentru noi toţi, este de neimaginat", a declarat Victoria Villarruel, candidată la vicepreşedinţie din partea lui Milei.
Alegerile primare sunt obligatorii pentru majoritatea adulţilor şi fiecare persoană are dreptul la un vot, ceea ce le transformă de fapt într-o repetiţie generală uriaşă pentru alegerile generale din 22 octombrie şi oferă un indiciu clar despre cine este favorit să câştige preşedinţia.
Criza economică a făcut ca mulţi argentinieni să fie dezamăgiţi de principalele partide politice - peroniştii şi opoziţia conservatoare Împreună pentru schimbare - şi a deschis calea lui Milei, care a avut un mare succes mai ales în rândul tinerilor.
În cea mai importantă cursă pentru conducere, în cadrul coaliţiei Împreună pentru schimbare, conservatoarea radicală Patricia Bullrich, fost ministru al securităţii, a fost devansată de primarul moderat din Buenos Aires, Horacio Larreta, cu 65% din voturile numărate.
Factorul imprevizibil fusese Milei, ale cărui mitinguri zgomotoase în stil rock amintesc de fostul preşedinte american Donald Trump, dar el a depăşit cu mult toate previziunile. Majoritatea sondajelor îl dăduseră cu puţin mai puţin de o cincime din voturile probabile, deşi s-au înşelat grav şi în urmă cu patru ani, la alegerile primare din 2019.
Prezenţa la urne a fost sub 70%, cea mai scăzută pentru un scrutin primar de când au început să fie organizate în Argentina, în urmă cu peste un deceniu.
Oricine va câştiga în octombrie sau, mai probabil, în turul doi din noiembrie, va avea de luat decizii importante privind refacerea rezervelor valutare epuizate, stimularea exporturilor de cereale, limitarea inflaţiei şi modul în care se va descurca cu o sumedenie de controale valutare.
Jorge Boloco, 58 de ani, un comerciant, a declarat că Argentina are nevoie de un „curs spre viitor", dar niciun partid nu a oferit o cale clară de urmat.
Maria Fernanda Medina, o profesoară în vârstă de 47 de ani, a declarat că, de asemenea, şi-a pierdut optimismul în ceea ce priveşte politicienii care să aducă cu adevărat o schimbare după mulţi ani de crize economice rotative.
„Nu am prea multe speranţe, pentru că la fiecare alegeri mă simt puţin dezamăgită", a spus ea în timp ce vota în Tigre, la periferia oraşului Buenos Aires. "Dar, hei, nu putem pierde orice speranţă, nu-i aşa?".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu