Surpriză de proporții în Argentina. Principalele forțe politice au fost zdrobite în alegeri de un outsider care cântă muzică rock
Postat la: 14.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Alegătorii argentinieni au pedepsit duminică principalele două forţe politice ale ţării în cadrul alegerilor primare, propulsând pe primul loc un candidat libertarian care cântă muzică rock şi este un outsider, ceea ce reprezintă o mare schimbare în cursa pentru alegerile prezidenţiale din octombrie.
După numărarea a 65% din buletinele de vot, economistul libertarian de extremă dreapta Javier Milei a obţinut 32,2% din voturi, mult mai mult decât se preconiza, în timp ce principalul bloc conservator de opoziţie a obţinut 27,7%, iar coaliţia peronistă aflată la guvernare s-a clasat pe locul al treilea, cu 25,8%.
Rezultatul este o replică usturătoare la adresa coaliţiei peroniste de centru-stânga pentru o inflaţie de 116% şi o criză a costului vieţii care a lăsat patru din zece persoane în sărăcie.
„Este un moment istoric pentru noi toţi, este de neimaginat", a declarat Victoria Villarruel, candidată la vicepreşedinţie din partea lui Milei.
Alegerile primare sunt obligatorii pentru majoritatea adulţilor şi fiecare persoană are dreptul la un vot, ceea ce le transformă de fapt într-o repetiţie generală uriaşă pentru alegerile generale din 22 octombrie şi oferă un indiciu clar despre cine este favorit să câştige preşedinţia.
Criza economică a făcut ca mulţi argentinieni să fie dezamăgiţi de principalele partide politice - peroniştii şi opoziţia conservatoare Împreună pentru schimbare - şi a deschis calea lui Milei, care a avut un mare succes mai ales în rândul tinerilor.
În cea mai importantă cursă pentru conducere, în cadrul coaliţiei Împreună pentru schimbare, conservatoarea radicală Patricia Bullrich, fost ministru al securităţii, a fost devansată de primarul moderat din Buenos Aires, Horacio Larreta, cu 65% din voturile numărate.
Factorul imprevizibil fusese Milei, ale cărui mitinguri zgomotoase în stil rock amintesc de fostul preşedinte american Donald Trump, dar el a depăşit cu mult toate previziunile. Majoritatea sondajelor îl dăduseră cu puţin mai puţin de o cincime din voturile probabile, deşi s-au înşelat grav şi în urmă cu patru ani, la alegerile primare din 2019.
Prezenţa la urne a fost sub 70%, cea mai scăzută pentru un scrutin primar de când au început să fie organizate în Argentina, în urmă cu peste un deceniu.
Oricine va câştiga în octombrie sau, mai probabil, în turul doi din noiembrie, va avea de luat decizii importante privind refacerea rezervelor valutare epuizate, stimularea exporturilor de cereale, limitarea inflaţiei şi modul în care se va descurca cu o sumedenie de controale valutare.
Jorge Boloco, 58 de ani, un comerciant, a declarat că Argentina are nevoie de un „curs spre viitor", dar niciun partid nu a oferit o cale clară de urmat.
Maria Fernanda Medina, o profesoară în vârstă de 47 de ani, a declarat că, de asemenea, şi-a pierdut optimismul în ceea ce priveşte politicienii care să aducă cu adevărat o schimbare după mulţi ani de crize economice rotative.
„Nu am prea multe speranţe, pentru că la fiecare alegeri mă simt puţin dezamăgită", a spus ea în timp ce vota în Tigre, la periferia oraşului Buenos Aires. "Dar, hei, nu putem pierde orice speranţă, nu-i aşa?".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu