Suedia, Norvegia și Finlanda se pregătesc pentru război. Oamenii sunt sfătuiți să facă provizii de mâncare și medicamente
Postat la: 18.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Milioane de suedezi vor începe să primească de luni copii ale unei broșuri cu sfaturi despre cum să se pregătească și ce să facă în caz de război sau alte crize neașteptate.
„Dacă vine criza sau războiul" a fost actualizat după șase ani deoarece guvernul de la Stockholm consideră că situația de securitate s-a înrăutățit din cauza invaziei Rusei în Ucraina. Acum, broșura e de două ori mai voluminoasă. Și vecina Finlanda a publicat online propriile sfaturi despre „pregătirea pentru incidente și crize". Și norvegienii au primit recent un document în care le e recomandat să fie pregătiți să se descurce singuri timp de o săptămână în caz de vreme extremă, război și alte amenințări.
Într-o secțiune detaliată despre conflictul militar, broșura digitală finlandeză explică modul în care guvernul și președintele ar răspunde în cazul unui atac armat, subliniind că autoritățile finlandeze sunt „bine pregătite pentru autoapărare". Suedia s-a alăturat NATO abia anul acesta, hotărând ca și Finlanda să aplice după ce Moscova și-a extins războiul în 2022. Norvegia a fost membru fondator al alianței defensive occidentale.
Spre deosebire de Suedia și Norvegia, guvernul de la Helsinki a decis să nu imprime o copie pentru fiecare casă, deoarece „ar costa milioane", așa că a optat pentru versiunea digitală care poate fi și actualizată mai ușor. „Am trimis 2,2 milioane de copii printate, câte una pentru fiecare gospodărie din Norvegia", a declarat Tore Kamfjord, responsabil pentru campania de pregătire în cadrul Direcției Norvegiene pentru Protecție Civilă (DSB).
Oamenii sunt sfătuiți să își facă provizii de alimente neperisabile - cum ar fi conserve de fasole, batoane proteice, paste - precum și de medicamente, inclusiv tablete de iod în caz de accident nuclear. Pentru suedezi, ideea unei broșuri de urgență civilă nu este nimic nou. Prima ediție a fost realizată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost actualizată în timpul Războiului Rece. „Dacă Suedia este atacată de o altă țară, nu ne vom da bătuți niciodată. Toate informațiile care susțin că rezistența va înceta sunt false.", se arată într-un mesaj din broșură.
Nu cu mult timp în urmă Finlanda și Suedia erau încă state neutre, deși infrastructura și „sistemul de apărare" al lor datează din Războiul Rece. Ministrul Apărării Civile din Suedia, Carl-Oskar Bohlin, a declarat luna trecută că, pe măsură ce contextul global s-a schimbat, și informațiile către gospodăriile suedeze trebuie să reflecte schimbările. La începutul acestui an, el a avertizat că „ar putea fi război în Suedia", deși acesta a fost văzut ca un semnal de alarmă, deoarece a simțit că mișcările către reconstruirea acelei „apărări totale" progresează prea încet.
Datorită graniței sale lungi cu Rusia și experienței sale de război cu Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial, Finlanda a menținut întotdeauna un nivel ridicat de apărare. Suedia, însă, și-a redus infrastructura și abia în ultimii ani a început să se pregătească din nou. „Din perspectiva finlandeză, acest lucru este puțin ciudat", a declarat Ilmari Kaihko, profesor asociat de studii de război la Universitatea Suedeză de Apărare. „Finlanda nu a uitat niciodată că războiul este o posibilitate, în timp ce în Suedia, oamenii au trebuit să fie zguduiți puțin pentru a înțelege că acest lucru se poate întâmpla cu adevărat", spune Kaihko, care este din Finlanda.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
„Peștele apocalipsei" a eșuat pe o plajă din California. Prezența lui, semnul unui posibil dezastru
Un pește care trăiește de obicei în apele oceanice adânci, considerat un vestitor al dezastrului, a eșuat pe un țărm din sudul Californiei, conform The Independent și FoxWeather.
-
Miliardarul care a pariat totul pe faptul că China va ține sub control focarul de COVID din Wuhan a fost condamnat la 17 ani de închisoare
Fondatorul companiei singaporeze Hin Leong Trading, miliardarul Lim Oon Kuin, a fost condamnat luni la 17 ani și jumătate de închisoare după ce a apelat la fraudă pentru a ascunde că pariul pe care l-a plasat pe autoritățile din China la începutul pandemiei de COVID-19 a fost unul profund neinspirat.
-
Laserele „alimentate de lumina soarelui" ar putea transforma călătoriile în spaţiu
Laserele care exploatează capacitatea naturală a bacteriilor de a transforma lumina solară în energie ar putea alimenta misiunile spaţiale către Marte şi ar putea reprezenta, de asemenea, o sursă de energie curată furnizată pe Pământ, au anunţat oamenii de ştiinţă.
-
Papa cere investigarea unui potențial genocid în Gaza. Il va declara Israelul persona non grata si pe Suveranul Pontif?
Papa Francisc a solicitat o anchetă pentru a stabili dacă atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza constituie un genocid, potrivit unor extrase dintr-o carte care urmează să apară, scrie politico.eu.
-
NASA dă un motiv pueril pentru care nu a mai ajuns niciun om pe Lună de 50 de ani. Nici american, dar nici rus sau chinez!
Ultima dată când o persoană a ajuns pe Lună a fost în decembrie 1972, în timpul misiunii Apollo 17 a NASA. Cei de la NASA spun că motivele pentru care nu a mai avut loc nici o misiune spre Lună țin de buget și politică, nu sunt științifice sau tehnice.
-
ANALIZĂ CNN: Intrăm în Al Treilea Război Mondial după Decizia SUA de a permite Ucrainei să lovească în teritoriul Rusiei cu arme americane?
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Ucrainei să folosească rachete americane cu rază lungă de acțiune în Rusia urmează unui model familiar: Casa Albă refuză luni de zile să aprobe o cerere de arme din partea Ucrainei, temându-se că ar fi o escaladare. Kievul critică zgomotos refuzul și, tocmai când cererea pare să fi fost uitată, administrația Biden o aprobă.
-
Putin: "NATO va fi în război cu Rusia dacă autorizează Ucraina să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune"
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat, încă din 12 septembrie 2024, că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia".
-
O nouă versiune periculoasă a mpox se răspândește tot mai mult. Nu există nici un medicament împotriva acesteia
Vaccinarea este cea mai eficientă apărare împotriva variolei maimuței, a subliniat virusologul Miklós Rusvai, după ce Uniunea Europeană și statele sale membre au anunțat că vor dona 580.000 de doze de vaccin statelor africane afectate pentru a se apăra de variola maimuței.
-
Fiul lui Donald Trump despre decizia SUA în conflictul Ucraina-Rusia: "Imbecili. Vor să se asigure că declanșează al treilea război mondial inainte sa plece de la putere"
Donald Trump Jr. l-a criticat pe preşedintele american Joe Biden pentru posibilitatea de a escalada războiul din Ucraina, acuzându-l că ar provoca al Treilea Război Mondial în ultimele luni de mandat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Trump pregătește o decizie care va genera un seism la nivel mondial: O va face, imediat după preluarea mandatului
- 2.Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să renunțe Kievul
- 3.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
- 4.Se pregătește o rebeliune în cadrul Pentagonului. Planuri anti-Trump printre generalii de top americani
- 5.Republicanii vor interzice masturbarea dacă vor câștiga alegerile! Este noua reclama electorală lansată de democrați VIDEO
- 6.Planul lui Trump de pace în Ucraina: Zonă demilitarizată și oprirea Kievului de a adera la NATO timp de cel puțin 20 de ani
- 7.Economistul Jeffrey Sachs dezvăluie secretul din spatele relațiilor diplomatice dintre SUA și Rusia
- 8.Cine este strategul din umbră al lui Donald Trump? Se spune că este cel mai tare consultant din America. Are 67 de ani.
- 9.Donald Trump a avut primul discurs ca președinte ales la scurt timp după victoria in fata Kamalei Harris: "Voi opri războaiele!"
- 10.Momentul când Donald Trump a decis să intre în politică. Barack Obama a declanșat totul, din cauza unor glume proaste
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu