Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Submarine nucleare rusești în Arctica surprinse sub gheață de imagini din satelit intr-un exercitiu militar de intimidare

Postat la: 30.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Marina rusă a efectuat exerciţii militare în Arctica, în apropiere de Zemlia Aleksandri, arată imagini satelitare surprinse de societatea de tehnologie spaţială Maxar Technologies, cu sediul în Colorado, o dovadă a faptului că preşedintele Vladimir Putin intenţionează să consolideze prezenţa militară rusă în această regiune disputată.

Patru submarine nucleare ruseşti au traversat aproape simultan pe sub greţurile arctice în locul respectiv. Insula Aleksandra face parte din arhipelagul rus Franz Josef, pe care armata rusă a înfiinţat recent o bază. Rusia acordă prioritate unei consolidări a prezenţei sale militare în regiunea arctică, în care s-ar afla un sfert dintre zăcămintele nedescoperite de petrol şi gaze naturale din lume. Moscova evaluează la 30.000 de miliarde de dolari valoarea bogăţiilor minerale ale Arcticii.

Vladimir Putin a lăudat vineri succesul unor exerciţii fără precedent ale Marinei ruse şi a precizat că submarine au efectuat tiruri cu torpile, iar avioane de vânătoare au survolat Polul Nord. El a ordonat "continuarea expediţiilor arctice în vederea studierii şi dezvoltării prezenţei (ruse) în Marele Nord, cu scopul de a asigura securitatea militară a Rusiei".

Liderul de la Kremlin caută să dezvolte alte rute comerciale care ar putea să treverseze Marele Nord, o consecinţă a modificărilor climatice. Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca şi Norvegia îşi dispută jurisdicţia asupra unor părţi ale Articii, iar scăderea volumului gheţii polare oferă noi posibilităţi de exploatare a resurselor regiunii şi deschiderii unor noi căi de navigaţie.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE