SUA-Rusia: Un pic de strategie militară
Postat la: 16.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
După cum se știe, "săptămâna diplomatică" inițiată de Rusia tocmai s-a încheiat. Acum este timpul să acționăm. Comentariile din mass-media și de pe blogurile serioase (pe celelalte nu le consultăm) încep să imagineze scenarii posibile.
Pentru a-i lumina pe cititorii noștri, scrie publicatia Reseau International, aș dori să ofer punctul de vedere al unui specialist. Andrei, pe care îl cităm adesea, este un cetățean elvețian care trăiește în Florida cu soția sa americană. S-a născut în Elveția, dintr-o mamă emigrantă rusă și un tată olandez. A servit în serviciul de informații al armatei elvețiene, specializat în Uniunea Sovietică, mai întâi ca ofițer militar și apoi ca consultant civil. Am tradus, mai jos, pentru reflecția tuturor, extrase din ultimul său articol.
"Liderii Imperiului (deja mort) nu înțeleg deloc realitatea fundamentală a războiului modern. Aceștia par a ignora în special trei fapte de bază:
- Războiul modern se desfășoară în principal cu arme cu rază lungă de acțiune și la distanță, ceea ce face ca manevra prin foc să fie mult mai importantă decât manevra prin forță.
- Războiul modern pune un accent considerabil pe apărarea antiaeriană integrată, care lucrează împreună în cadrul unor sisteme automate de gestionare a luptei. Rachetele moderne de apărare aeriană pot doborî ținte aflate la sute de kilometri distanță. Niciun sistem de apărare antiaeriană occidental nu poate opri armele hipersonice.
- Războiul modern este, înainte de toate, neliniar, adică mai mult ca fotbalul decât fotbalul american: fiecare jucător (de exemplu, un grup tactic de batalion) "urmărește/opune" un alt jucător, mai degrabă decât să încerce să mențină o linie și să apere un teritoriu.
Cei care cred că Putin plănuiește un atac în stilul celui de-al Doilea Război Mondial pur și simplu nu înțeleg deloc războiul modern. El abordează, de asemenea, chestiunea mișcărilor de trupe, un subiect fierbinte atunci când Occidentul acuză Rusia că își adună trupe la granița cu Ucraina. Statele Unite pot desfășura o forță militară foarte rapid aproape oriunde pe planetă, în absența unei apărări aeriene moderne. Acest lucru înseamnă că, în ceea ce privește mobilitatea strategică, SUA rămân liderul în ceea ce privește desfășurarea unei forțe ușoare departe de casă.
Forțele mobile rusești sunt mult mai grele decât cele americane. O divizie aeropurtată rusă este complet mecanizată și are propria artilerie, blindate, război electronic și așa mai departe. Din cauza acestei greutăți, este imposibil pentru ruși să folosească, să zicem, IL-76 sau An-124 pentru a desfășura o astfel de divizie aeropurtată (sau brigadă sau chiar batalion) undeva în Africa sau America Latină.
Cu toate acestea, sacrificând în acest fel mobilitatea strategică, Rusia câștigă o mobilitate operațională/tactică la care țările NATO și SUA pot doar să viseze. Pur și simplu, Rusia nu-și poate permite să desfășoare un batalion complet de infanterie undeva în îndepărtatul Paraguay, dar își poate permite să transporte o forță aeropurtată mare (până la câteva divizii) oriunde în Rusia (acest lucru se aplică în special forțelor desemnate drept 'Rezerva comandantului-șef') sau, foarte aproximativ, pe o rază de aproximativ 1.000 km de la granița rusă.
Odată debarcată, această forță nu numai că va dispune de o putere de foc pe care forțele mobile occidentale nici măcar nu pot spera să o dobândească vreodată, dar va putea, de asemenea, să se deplaseze rapid, fiind, așa cum am menționat, complet mecanizată (deplasarea Rusbat din Bosnia la Pristina este un bun exemplu al acestui tip de capacitate).
Toate cele de mai sus arată cât de prostești sunt toate discuțiile despre faptul că forțele rusești se află la 100, 200 sau chiar 400 km de granița ucraineană. Dacă este necesar, Rusia ar putea muta cu ușurință o forță foarte mare (din nou, complet mecanizată) la granița ucraineană sau chiar în Ucraina controlată de naziști. Nu cred că au astfel de planuri (deoarece Rusia are opțiuni mult mai bune), dar cu siguranță Rusia are capacitatea de a mări foarte rapid cele 100.000 de trupe care s-ar afla în prezent la 400 km de granița ucraineană."
În cele din urmă, Andrei abordează problema ridicată de mai mulți comentatori, majoritatea dintre ei non-militari, a unei instalații de rachete rusești în apropierea Statelor Unite, în țări precum Cuba, Venezuela sau Nicaragua. În primul rând, astfel de operațiuni sunt grele și consumatoare de timp, dar, mai presus de toate, nu se pune problema desfășurării unor arme atât de sofisticate în țări cu o stabilitate îndoielnică și fără forțe de apărare foarte mari. Așadar, este și o operațiune costisitoare. Dar, mai presus de toate, Andrei insistă asupra inutilității unor astfel de măsuri.
"Rusia nu are nevoie să își mute rachetele, deoarece are acum mijloacele de a lovi întreaga zonă continentală a Statelor Unite cu o gamă largă de arme cu rază lungă de acțiune. În cele din urmă, Rusia nu numai că poate amenința partea continentală a Statelor Unite fără a implica vreo țară terță, dar poate amenința și interesele SUA acolo unde acestea sunt cele mai vulnerabile: în străinătate (inclusiv CENTCOM, Orientul Îndepărtat și regiunea Pacificului). Lui Putin îi place să surprindă".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Lovitură dură pentru China! UE a pus tarife uriașe pentru mașinile electrice importate din țara asiatică
Uniunea Europeană a decis marţi să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârşitul investigaţiei sale de cel mai înalt nivel care a divizat Europa şi a provocat represalii din partea Beijingului.
-
Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
„Extravaganța alegerilor din România trezește fantomele trecutului fascist", se intitulează articolul publicat marți de Politico, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale.
-
Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat marți, la PowerShift Summit, că investitorii americani așteaptă de la majoritatea guvernamentală predictibilitate și „decizii legislative şi de fiscalitate luate în consultare cu mediul de afaceri şi cu stakeholderi":
-
Pohta ce-au pohtit: Ciolacu si cu Ciuca ar intra in turul al doilea. Nou sondaj care schimba radical perceptia electoratului
Un sondaj de opinie realizat zilele acestea la cererea Newsweek România arată că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale. PSD are 31%, iar PNL este creditat cu 20,5%. Sunt primele două partide din acest sondaj.
-
Un nou instrument al OpenAI descris ca având „robustețe și precizie la nivel uman" halucinează tratamente medicale periculoase
Gigantul tehnologic OpenAI a prezentat un nou instrument de transcripție alimentat de inteligența artificială Whisper. Potrivit companiei, acesta are „robustețe și precizie la nivel uman", potrivit Fortune.
-
Diriginții care aleargă după profesori prin școlile din România. Fiecare profesor de la clasă trebuie să confirme nota la purtare propusă pentru fiecare studiu
Până vineri, 25 octombrie, toți elevii trebuiau să aibă o notă la purtare stabilită. Acesta este primul an școlar când intră în vigoare procedură stabilită de Ministerul Educației prin ordinul de ministru nr. 5726/2024, prin care s-a decis acordarea unei note la purtare pentru fiecare modul. Problema este că normele de aplicare pentru acest ordin au fost transmise școlilor cu 3 zile înainte de încheierea primului modul de învățare din acest an școlar.
-
Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
Administrația Militară Regională Cernăuți a răspuns recent solicitării Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, dezvăluind o situație alarmantă pentru comunitatea românească din fostul raion Noua Suliță, regiunea Cernăuți.
-
Misterioasa descoperire. Rămășițele incredibile ale unei civilizații dispărute sunt considerate un miracol după 8000 de ani
La peste 2000 de metri deasupra nivelului mării, la Hartashen, un sat din colțul de nord al Armeniei, se află una dintre cele mai misterioase și totodată cel mai puțin cunoscute minuni ale umanității.
-
Tigănia PSD-AUR: Ciolacu l-a pus cu botul pe labe pe Simion cu documentele obtinute de la servicile secrete care probeaza legaturile cu FSB
În ianuarie 2024, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a solicitat Parlamentului României să demareze o investigație cu privire la posibilele legături ale politicianului George Simion - acum cu ambiții de prezidențiabil - cu mișcările extremiste și cu influența putinistă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO
- 2.Se abate urgia peste Europa in cateva saptamâni: Ursula von der Leyen preia puteri depline în dauna statelor naționale din Uniune
- 3.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 4.Le Figaro: Documente secrete dezvăluie "marele proiect" pentru prăbușirea Israelului
- 5.Război total între Viktor Orban și Ursula von der Leyen: eurodeputații i-au cântat "Bella Ciao" premierului ungar
- 6.Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
- 7.Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
- 8.Revoltă împotriva "Împărătesei" Ursula: Comisarul forțat să demisioneze rupe tăcerea și lansează un atac extrem de dur
- 9.Presa germană: Israelul a declarat război ordinii mondiale. Germania trebuie să intervină
- 10.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu