SUA nu vrea și pace! Occidentul a decis să se implice masiv în livrarea de armament smart către Ucraina. NATO joacă spre război nuclear
Postat la: 13.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Aliații din Ucraina, sub egida NATO, au anunțat livrarea de arme avansate de apărare antiaeriană către Kiev, după o serie de atacuri rusești cu rachete. Armamentul promis de Marea Britanie, Canada, Franța și Olanda include rachete și radare. SUA au făcut anterior o promisiune similară. Un sistem de înaltă tehnologie din Germania se află deja în Ucraina. Promisiunile au fost făcute în timp ce aliații Ucrainei din 50 de țări se întâlnesc la sediul NATO din Bruxelles.
Kievul a salutat summitul ca fiind "istoric". Ucraina afirmă că Rusia a tras peste 100 de rachete și a folosit zeci de drone luni și marți, lovind infrastructura energetică și alte ținte nemilitare. Acestea au dus la întreruperi generalizate ale energiei electrice și la întreruperea alimentării cu apă într-o serie de orașe ucrainene. Autoritățile din capitala Kiev au fost nevoite să recurgă la raționalizarea energiei electrice.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că loviturile cu rachete au fost o ripostă la un atac asupra unui pod cheie care leagă Rusia de Crimeea - peninsula sudică a Ucrainei anexată de Moscova în 2014. Rusia spune că explozia de sâmbătă a fost organizată de agenția de informații a Ucrainei - o afirmație respinsă de Kiev.
Marea Britanie va dona rachete de apărare antiaeriană, precum și sute de drone aeriene pentru a sprijini capacitățile de colectare de informații și logistică ale Ucrainei. De asemenea, va furniza 18 tunuri de artilerie obuzier, pe lângă cele 64 deja livrate. "Ultimele lovituri nediscriminatorii ale Rusiei asupra zonelor civile din Ucraina justifică un sprijin suplimentar pentru cei care încearcă să își apere națiunea", a declarat secretarul Apărării, Ben Wallace. "Aceste arme vor ajuta Ucraina să își apere cerul de atacuri și să își consolideze apărarea antirachetă generală."
Vorbind după întâlnirea de miercuri de la Bruxelles, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că "vom face tot ce putem pentru a ne asigura că ei [ucrainenii] au ceea ce este necesar pentru a fi eficienți". Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Parisul va furniza sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. Într-un interviu acordat televiziunii France 2, el nu a precizat ce sisteme vor fi trimise. Dar a spus că principala lor funcție va fi aceea de a proteja populația de drone.
Olanda a declarat că va livra rachete de apărare aeriană în valoare de 15 milioane de euro (13 milioane de lire sterline; 14,5 milioane de dolari). Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că atacurile rusești "nu pot fi întâmpinate decât cu un sprijin neclintit pentru Ucraina și poporul său". Canada s-a angajat să ofere ajutor militar în valoare de peste 47 milioane de dolari canadieni (34 milioane de dolari; 31 milioane de lire sterline), inclusiv comunicații prin satelit și camere de luat vederi pentru drone.
Se așteaptă ca Marea Britanie să anunțe în scurt timp livrările sale de arme. Între timp, armata ucraineană a anunțat mai devreme, miercuri, că primul din mai multe "SLM IRIS-T de ultimă generație a fost livrat din Germania către Ucraina". Aceasta a declarat că sistemul de apărare aeriană va ajuta la protejarea țării "împotriva terorii".
Președintele Zelensky cere de luni de zile aliaților Ucrainei să furnizeze sisteme de apărare aeriană pentru a crea un "scut aerian" pentru Ucraina. În discursul său video de miercuri târziu, liderul ucrainean a declarat: "Cu cât teroarea rusă devine mai îndrăzneață și mai crudă, cu atât este mai evident pentru lume că a ajuta Ucraina să-și protejeze cerul este una dintre cele mai importante sarcini umanitare pentru Europa din zilele noastre". "Cred că vom face față acestei sarcini", a adăugat el.
Rusia i-a avertizat în repetate rânduri pe aliații Ucrainei să nu furnizeze armament avansat Kievului, subliniind că acest lucru i-ar face participanți la războiul pe care dl Putin l-a început la 24 februarie. Occidentul a acuzat Moscova de sabotaj nuclear, în urma unei serii de înfrângeri militare rusești pe câmpul de luptă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu