Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












SUA, cu un picior în groapă: economia americană înregistrează cea mai mare creștere anuală a inflației din ultimii 40 de ani și jumătate

Postat la: 14.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Prețurile de consum din SUA au accelerat în luna iunie, în condițiile în care costurile cu benzina și alimentele au rămas ridicate, ceea ce a dus la cea mai mare creștere anuală a inflației din ultimii 40 de ani și jumătate și a consolidat argumentele pentru ca Rezerva Federală americană să majoreze ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază în cursul acestei luni.

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 1,3% luna trecută, după ce în luna mai a avansat cu 1,0%, a anunțat miercuri Departamentul Muncii, relatează Reuters. Economiștii intervievați de sursa citată prognozaseră că IPC va crește cu 1,1%. Prețurile de consum sunt în creștere, impulsionate de lanțurile de aprovizionare globale blocate și de stimulentele fiscale masive din partea guvernelor la începutul pandemiei COVID-19. Războiul în curs de desfășurare din Ucraina, care a provocat o creștere bruscă a prețurilor globale la alimente și combustibili, a agravat situația.

Prețurile la benzină din SUA au atins niveluri record în iunie, depășind în medie 5 dolari pe galon, potrivit datelor grupului de apărare a automobiliștilor AAA. De atunci, acestea au scăzut față de vârful de luna trecută și miercuri se situau în medie la 4,631 dolari pe galon, ceea ce ar putea atenua o parte din presiunea asupra consumatorilor.

Datele privind inflația au urmat unei creșteri mai mari decât se aștepta a numărului de locuri de muncă în iunie. Economia a creat 372.000 de locuri de muncă luna trecută, a raportat guvernul vinerea trecută, iar o măsură mai largă a șomajului a scăzut la un nivel minim record. Rigiditatea pieței muncii este subliniată și de faptul că la sfârșitul lunii mai existau aproape două locuri de muncă pentru fiecare șomer. Fed vrea să „răcească" cererea din economie pentru a reduce inflația la ținta de 2%.

Piețele financiare se așteaptă în marea lor majoritate ca banca centrală americană să majoreze rata dobânzii de politică monetară cu încă trei sferturi de punct procentual la ședința din 26-27 iulie. Aceasta a majorat rata dobânzii overnight cu 150 de puncte de bază din martie.

În cele 12 luni până în iunie, IPC a urcat cu 9,1%. Aceasta a fost cea mai mare creștere din noiembrie 1981 și a urmat unei creșteri de 8,6% în luna mai. A existat speranța că o schimbare a cheltuielilor de la bunuri la servicii va contribui la reducerea inflației. Însă piața forței de muncă foarte restrânsă stimulează salariile, contribuind la creșterea prețurilor pentru servicii.

Presiunile inflaționiste subiacente au rămas puternice luna trecută. Excluzând componentele volatile ale alimentelor și energiei, IPC a crescut cu 0,7% în iunie, după ce a urcat cu 0,6% în mai. Așa-numitul IPC de bază a crescut cu 5,9% în cele 12 luni până în iunie. Aceasta a urmat unei creșteri de 6,0% în cele 12 luni până în mai.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE