SUA, cu un picior în groapă: economia americană înregistrează cea mai mare creștere anuală a inflației din ultimii 40 de ani și jumătate
Postat la: 14.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Prețurile de consum din SUA au accelerat în luna iunie, în condițiile în care costurile cu benzina și alimentele au rămas ridicate, ceea ce a dus la cea mai mare creștere anuală a inflației din ultimii 40 de ani și jumătate și a consolidat argumentele pentru ca Rezerva Federală americană să majoreze ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază în cursul acestei luni.
Indicele prețurilor de consum a crescut cu 1,3% luna trecută, după ce în luna mai a avansat cu 1,0%, a anunțat miercuri Departamentul Muncii, relatează Reuters. Economiștii intervievați de sursa citată prognozaseră că IPC va crește cu 1,1%. Prețurile de consum sunt în creștere, impulsionate de lanțurile de aprovizionare globale blocate și de stimulentele fiscale masive din partea guvernelor la începutul pandemiei COVID-19. Războiul în curs de desfășurare din Ucraina, care a provocat o creștere bruscă a prețurilor globale la alimente și combustibili, a agravat situația.
Prețurile la benzină din SUA au atins niveluri record în iunie, depășind în medie 5 dolari pe galon, potrivit datelor grupului de apărare a automobiliștilor AAA. De atunci, acestea au scăzut față de vârful de luna trecută și miercuri se situau în medie la 4,631 dolari pe galon, ceea ce ar putea atenua o parte din presiunea asupra consumatorilor.
Datele privind inflația au urmat unei creșteri mai mari decât se aștepta a numărului de locuri de muncă în iunie. Economia a creat 372.000 de locuri de muncă luna trecută, a raportat guvernul vinerea trecută, iar o măsură mai largă a șomajului a scăzut la un nivel minim record. Rigiditatea pieței muncii este subliniată și de faptul că la sfârșitul lunii mai existau aproape două locuri de muncă pentru fiecare șomer. Fed vrea să „răcească" cererea din economie pentru a reduce inflația la ținta de 2%.
Piețele financiare se așteaptă în marea lor majoritate ca banca centrală americană să majoreze rata dobânzii de politică monetară cu încă trei sferturi de punct procentual la ședința din 26-27 iulie. Aceasta a majorat rata dobânzii overnight cu 150 de puncte de bază din martie.
În cele 12 luni până în iunie, IPC a urcat cu 9,1%. Aceasta a fost cea mai mare creștere din noiembrie 1981 și a urmat unei creșteri de 8,6% în luna mai. A existat speranța că o schimbare a cheltuielilor de la bunuri la servicii va contribui la reducerea inflației. Însă piața forței de muncă foarte restrânsă stimulează salariile, contribuind la creșterea prețurilor pentru servicii.
Presiunile inflaționiste subiacente au rămas puternice luna trecută. Excluzând componentele volatile ale alimentelor și energiei, IPC a crescut cu 0,7% în iunie, după ce a urcat cu 0,6% în mai. Așa-numitul IPC de bază a crescut cu 5,9% în cele 12 luni până în iunie. Aceasta a urmat unei creșteri de 6,0% în cele 12 luni până în mai.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu