SUA credeau că o "armă nucleară economică" ar pune capăt războiului rusesc din Ucraina!
Postat la: 27.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În zilele de după invazia Ucrainei, Casa Albă a apreciat că președintele Vladimir Putin ar pune capăt atacului dacă SUA ar îngheța peste 300 de miliarde de dolari deținuți de banca centrală rusă. Cu toate acestea, războiul economic condus de Washington împotriva Moscovei nu a reușit să aibă un impact major asupra economiei rusești.
Potrivit Bloomberg, în reacția imediată la invadarea Ucrainei de către forțele rusești la 24 februarie 2022, Casa Albă a început să dezvolte "echivalentul economic al unei arme nucleare" pentru a o folosi împotriva Moscovei. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a condus echipa care a conceput sancțiunile asupra economiei Moscovei și a înghețat active în valoare de 300 de miliarde de dolari ale băncii centrale rusești.
Administrația Joe Biden credea că războiul economic a provocat un "șoc și uimire" asupra economiei rusești. Bloomberg a relatat că unii oficiali americani s-au temut că acțiunile ar putea provoca daune prea mari Rusiei.
Până în prezent, războiul economic occidental împotriva Rusiei nu a reușit să aibă impactul scontat asupra economiei Moscovei. În ciuda previziunilor privind o contracție de două cifre a PIB-ului în 2022, economia rusă s-a menținut, rubla fiind una dintre monedele cu cele mai bune performanțe în raport cu dolarul.
Nicholas Mulder, un profesor de la Cornell specializat în sancțiuni, spune că Washingtonul și-a schimbat strategia. "Au renunțat la așteptările că acest lucru va schimba procesul decizional rusesc". El a continuat: "În schimb, îl văd ca pe un război economic de uzură".
Cetățenii din națiunile occidentale au resimțit impactul războiului economic. Prețurile energiei au crescut vertiginos în Europa. Între timp, americanii s-au luptat cu o inflație ridicată de zeci de ani.
În ultimii ani, sancțiunile au devenit un instrument favorit pentru factorii de decizie politică de la Washington. După cum explică analistul de politică externă Richard Hanania, "sancțiunile sunt folosite mai ales pentru că dau impresia că guvernul american face ceva între război și nimic".
SUA a menținut sancțiuni extinse împotriva Coreei de Nord, Cubei, Venezuelei și Siriei timp de decenii. Embargourile nu au reușit să schimbe guvernele acestor țări, dar organizațiile internaționale subliniază că sancțiunile au făcut ca cetățenii din aceste țări să sufere.
Alena Douhan, raportorul special al ONU privind măsurile coercitive, a declarat: "Ajutorul social sau umanitar "de foarte multe ori nu poate fi furnizat din cauza sancțiunilor, în ciuda scutirilor existente"."
Ea a susținut că o țară vizată de sancțiuni unilaterale poate "să alunece înapoi pe scara dezvoltării". Douhan a avertizat că "sancțiunile pot fi o amenințare majoră care împiedică țările vizate să atingă Obiectivele universale de dezvoltare durabilă, care sunt menite să îmbunătățească viața tuturor."
Expertul în războiul economic al SUA, Daniel Larison, susține că Washingtonul are o problemă de credibilitate cu sancțiunile sale. "Guvernul nostru are o problemă reală de credibilitate, în sensul că promisiunile noastre de a ridica sancțiunile și de a face alte concesii nu sunt credibile." El a continuat: "Acest lucru complică foarte mult capacitatea negociatorilor noștri de a ajunge la înțelegeri cu alte guverne pentru a rezolva disputele nerezolvate."
Cu toate acestea, administrația Biden se pregătește să lanseze o altă traistă de sancțiuni împotriva Moscovei în zilele următoare. Noile sancțiuni vor viza băncile rusești, sectorul financiar și industria de apărare. Uniunea Europeană plănuiește, de asemenea, o nouă rundă de sancțiuni și ia în considerare utilizarea celor 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.
Pe măsură ce SUA au sancționat un număr tot mai mare de țări - Iran, Venezuela, Nicaragua, Siria, Yemen, Coreea de Nord, Zimbabwe, China și Rusia - instituții precum Organizația de Cooperare de la Shanghai au crescut pentru a facilita comerțul între țările aflate pe lista neagră. "Relația dintre țările care sunt sancționate de SUA, cum ar fi Iranul, Rusia sau alte țări, poate depăși multe probleme și aspecte și le poate face mai puternice", a declarat președintele iranian Ebrahim Raisi. "Americanii cred că, indiferent de țara căreia îi impun sancțiuni, aceasta va fi oprită. Percepția lor este una greșită".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu