SUA credeau că o "armă nucleară economică" ar pune capăt războiului rusesc din Ucraina!
Postat la: 27.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În zilele de după invazia Ucrainei, Casa Albă a apreciat că președintele Vladimir Putin ar pune capăt atacului dacă SUA ar îngheța peste 300 de miliarde de dolari deținuți de banca centrală rusă. Cu toate acestea, războiul economic condus de Washington împotriva Moscovei nu a reușit să aibă un impact major asupra economiei rusești.
Potrivit Bloomberg, în reacția imediată la invadarea Ucrainei de către forțele rusești la 24 februarie 2022, Casa Albă a început să dezvolte "echivalentul economic al unei arme nucleare" pentru a o folosi împotriva Moscovei. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a condus echipa care a conceput sancțiunile asupra economiei Moscovei și a înghețat active în valoare de 300 de miliarde de dolari ale băncii centrale rusești.
Administrația Joe Biden credea că războiul economic a provocat un "șoc și uimire" asupra economiei rusești. Bloomberg a relatat că unii oficiali americani s-au temut că acțiunile ar putea provoca daune prea mari Rusiei.
Până în prezent, războiul economic occidental împotriva Rusiei nu a reușit să aibă impactul scontat asupra economiei Moscovei. În ciuda previziunilor privind o contracție de două cifre a PIB-ului în 2022, economia rusă s-a menținut, rubla fiind una dintre monedele cu cele mai bune performanțe în raport cu dolarul.
Nicholas Mulder, un profesor de la Cornell specializat în sancțiuni, spune că Washingtonul și-a schimbat strategia. "Au renunțat la așteptările că acest lucru va schimba procesul decizional rusesc". El a continuat: "În schimb, îl văd ca pe un război economic de uzură".
Cetățenii din națiunile occidentale au resimțit impactul războiului economic. Prețurile energiei au crescut vertiginos în Europa. Între timp, americanii s-au luptat cu o inflație ridicată de zeci de ani.
În ultimii ani, sancțiunile au devenit un instrument favorit pentru factorii de decizie politică de la Washington. După cum explică analistul de politică externă Richard Hanania, "sancțiunile sunt folosite mai ales pentru că dau impresia că guvernul american face ceva între război și nimic".
SUA a menținut sancțiuni extinse împotriva Coreei de Nord, Cubei, Venezuelei și Siriei timp de decenii. Embargourile nu au reușit să schimbe guvernele acestor țări, dar organizațiile internaționale subliniază că sancțiunile au făcut ca cetățenii din aceste țări să sufere.
Alena Douhan, raportorul special al ONU privind măsurile coercitive, a declarat: "Ajutorul social sau umanitar "de foarte multe ori nu poate fi furnizat din cauza sancțiunilor, în ciuda scutirilor existente"."
Ea a susținut că o țară vizată de sancțiuni unilaterale poate "să alunece înapoi pe scara dezvoltării". Douhan a avertizat că "sancțiunile pot fi o amenințare majoră care împiedică țările vizate să atingă Obiectivele universale de dezvoltare durabilă, care sunt menite să îmbunătățească viața tuturor."
Expertul în războiul economic al SUA, Daniel Larison, susține că Washingtonul are o problemă de credibilitate cu sancțiunile sale. "Guvernul nostru are o problemă reală de credibilitate, în sensul că promisiunile noastre de a ridica sancțiunile și de a face alte concesii nu sunt credibile." El a continuat: "Acest lucru complică foarte mult capacitatea negociatorilor noștri de a ajunge la înțelegeri cu alte guverne pentru a rezolva disputele nerezolvate."
Cu toate acestea, administrația Biden se pregătește să lanseze o altă traistă de sancțiuni împotriva Moscovei în zilele următoare. Noile sancțiuni vor viza băncile rusești, sectorul financiar și industria de apărare. Uniunea Europeană plănuiește, de asemenea, o nouă rundă de sancțiuni și ia în considerare utilizarea celor 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.
Pe măsură ce SUA au sancționat un număr tot mai mare de țări - Iran, Venezuela, Nicaragua, Siria, Yemen, Coreea de Nord, Zimbabwe, China și Rusia - instituții precum Organizația de Cooperare de la Shanghai au crescut pentru a facilita comerțul între țările aflate pe lista neagră. "Relația dintre țările care sunt sancționate de SUA, cum ar fi Iranul, Rusia sau alte țări, poate depăși multe probleme și aspecte și le poate face mai puternice", a declarat președintele iranian Ebrahim Raisi. "Americanii cred că, indiferent de țara căreia îi impun sancțiuni, aceasta va fi oprită. Percepția lor este una greșită".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu