Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












SUA au informații că Orientul Mijlociu este gata de explozie: Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite s-ar putea implica

Postat la: 08.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Secretarul de stat american Antony Blinken va avea luni discuţii în Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, înainte de a se îndrepta spre Israel, după ce a avertizat că războiul din Gaza s-ar putea extinde în întreaga regiune în lipsa unor eforturi de pace coordonate, în timp ce Israelul a promis că va continua să lupte până când Hamas va fi eliminat.

Blinken s-a aflat duminică în Iordania şi Qatar la începutul unui efort diplomatic de cinci zile în Orientul Mijlociu, în încercarea de a evita un război mai amplu în regiune. De asemenea, el urmează să viziteze Cisiordania şi Egiptul în această săptămână.

"Acesta este un moment de tensiune profundă pentru regiune. Este un conflict care ar putea cu uşurinţă să se metastazeze, provocând şi mai multă insecuritate şi suferinţă", a declarat Blinken într-o conferinţă de presă la Doha, înainte de a se îndrepta spre Abu Dhabi.

Blinken a precizat că le va spune oficialilor israelieni că este imperativ să facă mai mult pentru a preveni pierderile de vieţi omeneşti civile în Gaza şi că civililor palestinieni trebuie să li se permită să se întoarcă acasă şi să nu fie presaţi să părăsească Gaza.

Regele Abdullah al Iordaniei l-a îndemnat pe Blinken să folosească influenţa Washingtonului asupra Israelului pentru a face presiuni asupra acestuia în vederea unei încetări imediate a focului şi a avertizat asupra "repercusiunilor catastrofale" ale continuării campaniei militare a Israelului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua lupta.

"Războiul nu trebuie oprit până când nu vom atinge toate obiectivele: eliminarea Hamas, returnarea tuturor ostaticilor noştri şi asigurarea faptului că Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel", a declarat el la începutul unei şedinţe săptămânale a cabinetului, duminică. "Le spun acest lucru atât duşmanilor noştri, cât şi prietenilor noştri".

În pofida îngrijorării la nivel mondial cu privire la morţile şi distrugerile din Gaza şi a apelurilor generalizate pentru încetarea focului, opinia publică israeliană rămâne ferm în favoarea operaţiunii care vizează anihilarea grupării Hamas care conduce Gaza, deşi sprijinul pentru Netanyahu a scăzut brusc.

Oficialii israelieni spun că aproximativ 1 200 de persoane au fost ucise şi 240 au fost luate ostatice în atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, cea mai sângeroasă zi din istoria ţării, iar relatările despre atrocităţile apărute ulterior au lăsat un sentiment că supravieţuirea sa este în joc. Se crede că mai mult de 100 de ostatici sunt încă deţinuţi de Hamas.

Ofensiva israeliană s-a soldat până în prezent cu 22.835 de morţi în Gaza, au anunţat duminică oficiali palestinieni din domeniul sănătăţii, după ce în ultimele 24 de ore numărul morţilor şi al răniţilor a crescut cu 111 şi 250.

Duminică, Blinken şi oficialii din Qatar au discutat despre eforturile de eliberare a ostaticilor despre care se crede că sunt încă deţinuţi de Hamas, după ce un acord anterior mediat de Qatar a eşuat, lucru despre care premierul qatarez a spus că a fost afectat de uciderea recentă a unui lider de top al Hamas.

În timpul călătoriei sale, Blinken urmăreşte, de asemenea, să facă presiuni asupra naţiunilor musulmane ezitante din Orientul Mijlociu pentru a se pregăti să joace un rol în reconstrucţia, guvernarea şi securitatea din Gaza dacă şi când Israelul va reuşi să elimine Hamas, a declarat anterior un oficial al Departamentului de Stat.

În afara Gazei, au existat mai multe violenţe în Cisiordania ocupată, unde sute de palestinieni au fost ucişi în confruntările cu soldaţii şi coloniştii israelieni din ultimele săptămâni.

Armata israeliană a declarat că avioanele israeliene au tras asupra militanţilor palestinieni care au atacat trupele din oraşul Jenin, iar oficialii palestinieni din domeniul sănătăţii au declarat că şapte palestinieni au murit în urma atacului.

Un ofiţer al poliţiei de frontieră israeliene a fost ucis şi alţii au fost răniţi când vehiculul lor a fost lovit de un dispozitiv exploziv în timpul operaţiunilor din Jenin, au declarat oficialii israelieni.

De asemenea, serviciile de urgenţă israeliene au declarat că poliţia israeliană a ucis o fetiţă palestiniană aflată într-o maşină la un punct de trecere în Cisiordania, atunci când au deschis focul asupra unei alte maşini suspectate de un atac.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE