SUA anticipează cum și unde ar putea Iranul să atace Israelul: serviciile de informații americane au aflat ce se pregătește
Postat la: 13.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
SUA se așteaptă ca Iranul să efectueze lovituri împotriva mai multor ținte din interiorul Israelului în următoarele zile și este pregătit să ajute la interceptarea oricăror arme lansate asupra aliatului său în timp ce administrația Biden este în alertă maximă pentru ceea ce ar putea fi erupția unei perioade semnificativ de volatile și imprevizibile în Orientul Mijlociu.
Președintele Joe Biden a prezis vineri că atacurile Iranului vor veni "mai devreme sau mai târziu" și a încercat să lanseze din nou un avertisment public sever, spunând că mesajul său către Teheran este simplu: "Nu o faceți". Începutul unui conflict stat contra stat între Iran și Israel ar marca o escaladare serioasă în regiune - un scenariu pe care SUA a sperat să îl evite de la începutul războiului dintre Israel și Hamas în octombrie.
La sfârșitul zilei de vineri, SUA credeau că în viitoarele atacuri ar putea fi implicați și reprezentanți iranieni, potrivit unui oficial de rang înalt al administrației și unei surse familiare cu informațiile, și că țintele ar fi probabil atât în interiorul Israelului, cât și în jurul regiunii. Disponibilitatea SUA de a intercepta armele lansate asupra Israelului a marcat o indicație clară a nivelului de cooperare continuă dintre cele două armate.
SUA au observat că Iranul a mutat active militare în jurul său pe plan intern, inclusiv drone și rachete de croazieră, semnalând că se pregătește să atace ținte israeliene din interiorul propriului teritoriu, potrivit a două persoane familiare cu serviciile de informații americane. Una dintre persoane a declarat că SUA a observat că Iranul a observat că pregătește până la 100 de rachete de croazieră.
Nu a fost clar dacă Iranul se pregătea să lovească de pe teritoriul său ca parte a unui atac inițial sau dacă se poziționa pentru a încerca să descurajeze Israelul sau SUA să efectueze un posibil contraatac pe teritoriul său. Vineri, la Casa Albă, Biden - răspunzând la întrebările strigate de reporteri, inclusiv dacă trupele americane erau în pericol - a subliniat angajamentul administrației sale față de securitatea Israelului.
"Suntem dedicați apărării Israelului", a spus el. "Vom susține Israelul vom ajuta la apărarea Israelului și Iranul nu va reuși". Rămâne o amenințare "reală", "credibilă" și "viabilă" ca Iranul să lanseze lovituri, a declarat vineri Casa Albă, după atacul Israelului asupra unui complex diplomatic iranian din Siria de săptămâna trecută, care a ucis trei generali iranieni.
Biden, care a avertizat săptămâna aceasta că Iranul amenință cu un "atac semnificativ" asupra Israelului, a primit actualizări constante ale situației din partea echipei sale de securitate națională. SUA și alte câteva țări, inclusiv Marea Britanie și Franța, au emis noi orientări de călătorie pentru angajații guvernamentali din Israel, pe măsură ce amenințarea iraniană se profila. "Urmărim acest lucru foarte, foarte îndeaproape", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, care a refuzat să ofere informații despre momentul preconizat al amenințării.
Forțele marinei americane din Marea Roșie au interceptat anterior rachete cu rază lungă de acțiune lansate de Houthis în Yemen spre Israel. Forțele americane din Irak și Siria ar putea, de asemenea, să intercepteze potențial drone și rachete care vizează nordul Israelului, în funcție de locul din care sunt lansate.
Departamentul Apărării mută, de asemenea, mijloace suplimentare în regiunea Orientului Mijlociu "pentru a consolida eforturile regionale de descurajare și pentru a crește protecția forțelor americane", a declarat un oficial american din domeniul apărării pentru CNN, în timp ce Israelul și SUA se pregătesc pentru un potențial atac iranian.
Pentagonul a lucrat în mod special pentru a consolida apărarea aeriană pentru trupele americane staționate în Irak și Siria, care au fost atacate de peste 100 de ori între octombrie și februarie de către forțele proxy susținute de Iran. În ianuarie, trei militari americani au fost uciși când o dronă a trecut de apărarea aeriană americană la baza Tower 22 din Iordania.
SUA nu anticipează că Iranul sau proxyii săi vor ataca forțele americane ca parte a represaliilor sale, dar mută activele pentru orice eventualitate. "Ar fi imprudent dacă nu ne-am analiza propria noastră poziție în regiune pentru a ne asigura că suntem pregătiți corespunzător", a declarat Kirby.
CNN a raportat săptămâna trecută că SUA se află în stare de alertă maximă și se pregătesc în mod activ pentru un atac al Iranului care ar viza activele israeliene sau americane din regiune. Oficialii au declarat că un astfel de atac ar putea avea loc în cursul acestei săptămâni.
CNN a relatat la începutul acestei săptămâni că un atac iranian asupra Israelului ar fi probabil efectuat de forțe iraniene proxy din regiune, mai degrabă decât de Iranul direct, potrivit a două persoane familiare cu serviciile secrete americane în această privință. Teheranul se teme de o escaladare dramatică a luptelor, au declarat sursele, și nu dorește să ofere SUA sau aliaților săi o scuză pentru a ataca Iranul direct.
Sursele au declarat că Iranul și grupările sale de miliție proxy nu par pregătite să atace trupele americane sau alte active din regiune, dar au precizat că Iranul nu are o comandă și un control perfect asupra tuturor forțelor sale proxy, astfel că posibilitatea unui atac asupra activelor americane nu poate fi complet exclusă.
Sursele au declarat pentru CNN că serviciile de informații americane evaluează că Iranul a îndemnat mai multe dintre grupurile sale de miliție proxy să lanseze simultan un atac pe scară largă împotriva Israelului, folosind drone și rachete, și că acestea ar putea ataca chiar în această săptămână.
"Amenințarea este foarte clară și credibilă", a declarat una dintre surse. "Ei au pus piesele la locul lor pentru a efectua atacul acum. Așteaptă doar momentul potrivit". Biden a vorbit cu omologul său israelian, premierul Benjamin Netanyahu, despre amenințarea unui atac iranian în timpul unei convorbiri telefonice săptămâna trecută.
Un atac direct al Iranului asupra Israelului este unul dintre cele mai grave scenarii la care se pregătește administrația Biden, deoarece ar garanta o escaladare rapidă a unei situații deja tumultoase în Orientul Mijlociu. O astfel de lovitură ar putea duce la extinderea războiului dintre Israel și Hamas într-un conflict regional mai amplu - un lucru pe care Biden a căutat mult timp să îl evite.
Kirby a declarat vineri că oficialii americani se află în "comunicare constantă" cu omologii lor israelieni în legătură cu această chestiune și că sunt în curs de desfășurare măsuri pentru a se asigura că Israelul este capabil să se apere. "Suntem cu siguranță conștienți de o amenințare foarte publică și ceea ce considerăm a fi o amenințare foarte credibilă făcută de Iran în ceea ce privește potențiale atacuri asupra Israelului", a declarat Kirby vineri.
El a indicat o vizită în Israel, vineri, a șefului Comandamentului Central al SUA, generalul Erik Kurilla, pentru a avea "aceste conversații direct cu omologii săi din FDI". Călătoria lui Kurilla în Israel a fost devansată din cauza așteptării unui răspuns iranian la atacarea de către Israel a consulatului iranian din Damasc, Siria, săptămâna trecută. Au existat, de asemenea, o serie de conversații în care oficialii americani au îndemnat Israelul să nu escaladeze situația prin represalii împotriva Iranului, potrivit unuia dintre oficialii americani a declarat.
Separat, oficialii americani au fost frustrați de omologii lor israelieni din cauza lipsei de informații pe care Israelul le-a împărtășit înainte de a efectua atacul din Damasc de săptămâna trecută, au declarat surse pentru CNN. Israelul a informat un oficial american doar când avioanele sale erau deja în aer în drum spre Siria, a declarat un alt oficial american.
"Nu știam că Israelul avea de gând să efectueze acest atac aerian în avans", a declarat oficialul. "Cu câteva minute înainte de a se întâmpla și când avioanele israeliene erau deja în aer, Israelul a contactat un oficial american pentru a-i spune că erau în curs de a efectua un atac în Siria. Acesta nu a inclus niciun detaliu cu privire la persoanele pe care le viza sau unde urma să fie efectuată, iar lovitura era deja în curs de desfășurare înainte ca informația să poată fi transmisă prin intermediul guvernului american."
Secretarul de stat Antony Blinken a discutat cu miniștrii de externe din Turcia, China și Arabia Saudită pentru a-i îndemna să facă presiuni asupra Iranului să nu escaladeze conflictul din Orientul Mijlociu, după amenințările făcute de Iran împotriva Israelului, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
Miller a precizat că SUA "s-au angajat, de asemenea, cu aliații și partenerii europeni în ultimele zile" pentru a transmite un mesaj similar cu privire la Iran. Ministrul german de externe Annalena Baerbock și ministrul britanic de externe David Cameron au discutat cu ministrul iranian de externe în ultimele zile.
Blinken "a transmis clar fiecărei țări care are o relație cât de cât asemănătoare cu Iranul că este în interesul lor să folosească această relație pentru a transmite un mesaj Iranului că nu ar trebui să escaladeze acest conflict. Dar voi lăsa aceste țări să vorbească singure despre ce măsuri pot lua sau nu", a declarat Miller. Departamentul de Stat al SUA a restricționat călătoriile personalului guvernamental american în Israel în urma amenințărilor publice la adresa Israelului din partea Iranului.
"Din lipsă de precauție, angajații guvernamentali americani și membrii familiilor lor sunt restricționați să călătorească în scop personal în afara zonelor din zona marelui Tel Aviv (inclusiv Herzliya, Netanya și Even Yehuda), Ierusalim și Be'er Sheva până la noi ordine", se arată într-o alertă de securitate postată joi de Ambasada SUA, "Personalul guvernamental american este autorizat să tranziteze între aceste trei zone pentru călătorii personale".
"Mediul de securitate rămâne complex și se poate schimba rapid în funcție de situația politică și de evenimentele recente", se arată în alertă. Franța și-a sfătuit cetățenii să se "abțină în mod absolut" de la călătorii în Iran, Liban, Israel și teritoriile palestiniene ocupate din cauza riscului de "escaladare militară", a anunțat vineri Ministerul francez de Externe.
Ministerul a adăugat că familiile personalului diplomatic aflat în capitala iraniană Teheran vor fi returnate în Franța, iar funcționarilor publici li se va interzice efectuarea de misiuni de lucru în aceste țări și teritorii. Ministrul francez de externe a emis această nouă recomandare în urma unei reuniuni de criză privind regiunea, a precizat ministerul într-o postare pe X.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
DAVOS - Ursula Von der Leyen crede că Donald Trump duce lumea spre pierzare: Retragerea din acordul de la Paris duce la prăpăd
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reacționează la retragerea lui Donald Trump din Acordul de la Paris. Ea declară că acordul privind schimbările climatice reprezintă o salvare pentru omenire. Practic, șefa CE acuză că decizia lui Donald Trump duce lumea spre piezare, din punct de vedere economic și climatic.
-
Primele semne ale strămoșilor omenirii din Europa ar fi din România. Dezvăluirile care confirmă o teorie veche
Teoria cu privire la faptul că România este locul în care se află cele mai vechi urme de locuire a homininilor, străbunii rasei umane, din Europa a fost confirmată de un studiu publicat în jurnalul internațional Nature Communications.
-
Italia anunță o lovitură imensă în medicină: A descoperit gena care cauzează Alzheimer
Una din cele mai controversate boli poate deveni istorie. Alzheimerul, un mister pentru oamenii de știință și o teroare pentru cei afectați, care ajung să își uite chiar și rudele, ar putea fi cauzat de o genă. O echipă de cercetători italieni a descoperit o nouă genă care provoacă boala Alzheimer, conform unui studiu publicat duminică, transmite luni agenţia ANSA.
-
Alertă de poluare masivă în București. Calitatea aerului la valori de "foarte rău" și "extrem de rău", avertizează Agenția pentru Protecția Mediului
Agenția pentru Protecția Mediului București avertizează că, în ultimele două zile, în zona București-Ilfov, s-au înregistrat concentrații foarte ridicate de particule în suspensie PM10 și PM2.5, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile dispersiei poluanților.
-
CEDO refuză să suspende decizia CCR de anulare a alegerilor din România: NU există risc iminent!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să nu dea curs cererii formulate de Călin Georgescu privind anularea alegerilor din România! Anularea deciziei CCR ar fi fost posibilă dacă la mijloc exista un risc iminent, transmit cei de la CEDO.
-
Ce meniu a fost servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump: Preparate sofisticate și băuturi scumpe la evenimentul anului
Meniul servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de nou preşedinte al Statelor Unite a constat luni din chifteluţe de crab din golful Chesapeake şi o friptură de vită Angus, "udate" cu vinuri locale.
-
Cum ocolește Putin sancțiunile - Negocieri cu Erdogan cu privire la livrările de gaze
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni că negociază cu omologul său rus Vladimir Putin exportul de gaz rusesc în Slovacia printr gazoductul TurkStream, în urma deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa.
-
Decizie UE în industria alimentară: Să sperăm că scăpăm de PFAS - "chimicalele veșnice" din alimente
Comisia Europeană intenționează să propună interzicerea utilizării PFAS în produse de consum. CE va propune interzicerea substanțelor Perfluoroalchil și Polifluoroalchil, a anunțat comisarul pentru mediu, Jessika Roswall. Aceste substanțe, cunoscute sub denumirea de „chimicale veșnice", nu se descompun în mediu, acumulându-se în ecosisteme, apă potabilă și corpul uman.
-
Doi români conduc un mega proiect al lui Donald Trump: Investiție de peste 45 de milioane de dolari în ultima lună
Din echipa care dezvoltă protocolul DeFi World Liberty Financial fac parte doi români, Octavian Lojniţa, în calitate de Blockchain Lead, şi Bogdan Purnavel, Lead Developer.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 6.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 7.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 10.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu