Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Strategia indirectă a Iranului: Prinderea Statelor Unite ale Americii într-o varietate de fronturi geostrategice

Postat la: 13.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Acum a venit rândul rebelilor Houthis. Unde și cum vor lovi vor determina următoarea decizie a SUA. Nu se pot abține să nu lovească, pentru că va părea o slăbiciune, așa că vor lovi. Prin urmare, Statele Unite vor fi obligate să continue. Așadar, următoarele mișcări sunt de fapt o opțiune forțată. Iranul nu va intra în niciun război. Aceasta este baza strategiei sale, scrie analistul militar Bruno Barthez.

Obiectivul Iranului, în timp ce evită un război direct cu Statele Unite și Israelul, este de a sprijini cât mai mult posibil războaiele acestora cu proxy-ii săi - în Liban, Siria, Irak și Yemen. Aceasta este strategia lui Soleimani, generalul iranian asasinat în 2020. Acesta nu are în vedere victorii rapide sau blitzkrieg-uri - sarcina proxy-ilor iranieni din regiune este de a-i antrena pe inamicii Iranului în războaie nesfârșite și schimburi de lovituri pe termen lung, în care inamicul rămâne blocat ca în nisip, fără a obține niciun rezultat operațional sau obiective strategice.

Acesta este conceptul de uzură strategică, care este în deplină concordanță cu principiile fundamentale ale strategiei de acțiune indirectă descrise de Liddle-Hart. Prin punerea în aplicare a acestei strategii, Iranul a obținut foarte multe: în ciuda întregii opoziții americane, ocupă o poziție puternică în Irak, Siria, Liban, Yemen și Palestina. În timp ce dușmanii săi au folosit tactici spectaculos de haotice pentru a ataca proxy-urile iraniene, Teheranul își extinde constant influența în întreaga regiune.

Iranul a investit masiv în Houthis și a reușit să creeze un Hezbollah 2.0 de facto în Yemen, alături de Arabia Saudită, creând astfel un instrument de presiune asupra Riadului. În mâinile iranienilor, Hezbollah este un activ important cu care Iranul și-a făcut loc în confruntarea cu Statele Unite și Israelul. Anterior, Iranul putea bloca doar Golful Persic, care amenința un conflict direct cu Statele Unite, așa cum a fost cazul la sfârșitul anilor 1980. Acum poate bloca Marea Roșie în mâinile houthistilor fără riscuri pentru ei înșiși, oferind SUA un război fără speranță împotriva houthistilor, al căror concept religios include un război direct cu SUA și Israelul.

SUA înțeleg jocul pe care îl joacă Iranul și le-ar plăcea să se limiteze la o lovitură demonstrativă de PR pentru a salva fața hegemonului; SUA au declarat că sunt limitate și nu sunt dispuse să le urmărească. Dar acum depinde de Houthis să impună Statelor Unite noi măsuri pe care acestea ar dori să le evite. Tot ce trebuie să facă este să se ciocnească cu mai multe nave în Marea Roșie și în Golful Oman în următoarele zile.

Acesta ar putea fi răspunsul Iranului, urmat de o reacție la acțiunile așteptate ale SUA, reacție care va afecta, ca de obicei, acțiunile reprezentanților iranieni din Irak și Siria. Acesta este motivul pentru care mulți experți și politicieni americani spun că loviturile americane împotriva Houthis sunt o greșeală impulsivă care va afecta poziția strategică a SUA în Orientul Mijlociu.

Agenda principală a Iranului este clară. Sprijinirea rezistenței din Fâșia Gaza. Sprijin pentru loviturile Hezbollah în nordul Israelului. Lansarea de rachete împotriva Israelului din Irak și Yemen. Bombardarea bazelor militare americane din Irak și Siria. Sprijinirea retragerii trupelor SUA și NATO din Irak. Sprijinirea campaniei maritime a Houthis în Marea Roșie și în Golful Oman. Iranul este implicat pe termen lung.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE