Statele Unite au dezvăluit Ucrainei planurile de atac ale lui Putin
Postat la: 05.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La mijlocul lunii ianuarie, SUA au predat conducerii Ucrainei informaţii despre atacul iminent al Rusiei, inclusiv planuri detaliate pentru un atac asupra Kievului din Belarus.
În lunile dinaintea invaziei ruseşti în Ucraina, şeful CIA, William Burns, ar fi întreprins două misiuni top secret: în prima l-ar fi avertizat pe Vladimir Putin că, dacă ar fi atacat Ucraina, Occidentul ar fi răspuns cu sancţiuni dure, scrie The Wall Street Journal. În cea de-a doua misiune, i-ar fi dezvăluit lui Volodimir Zelenski planurile Kremlinului, furnizând informaţii esenţiale pentru a evita atacul pe aeroportul capitalei Kiev.
Potrivit „Wall Street Journal" la începutul lunii noiembrie anul trecut, Burns l-a sunat pe Vladimir Putin, graţie unei linii criptate, pentru a-i cere să nu continue cu planul său de a invada Ucraina, iar Putin ar fi răspuns că nu vrea să ajungă la Kiev, dar a subliniat, de asemenea, că Ucraina nu este o ţară reală, ci numai o decizie politică a lui Lenin.
Apoi, directorul CIA, William Burns, a vizitat în secret Kievul şi s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Directorul CIA a transmis informaţii care au ajutat foarte mult Ucraina în primele zile ale războiului", scrie WSJ. Burns a spus că ruşii plănuiesc să atace Kievul pe calea cea mai scurtă: de pe teritoriul Belarus prin zona de excludere a Cernobîlului.
„El a avertizat că forţele ruse plănuiesc să pună mâna pe aeroportul Antonov din Gostomel şi să-l folosească pentru a transfera trupe pentru a captura Kievul", adaugă jurnaliştii. Potrivit acestora, în timpul acestei vizite, Burns a confirmat, de asemenea, că scopul „operaţiunii speciale" ruse era acela de a schimba puterea cu una loială pro-rusă. Rusia spera să primească ajutor din partea unor părţi ale armatei ucrainene, ceea ce nu s-a întâmplat.
Federaţia Rusă a crezut că va putea captura rapid Kievul, iar Putin şi oamenii săi au planificat să debarce trupe în cartierul Pechersk din Kiev. Povara principală de apărare a capitalei a fost suportată de unităţile Forţelor Terestre ale Forţelor Armate ale Ucrainei. Împreună cu acestea, unităţile Forţelor de Apărare Teritorială, Forţele de Asalt Aeropurtate, Forţele de Operaţiuni Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi alte formaţiuni militare ale statului apără capital ucraineană.
Din reconstituiri ar mai reieşi că, în primele zile ale conflictului, Statele Unite ar fi oferit o cale de a fugi preşedintelui Zelenski care, însă, ar fi ales să rămână. Pe 26 februarie, Zelenski a spus Washingtonului: „Bătălia este aici. Am nevoie de muniţie, nu de o cale de scăpare". Statele Unite au început să sporească asistenţa militară pentru Ucraina din octombrie 2021. Directorul Agenţiei Naţionale de Informaţii a SUA, Avril Haynes, a estimat că pregătirile ruseşti pentru atac urmau să fie finalizate până la sfârşitul lunii ianuarie. Informaţia a fost transmisă de liderii guvernelor occidentale, dar mulţi dintre aceştia nu au crezut până la sfârşit că dictatorul rus Vladimir Putin va îndrăzni să atace Ucraina.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu