Snowden avertizează asupra unui scandal de proporții ce se desfășoară în Danemarca
Postat la: 02.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Prestigiosul cotidian danez Politiken îl citează pe Edward Snowden și postările sale de pe twitter în legătură cu un scandal de proporții care este în derulare în Danemarca.
"Guvernul danez încearcă în prezent să reducă la tăcere pe oricine încearcă să împărtășească informații de la serviciile de informații daneze care ar putea deranja autoritățile", titrează Politiken. Acest lucru se aplică în special știrilor despre implicarea Danemarcei în programul american de supraveghere globală în masă. "Acesta este adevăratul scandal democratic din cazurile actuale daneze de presupuse scurgeri de informații, iar danezii nu ar trebui să suporte asta", spune activistul, denunțătorul și fostul analist de informații american Edward Snowden.
„Ideea că aceste programe trebuie să fie secrete este un efort al autorităților de a evita responsabilitatea. Nu pentru a îmbunătăți securitatea unei națiuni sau a poporului ei", spune Edward Snowden pentru Politiken. În 2013, Edward Snowden a ajutat la dezvăluirea amplorii programelor occidentale de supraveghere în masă la nivel mondial conduse de Agenția de Securitate Națională (NSA) a SUA. Părți semnificative ale telefoanelor mobile de pe internet și ale datelor de pe internet au fost accesate în fiecare secundă, dar fără niciun fel de dezbatere democratică sau supraveghere publică.
Acest program este centrul scandalului danez actual, crede Edward Snowden. Cinci persoane au fost acuzate în temeiul secțiunii 109 extrem de severe din Codul penal danez, care presupune o pedeapsă maximă de 12 ani de închisoare.
Edward Snowden: "Odată ce pisica iese din pungă, nu o poți pune înapoi în pungă"
" Printre acuzați se numără Claus Hjort Frederiksen, fostul ministru al apărării, și Lars Findsen, șeful suspendat al Serviciului Danez de Informații pentru Apărare (DDIS). Secțiunea 109 a mai fost folosită o singură dată în istoria daneză. Este cuprinsă în capitolul din Codul Penal care se ocupă de trădarea și infracțiunile împotriva independenței și securității statului. Edward Snowden nu crede că măsurile dure adoptate de autoritățile daneze provin din dorința de a proteja secretele de stat, care, dacă ar fi dezvăluite, ar putea amenința securitatea Danemarcei. Mai degrabă, este vorba de evitarea supravegherii democratice a serviciilor secrete.
Fostul ministru al apărării Claus Hjort Frederiksen se numără printre cei acuzați în prezent. În decembrie 2021, el a confirmat că există un parteneriat între NSA și DDIS cu privire la interceptarea prin cablu în Danemarca. A fost un secret?
„Haha - am vorbit despre asta în urmă cu ani, datorită unui denunțător", glumește Snowden cu referire la propriile scurgeri din 2013. „Și odată ce pisica a ieșit din pungă, nu o poți pune înapoi în pungă. Dar este foarte interesant că SUA au tendința de a face același lucru - să mențină o ficțiune juridică. Când cineva contestă aceste programe de supraveghere în masă ca fiind o încălcare a drepturilor noastre fundamentale, guvernul spune: „Nu am spus niciodată că acest lucru se întâmplă. Jurnaliştii spun că se întâmplă", explică Snowden printr-un apel video de la Moscova.
"Guvernelor, în general, nu prea le pasă dacă publicul știe despre ceva. Le pasă dacă publicul poate contesta sau nu lucrurile în instanțe. Și dacă este considerat universal chiar și de către instanțele ca un fapt stabilit, atunci acesta este foarte amenințător pentru ele. Pentru că atunci când fac ceva care este foarte posibil împotriva legii, ultimul lucru pe care vor să-l facă este să ajungă în instanță."
O strângere de mână secretă
Edward Snowden este cetățean american, dar a petrecut mai bine de opt ani în exil la Moscova, după ce în 2013 a divulgat cele mai intime secrete ale NSA către presa internațională. Criticii cred însă că Snowden este o marionetă a guvernului rus. Edward Snowden neagă vehement acest lucru. De la evadarea sa în 2013, el a susținut că nu a intenționat niciodată să rămână în Rusia, ci a încercat să obțină azil în America Latină. Dar când guvernul SUA i-a revocat pașaportul, el a rămas sechestrat timp de 40 de zile în tranzit pe aeroportul din Moscova, până când Rusia a eliberat un permis de ședere temporară
. Snowden spune că nici nu cooperează cu guvernul rus și nici nu primește fonduri de la acesta. În schimb, el își câștigă banii ținând discursuri virtuale la evenimente. El crede că unii încearcă să-l încadreze ca agent rus, pentru că aceia nu fac față criticilor sale la adresa programelor de supraveghere în masă ale Occidentului.
Edward Snowden a luat cunoștință de cazul danez, după ce mai mulți directori de presă din statul scandinav au fost convocați în decembrie la întâlniri cu șefii serviciilor de informații daneze, DDIS și Serviciul danez de securitate și informații (PET). Aici, ei au fost avertizați că raportarea continuă a secretelor de stat ar putea duce la acuzarea jurnaliştilor în conformitate cu stricta Secţiune 109 din capitolul care se ocupă de trădare şi crime împotriva independenţei şi securităţii statului.
Șefii agențiilor de informații au menționat trei cazuri specifice de scurgeri recente către presă. Primul caz a fost dezvăluirea că guvernul danez a reținut într-un raport confidențial de informații, ce concluzionează că ar fi în interesul securității naționale evacuarea copiilor danezi prinși în lagărele de prizonieri siriene în Danemarca. Povestea, așa cum este raportată de Ekstra Bladet, a forțat în cele din urmă guvernul să o inverseze în interes propriu. Acest scandal din nefericire pentru democrația din Danemarca, este abia la început. (M.G.G.)
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Lovitură dură pentru China! UE a pus tarife uriașe pentru mașinile electrice importate din țara asiatică
Uniunea Europeană a decis marţi să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârşitul investigaţiei sale de cel mai înalt nivel care a divizat Europa şi a provocat represalii din partea Beijingului.
-
Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
„Extravaganța alegerilor din România trezește fantomele trecutului fascist", se intitulează articolul publicat marți de Politico, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale.
-
Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat marți, la PowerShift Summit, că investitorii americani așteaptă de la majoritatea guvernamentală predictibilitate și „decizii legislative şi de fiscalitate luate în consultare cu mediul de afaceri şi cu stakeholderi":
-
Pohta ce-au pohtit: Ciolacu si cu Ciuca ar intra in turul al doilea. Nou sondaj care schimba radical perceptia electoratului
Un sondaj de opinie realizat zilele acestea la cererea Newsweek România arată că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale. PSD are 31%, iar PNL este creditat cu 20,5%. Sunt primele două partide din acest sondaj.
-
Un nou instrument al OpenAI descris ca având „robustețe și precizie la nivel uman" halucinează tratamente medicale periculoase
Gigantul tehnologic OpenAI a prezentat un nou instrument de transcripție alimentat de inteligența artificială Whisper. Potrivit companiei, acesta are „robustețe și precizie la nivel uman", potrivit Fortune.
-
Diriginții care aleargă după profesori prin școlile din România. Fiecare profesor de la clasă trebuie să confirme nota la purtare propusă pentru fiecare studiu
Până vineri, 25 octombrie, toți elevii trebuiau să aibă o notă la purtare stabilită. Acesta este primul an școlar când intră în vigoare procedură stabilită de Ministerul Educației prin ordinul de ministru nr. 5726/2024, prin care s-a decis acordarea unei note la purtare pentru fiecare modul. Problema este că normele de aplicare pentru acest ordin au fost transmise școlilor cu 3 zile înainte de încheierea primului modul de învățare din acest an școlar.
-
Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
Administrația Militară Regională Cernăuți a răspuns recent solicitării Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, dezvăluind o situație alarmantă pentru comunitatea românească din fostul raion Noua Suliță, regiunea Cernăuți.
-
Misterioasa descoperire. Rămășițele incredibile ale unei civilizații dispărute sunt considerate un miracol după 8000 de ani
La peste 2000 de metri deasupra nivelului mării, la Hartashen, un sat din colțul de nord al Armeniei, se află una dintre cele mai misterioase și totodată cel mai puțin cunoscute minuni ale umanității.
-
Tigănia PSD-AUR: Ciolacu l-a pus cu botul pe labe pe Simion cu documentele obtinute de la servicile secrete care probeaza legaturile cu FSB
În ianuarie 2024, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a solicitat Parlamentului României să demareze o investigație cu privire la posibilele legături ale politicianului George Simion - acum cu ambiții de prezidențiabil - cu mișcările extremiste și cu influența putinistă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO
- 2.Se abate urgia peste Europa in cateva saptamâni: Ursula von der Leyen preia puteri depline în dauna statelor naționale din Uniune
- 3.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 4.Le Figaro: Documente secrete dezvăluie "marele proiect" pentru prăbușirea Israelului
- 5.Război total între Viktor Orban și Ursula von der Leyen: eurodeputații i-au cântat "Bella Ciao" premierului ungar
- 6.Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
- 7.Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
- 8.Revoltă împotriva "Împărătesei" Ursula: Comisarul forțat să demisioneze rupe tăcerea și lansează un atac extrem de dur
- 9.Presa germană: Israelul a declarat război ordinii mondiale. Germania trebuie să intervină
- 10.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu