Situație nemaiîntâlnită în Congresul SUA în ultimii 160 de ani. Un republican câştigă şefia Camerei Reprezentanţilor după 15 runde de vot
Postat la: 07.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Republicanul Kevin McCarthy a fost ales în final preşedintele al Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite sâmbătă dimineaţă devreme, după ce a făcut concesii extinse unui grup de trumpişti care au ridicat semne de întrebare asupra capacităţii partidului de a guverna, relatează Reuters.
În urma negocierilor, grupul de trumpişti care paraliza nominalizarea californianului în vârstă de 57 de ani a cedat în cele din urmă. Astfel s-a pus capăt unei „dezordini" în Congresul american, inedită în peste 160 de ani şi care prefigurează dezbateri foarte aprinse acolo pentru următorii doi ani.
McCarthy a suferit o ultimă umilinţă când reprezentantul Matt Gaetz şi-a reţinut votul în al 14-lea tur odată cu apropierea miezului nopţii, provocând o răfuială din care colegul republican Mike Rogers a trebuit să fie îndepărtat fizic.
Victoria lui McCarthy în cel de-al 15-lea tur a pus capăt celei mai profunde disfuncţii a Congresului din ultimii 160 de ani. Dar ea a ilustrat şi dificultăţile cu care el se va confrunta în conducerea unei majorităţi strânse şi profund polarizate.
El a câştigat în cele din urmă la o marjă de 216-211. El a putut să fie ales numai cu voturile a mai puţin de jumătate din membrii Camerei pentru că cinci din propriul partid şi-au reţinut voturile - pentru a nu-l susţine pe McCarthy ca lider, dar nici nu au votat pentru un alt candidat.
McCarthy a fost de acord cu o cerere a grupului de linie dură ca orice parlamentar să poată solicita în orice moment îndepărtarea sa. Acest lucru îi va tăia brusc puterea pe care o va deţine atunci când va încerca să adopte legislaţia pe probleme critice, inclusiv finanţarea guvernului, abordarea plafonului datoriei naţiunii care se profilează şi alte crize ce pot apărea.
„Lucrurile sunt transformaţionale", a declarat reprezentantul republican Ralph Norman, care a votat pentru a-l susţine pe McCarthy după ce i s-a opus o mare parte a săptămânii.
Performanţa mai slabă decât se aştepta a republicanilor în alegerile intermediare din noiembrie i-au lăsat cu o majoritate restrânsă de 222-212, dând o putere uriaşă grupului de dreapta de linie dură ce s-a opus conducerii lui McCarthy.
Concesiile, inclusiv reduceri drastice ale cheltuielilor şi alte limitări asupra conducerii lui McCarthy, ar putea indica noi turbulenţe în lunile următoare, mai ales când Congresul va trebui să semneze o nouă creştere a plafonului datoriei Statelor Unite de 31,4 trilioane de dolari.
Ales în cele din urmă, Kevin McCarthy o înlocuieşte pe democrata Nancy Pelosi ca „speaker". Şi el iese slăbit din aceste alegeri care au un mandat foarte dificil.
Pe meniu în următoarele câteva luni, negocieri privind ridicarea plafonului datoriei publice americane, finanţarea statului federal şi, eventual, eliberarea de noi pachete suplimentare de asistenţă militară pentru războiul din Ucraina.
Victoria tardivă a lui McCarthy a venit cu ocazia marcării a doi ani de la un atac la 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, când o mulţime violentă a luat cu asalt Congresul după pierderea electorală a preşedintelui de atunci Donald Trump.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu