Si-a rămas doar unul! "O chestiune complicată după ce un Papă oficiează înmormântarea unui alt Papă!"
Postat la: 04.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
''O chestiune complicată'', acestea sunt cuvintele cu care Agostino Paravicini Bagliani, un istoric al papalității, ''lichidează'' întrebarea. De aproximativ 10 ani, Biserica Catolică a funcţionat cu doi Papi: fostul și actualul, tradiționalistul și reformistul, ambii îmbrăcați în alb și învestiți cu autoritate morală. O dihotomie neobișnuită nemaiîntâlnită în istoria Santa Romana Ecclesiae.
Ne puteam aminti doar că în 1294, când Papa Celestin al V-lea a abandonat tronul papal, a fost ales imediat succesorul său Bonifaciu al VIII-lea (care l-a izolat în Fumone de teamă că-și va retrage abdicarea - n.ed.) şi care a transformat imediat indulgența sa plenară într-o ''vânzare'' de grațieri''. Dorinţa lui Celestin al V-lea era exact cea de a trăi ca un călugăr departe de gloriile și ''jocurile'' puterii.
Două situații diferite. În vremurile moderne, Papa Emerit a locuit în Vatican destul de aproape de celălalt. La început, întrebarea era: ''Cine conduce?'', însă apoi s-a transformat treptat în ''cine va prevala''? La fel ca ciocnirea dintre facțiuni, bande sau mai bine zis dintre cartierele (contrade) paliului din Siena.
Toate acestea pentru că inițial, papa emerit și-a dorit cu adevărat să se retragă pentru a fi călugăr, a se ruga și a studia, numai că unele forțe interne ale Vaticanului l-au convins să accepte titlul de emerit, aşa cum relatează și Marco Polito, un expert în afacerile Vaticanului, și să ''rămână'' aproape ca un ''bastion de apărare'' al noului Papă, reformist și sosit de cealaltă parte a lumii.
Aici trebuie precizat că în ultimile zile, mulți teologi și filozofi au subliniat că Papa Ratzinger este ultimul Papă european.
Această dublă prezență a generat mistificări și confuzii care au riscat să submineze primatul Papei în funcție, a inspirat filmul ''Cei doi papi'', a captat imaginația publicului și timp de aproape un deceniu a devenit ''noua normalitate'' de la Vatican. Iar în momentele în care Francisc s-a confruntat cu probleme de sănătate, muţi s-au întrebat dacă Papa emerit va supraviețui celui în funcție.
La rândul său, Francisc, care în calitate de papă este și episcop al Romei, a lăsat în repetate rânduri deschisă opțiunea pensionării, însă a sugerat că va evita orice tip de confuzie prin asumarea titlului de episcop emerit al Romei ''în locul celui de papă emerit'' și că-şi va petrece ultima perioadă a vieţii spovedind și vizitând bolnavii.
Nu există însă nicio îndoială că actul revoluționar (cum l-au definit mulți) al demisiei papei Ratzinger a deschis o nouă eră în Biserică, aşa cum a făcut şi Celestin al V-lea prin gestul său, care a dat spaţiu Bisericii puterii temporale.
Actul de acum 10 ani a sosit într-o lume foarte schimbată, chiar și în rândul catolicilor, și a avut impact asupra unei Biserici secularizate, piatră de temelie a lumii moderne, inclusiv a celei economice.
Iar confuzia perioadei celor doi papi este o umbră care planează asupra credincioșilor care merg în Piața Sf. Petru.
Intervievată de New York Times, maica Priscila Danieli Da Silva, a spus: "Un Papă care oficiează înmormântarea unui alt Papă! Un exemplu despre cum, într-o lume în schimbare, până și Biserica însăși se schimbă. Este o noutate totală".
Articol de Laura Aprati (Rai News)
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu