Se schimbă radical situația în Asia: se naște o nouă forță, care se poate opune Chinei
Postat la: 08.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Premierul nipon Fumio Kishida le-a transmis duminică sud-coreenilor că "îl doare inima" gândindu-se la suferinţa şi durerea provocate acestora sub regimul colonial japonez, într-o aluzie la disputele istorice care au înrăutăţit relaţiile dintre cei doi aliaţi ai SUA, relatează Reuters.
Kishida se află duminică la Seul în prima vizită în capitala sud-coreeană a unui oficial nipon în ultimii 12 ani, ca răspuns la vizita preşedintelui sud-coreean, Yoon Suk Yeol, efectuată în luna martie la Tokyo, în cursul căreia cele două ţări au încercat să închidă un capitol al disputelor istorice care au dominat relaţiile dintre Japonia şi Coreea de Sud mai multe decenii.
Adresându-se jurnaliştilor într-o conferinţă de presă după întâlnirea cu Yoon, Kishida s-a abţinut să prezinte noi scuze oficiale pentru abuzurile comise în timpul ocupaţiei din perioada 1910-1945, dar a declarat că guvernul său moşteneşte poziţia administraţiilor anterioare, dintre care unele şi-au cerut scuze.
"Pe mine, personal, mă doare inima când mă gândesc la numeroasele persoane care au îndurat suferinţe teribile şi abuzuri în circumstanţele dificile ale acelor vremuri", a afirmat el, fără să intre în detalii.
La rândul său, preşedintele sud-coreean a declarat că problemele istorice nerezolvate nu ar trebui să însemne că nu se pot lua măsuri pentru a aprofunda legăturile în faţa crizelor internaţionale din ce în ce mai mari şi că doreşte ca relaţiile dintre cele două ţări să fie mai bune ca niciodată.
Un înalt responsabil al preşedinţiei de la Seul a declarat că remarcile lui Kishida nu au fost convenite în prealabil, iar Yoon i-a mulţumit acestuia pentru că "şi-a arătat poziţia sinceră, chiar dacă nu a existat o astfel de solicitare", adăugând că aceasta va fi "foarte util pentru cooperarea viitoare".
Angajamentele Seulului şi Tokyo de a-şi consolida cooperarea au fost salutate de SUA ca o modalitate de a face faţă mai bine ameninţărilor din partea Coreei de Nord şi concurenţei din partea Chinei.
"Cooperarea şi coordonarea între Coreea de Sud şi Japonia sunt esenţiale nu numai pentru interesele comune ale celor două ţări, ci şi pentru pacea şi prosperitatea mondiale în contextul situaţiei internaţionale grave actuale", a declarat Yoon în deschiderea întâlnirii lor.
Unul dintre subiectele de pe agenda vizitei premierului nipon în Coreea de Sud ar trebui să fie cooperarea în domeniul securităţii, mai ales având în vedere ameninţarea nucleară reprezentată de Coreea de Nord, apreciase înaintea vizitei Shin-wha Lee, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea din Coreea.
"Avem multe oportunităţi de a coopera pentru a aborda ameninţarea (nord-coreeană)" şi pentru a asigura o regiune Indo-Pacifică deschisă, a declarat un oficial al Ministerului de Externe japonez.
Cu toate acestea, disputele istorice între Seul şi Tokyo aruncă încă o umbră asupra dezvoltării legăturilor între cele două capitale, notează Reuters.
Litigii istorice legate de ocupaţia japoneză a Peninsulei Coreea opun în continuare cele două ţări, în special privind un grup de insuliţe stâncoase pe care Coreea de Sud şi Japonia şi-l dispută în continuare, precum şi problema "femeilor de reconfortare", femei coreene forţate să lucreze în bordelurile înfiinţate pentru soldaţii armatei şi marinei imperiale japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Potrivit lui Shin-wha Lee, majoritatea sud-coreenilor consideră că Japonia nu a prezentat suficiente scuze pentru atrocităţile comise în timpul ocupaţiei, notează Reuters.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu