Se-nfierbântă și Pacificul: Pactul militar secret dintre Insulele Solomon și China!
Postat la: 06.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Comunitatea de informații a SUA a semnalat partenerilor din AUKUS (un fel de NATO pacific, dar fără Franța, realizat în septembrie 2021) că s-a semnat recent un acord secret militar între Insulele Solomon și China.
Timp de zeci de ani, Washingtonul a încurajat Canberra să gestioneze relațiile cu țările din Pacificul de Sud. Guvernul australian nu a reușit să-și dezvolte o strategie de cooperare în zonă, ba mai mult a stârnit mânia Franței, după ce a anulat un contract de 80 de miliarde de dolari cu NAVAL Group, pentru producerea submarinelor cu propulsie nucleară. SUA au scos, fără somație, Franța din noua alianță AUKUS pentru Pacific, multe dintre statele din zonă făcând parte în trecut din coloniile franceze.
Ultima dată când lumea internațională a acordat o mai mare atenție Insulelor Solomon a fost în 1943: mii de soldați americani și-au pierdut viața în bătălia de șase luni de la Guadalcanal, mai mult decât în patru ani de lupte în Afganistanul recent, scrie The Atlantic. În urma atacului japonez asupra bazei americane din Pearl Harbor, în vara anului 1941, începea războiul dintre Japonia și Puterile Aliate, iar japonezii, căutând să-și protejeze flancul sudic, au invadat Asia de Sud-Est și Noua Guinee. În mai 1942, japonezii au lansat Operațiunea Mo, ocupând Tulagi. În timp ce fregatele SUA fac exerciții complexe cu aliații în Oceanul Pacific, China acționează cu arma sa preferată: infuzia de bani.
"China mânuiește o armă mai puternică decât o flotă de nave de luptă. De asemenea, spre deosebire de SUA, care sunt prinse într-o serie de tratate, angajamente și parteneriate - formale și informale - în întreaga lume, China nu are nicio alianță oficială cu nicio națiune. Aparenta sa apropiere de Moscova este relativ recentă, iar puținii săi parteneri pe termen lung, cum ar fi Pakistanul și Coreea de Nord, oferă mai multe dureri de cap decât ajutor," susține The Strategist.
China este de departe cel mai mare partener comercial al Insulelelor Solomon. A acordat recent 120 de milioane de dolari pentru a permite solomonezilor să găzduiască Jocurile Pacificului din 2023. Canberra a gestionat prost relațiile cu Insulele Solomon. Fostul guvernator australian susținea că primul ministru al Insulelor preferă să-și umple cuferele de bani, decât să-și gestioneze conflictele interetnice. Este pentru prima oară după deschiderea unei baze militare în estul Africii, când China iese din matca sa militară.
China și Rusia sunt hotărâte să schimbe „ordinea globală actuală bazată pe reguli", potrivit generalului Mark Milley. „Intrăm într-o lume care devine din ce în ce mai instabilă, iar potențialul unui conflict internațional semnificativ între marile puteri crește, nu scade", a spus el, citat de CNN. Taiwan-ul este, la fel, în stare de alertă. Rubla s-a întărit ieri la un nivel istoric. China deține mai mulți dolari în trezorerii, decât FED-ul American.
India, Brazilia și Africa de Sud așteaptă un semnal pentru relansarea BRICS, un acord interstatal, rămas inactiv, în ultima perioadă. Prezentul acord dintre Insulele Salmon și China stârnește nervozitatea în cadrul proaspetei alianțe AUKUS, făcută de americani, pentru a stârni rolul Australiei în zonă, dar guvernul progresist al lui Morrison nu face față situației complexe din Oceanul Pacific. The Eurasia News susține că deține date că se pregătește construirea unei baze militare chineze și în Insulele Solomon.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu