Se deschide un nou front al războiului global: Navele de război rusești intră în Marea Roșie în timp ce acolo patrulează deja coaliția condusă de SUA
Postat la: 29.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Flota din Pacific a marinei ruse a confirmat că a trimis mai multe dintre navele sale de război prin strâmtoarea Bab al-Mandab și în Marea Roșie, într-un moment în care atacurile Houthi împotriva transportului maritim internațional sunt în curs de desfășurare și în timp ce apele sunt încă patrulate de coaliția militară condusă de SUA.
Surse din cadrul Ministerului rus al Apărării au identificat că crucișătorul rus Varyag și fregata Mareșal Șapoșnikov sunt angajate în misiunea de patrulare, dar rămâne neclar dacă participă și alte nave de sprijin. Publicația de stat TASS descrie că navele de război îndeplinesc "sarcini atribuite în cadrul campaniei maritime cu rază lungă de acțiune". Destinația finală a navelor nu a fost dezvăluită. Vasul Varyag și Mareșalul Șapoșnikov au participat la începutul acestei luni la exerciții navale comune care au implicat Iranul, China și Rusia în Oceanul Indian - pe care Moscova le-a descris la momentul respectiv ca fiind exersarea "siguranței în activitățile economice maritime".
Dar o prezență a unei nave de război rusești în Marea Roșie face cu siguranță ca apele să fie puțin mai "aglomerate", având în vedere că SUA și Marea Britanie conduc în prezent coaliția navală formată din 22 de țări, cunoscută sub numele de "Operațiunea Prosperity Guardian". Printre alte țări se numără Bahrain, Canada, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, iar o serie de alte națiuni au trimis, conform rapoartelor, nave ca participanți anonimi. Nu au existat indicii că Moscova intenționează să coopereze cu rivalii și inamicii săi din coaliția navală occidentală.
Rămâne întrebarea dacă Rusia își trimite navele de război din cauza îngrijorării că acestea vor fi atacate de Houthi. În acest moment, nu doar zeci de nave comerciale au fost atacate, ci și navele de război ale SUA și Marii Britanii, care trebuie să intercepteze adesea dronele care se apropie. Gruparea rebelă yemenită susținută de Iran a declarat de mult timp că obiectivul său este de a împiedica orice trecere a navelor care are legătură cu Israelul, SUA sau Marea Britanie - și, mai mult, de a împiedica utilizarea de către navele comerciale a porturilor israeliene.
Cu toate acestea, houthis au promis în același timp să asigure o trecere sigură pentru navele chineze și rusești. Dar, după cum au remarcat rapoartele internaționale, unele nave rusești și chinezești au fost atacate în cazuri rare. Cu toate acestea, se pare că au identificat greșit unele nave. La sfârșitul lunii ianuarie, rachete au explodat în apropierea unei nave care transporta petrol rusesc în apropiere de Yemen. S-a întâmplat la câteva zile după ce un purtător de cuvânt al Houthis a declarat unui ziar rusesc că navele comerciale rusești și chinezești nu trebuie să se teamă de atacuri.
Sâmbătă, Houthis au tras, de asemenea, o rachetă asupra petrolierului Huang Pu, deținut de chinezi, a declarat Comandamentul Central al SUA, subliniind riscurile continue pentru transportul maritim în largul Yemenului, în ciuda acordului. Însă, chiar în urmă cu o săptămână, diplomați chinezi și ruși s-au întâlnit în Oman cu Mohammad Abdul Salam, purtătorul de cuvânt și negociatorul șef al Guvernului de Salvare Națională (NSG) din Yemen, și "au ajuns la o înțelegere" cu privire la trecerea în siguranță prin Marea Roșie și dincolo de aceasta.
Moscova și Beijingul și-au exprimat clar poziția împotriva bombardamentelor coaliției occidentale în Yemen ca răspuns la atacurile Houthi. De exemplu, adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polyansky, și trimisul chinez la ONU, Geng Shuang, au criticat anterior SUA pentru că au bombardat ilegal cea mai săracă națiune din lumea arabă, în timp ce nu au reușit să facă presiuni asupra Israelului pentru a accepta o soluție diplomatică. Polyansky a declarat la jumătatea lunii februarie: "O încetare imediată a focului în Gaza va ajuta la stabilizarea situației din Marea Roșie, iar de-escaladarea situației în aceste ape va debloca, la rândul său, eforturile trimisului special al ONU pentru Yemen, Hans Grundberg".
"Aș dori să reiterez faptul că Consiliul de Securitate nu a autorizat niciodată nicio țară să folosească forța împotriva Yemenului. Dreptul internațional și rezoluțiile consiliului nu ar trebui să fie supuse denaturării și abuzului de către nicio țară", a declarat Shuang în fața Consiliului de Securitate al ONU la începutul acestei luni.
Un purtător de cuvânt houthi a mai stabilit că "Există o cooperare constantă și o dezvoltare a relațiilor dintre Yemen, Rusia, China și statele BRICS, precum și un schimb de cunoștințe și experiență în diverse domenii. Acest lucru este necesar pentru ca SUA și Occidentul să se înece în [criza] din jurul Mării Roșii, să se împotmolească, să slăbească și să devină incapabile să mențină unipolaritatea", a declarat el, potrivit TASS.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu