Se complică tot mai rău situația în Israel: riscul cel mare este ca țara să se rupă în două!
Postat la: 30.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Turbulenţele politice şi sociale din Israel, legate de proiectul de reformă din justiţie al guvernului premierului Benjamin Netanyahu, îi îngrijorează pe liderii de afaceri din această ţară, care se tem de ceea ce s-ar putea întâmpla, relatează CNBC.
Israelul se află într-o perioadă de acalmie, după săptămâni de proteste intense ale unor segmente vaste ale populaţiei din cauza reformelor care ar slăbi foarte mult prerogativele Curţii Supreme a ţării.
Luni, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că va amâna legislaţia despre care criticii spun că ar slăbi sistemul judiciar: ar schimba modul în care sunt numiţi judecătorii de prim rang din Israel; permite Knessetului (Parlamentul Israelului) să anuleze deciziile Curţii Supreme cu o majoritate simplă; şi ar împiedica instanţa să judece multe legi adoptate de legislativ.
Incertitudinea politică a Israelului se extinde adânc în sectorul de afaceri. Marile întreprinderi israeliene îşi obţin cea mai mare parte a veniturilor din Statele Unite, Europa şi Asia, deoarece în raport cu economia globală, Israelul este o piaţă mică.
Şi majoritatea vecinilor Israelului nu au au relaţii comerciale cu acesta, sau acestea sunt foarte reduse.
Luna aceasta, agenţia de rating Fitch a avertizat că neînţelegerile legate de instanţe "ar putea slăbi profilul de credit al Israelului".
Moody's a făcut o declaraţie similară, spunând că "schimbările propuse ar putea slăbi în mod semnificativ puterea sistemului judiciar şi, ca atare, ar putea avea un efect negativ asupra ratingului".
Până acum, însă, nicio agenţie nu a schimbat ratingul de credit al Israelului.
"Sunt în discuţii în mod constant cu investitori care doresc să ştie care este riscul. A devenit un mediu în care nu sunt siguri că se simt confortabil în operaţiuni", a declarat Tomer Weingarten, CEO al companiei de apărare cibernetică SentinelOne.
SentinelOne are 300 de angajaţi în Israel. Are, de asemenea, o ramură de capital de risc, care a investit în ţară.
Weingarten spune că ar putea încetini acest flux de capital, "de teamă de ceea ce se va întâmpla în continuare".
Unele companii israeliene se tem că întrebările legate de impozitare, drepturile lucrătorilor, drepturile investitorilor şi alte mari probleme ar putea fi decise de o instanţă supremă numită de un guvern de dreapta ale cărui convingeri nu le împărtăşesc.
Dar CEO-ul Neteera Technologies, o companie de sănătate digitală, şi CNBC Disruptor cu sediul în Ierusalim, nu este de acord.
Isaac Litman nu a observat niciun impact asupra investiţiilor externe, chiar dacă recunoaşte că acestea sunt esenţiale pentru compania sa şi pentru economia Israelului.
"Oamenii vorbesc în căldura momentului, aprind focare în toată ţara, iar asta a dus la incendii majore", a spus Litman.
Compania sa, care nu este tranzacţionată la bursă, a încheiat recent o rundă de finanţare, iar problema luptei pentru justiţie "nu a apărut o dată".
Litman a spus că este de acord că investitorii trebuie să evalueze întotdeauna riscurile, dar consideră că îngrijorările vor fi atenuate în şase luni.
Turbulenţa actuală este "un fel de test de stres pentru startup-uri şi investitori", a spus Litman, dar "suntem rezistenţi, economia şi forţa de muncă noastră sunt puternice şi putem rezista la asta".
Deşi nu a văzut încă acest lucru, Weingarten de la SentinelOne a anticipat că climatul politic îi va determina pe unii dintre angajaţii săi să dorească să părăsească ţara.
"Voi lua în considerare orice cerere din partea oricărui angajat", a spus el.
Marea teamă a lui Weingarten este o divizare ireparabilă în Israel, o ţară în care un grad mare de unitate a fost văzut cândva ca un dat.
Sondajele recente arată că două treimi dintre israelieni sunt împotriva planului de schimbare a sistemului judiciar.
Netanyahu a declarat luni că va acorda aproximativ o lună pentru negocieri privind legislaţia propusă. Cu toate acestea, aceasta duce la mijlocul sărbătorilor evreieşti şi al vacanţei de primăvară a Knessetului, urmate de Ziua Memorială a Israelului şi Ziua Independenţei, care va fi cea de-a 75-a zi a Israelului.
Toate sunt în mod tradiţional vremuri de unitate, dar, potrivit lui David Makovsky, de la think tank-ul The Washington Institute, care se concentrează pe Orientul Mijlociu, "cu excepţia unei mişcări majore privind un acord, acest lucru pare puţin probabil".
Economia a primit o lovitură serioasă din partea luptei politice. Şekelul şi-a revenit de la minimele sale, dar a scăzut cu 10% faţă de dolar în ultimele săptămâni. Bursa de Valori din Tel Aviv a scăzut cu 20% în acest an.
Makovsky a spus pentru CNBC că totul se reduce la supravieţuirea politică a premierului.
"Pentru ca lucrurile să se îmbunătăţească, cifrele sondajelor lui Netanyahu trebuie să fie în cădere liberă", a spus el. O astfel de scădere l-ar face pe prim-ministru să-şi împingă partenerii de coaliţie de dreapta într-un acord care este mai aliniat cu cetăţenii ţării în general.
Există semne că începe să se întâmple. Un sondaj publicat luni a indicat că, dacă ar fi organizate alegeri astăzi, partidul Likud al lui Netanyahu ar pierde locuri şi nu ar putea crea o coaliţie de dreapta ca cea care există acum.
"Dacă Netanyahu vrea cu adevărat să salveze situaţia, ar putea fi nevoit să le spună partenerilor săi din dreapta: "Ne conduceţi în iad. Dacă vreţi să rămâneţi la putere, trebuie să fiţi acolo unde este ţara."", a spus Makovski.
Nu este clar, însă, dacă membrii de dreapta ai coaliţiei vor fi de acord cu schimbări în planul lor pentru justiţie. Dacă nu se vor înţelege, asta ar putea duce la dispariţia acestui guvern şi la noi alegeri - pentru a şasea oară în patru ani.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu