Se clatină BRICS? Chinezii construiesc o bază militară în zona strategică a platoului Doklam la granița cu India acolo unde au fost in trecut confruntari intense
Postat la: 12.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Armata indiană își exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la construcțiile masive efectuate de China în valea râului Amo Chu din Bhutan. Amo Chu se învecinează cu platoul strategic Doklam, de unde coridorul Siliguri al Indiei se află în vizorul direct al Armatei Populare de Eliberare (PLA) a Chinei.
Aflat la mică distanță de tri-joncțiunea India-China-Bhutan, Doklam este locul unei intense confruntări militare între India și China în 2017 din cauza construirii unui drum de către Beijing. Ultimele imagini accesate prezentate de India Today arată cazarmele permanentă a PLA pentru trupele sale, împreună cu turnurile de comunicații din Amo Chu. Aproape 1.000 de barăci militare permanente, precum și mai multe barăci temporare au apărut în ultimele luni pentru a găzdui mii de trupe PLA.
După ce s-a confruntat cu represalii puternice din partea armatei indiene la Doklam, PLA încearcă să se apropie de aceeași creastă printr-o axă alternativă, astfel încât să poată ocoli apărarea indiană la vest de Doklam, unde este un platou izolat, care a fost rar patrulat de forțele chineze sau bhutaneze înainte de 2017, când armata indiană a intrat în scenă. Istoria chineză revendică Bhutan ca parte a teritoriului său. În 1960, guvernul chinez a emis o declarație prin care revendica Bhutan, Sikkim și Ladakh ca parte a Tibetului "unificat".
Planificatorii militari indieni consideră că orice activitate pe teritoriul Bhutanului controlat de China, la vest de Doklam, ar amenința interesele de securitate ale Indiei. Experții indieni în materie de securitate spun că controlul platoului Doklam va oferi Chinei beneficii strategice. Pe lângă faptul că oferă o priveliște impunătoare asupra Văii Chumbi, situată între Bhutan și Sikkim, platoul Doklam domină coridorul strategic Siliguri, la sud. Reamintim că India si China sunt parteneri in BRICS (alaturi de Brazilia, Rusia si Africa de Sud), organizatie opozabilă tărilor occidentale.
În 1967, după ciocnirile de frontieră dintre India și China la trecătorile montane Nathu La și Cho La din Sikkim, armata chineză a contestat demarcațiile de frontieră indiene pe lanțul muntos Dongkya din Sikkim. Multe fortificații chinezești au fost distruse în timpul confruntărilor, deoarece armata indiană controla terenurile mai înalte. Chiar și acum, se consideră că armata chineză este indiscutabil mai slabă în Chumbi, deoarece forțele indiene și bhutaneze controlează înălțimile care înconjoară valea.
Conducerea superioară a armatei indiene s-a întâlnit recent cu oficialii indieni angajați în consolidarea capacităților armatei bhutaneze în districtul Haa. În cadrul întâlnirii, s-a făcut referire la consolidarea masivă a Chinei în zonă. Districtul Haa se află imediat la est de teritoriile disputate, unde China construiește noi sate. Recent, prim-ministrul Bhutanului, Lotay Tshering, a provocat un scandal prin declarația sa conform căreia Beijingul are un cuvânt egal de spus în găsirea unei soluții la disputa privind platoul Doklam, pe care India îl consideră ocupat ilegal de China. În 2017, armata indiană a contracarat invadarea ilegală a zonei de către armata chineză, forțând-o pe aceasta din urmă să se retragă.
Tshering, într-un interviu acordat unei publicații belgiene, a declarat că negocierile bilaterale pentru a rezolva disputa prelungită privind granița dintre Bhutan și China au ajuns într-un stadiu avansat. O delegație a guvernului din Bhutan a vizitat Beijingul în februarie, în timp ce o "echipă tehnică" din China este așteptată să sosească în curând în Bhutan, a spus el. Observatorii militari indieni din Blocul Sudic nu sunt lămuriți dacă toate acestea sugerează că Bhutan ar putea fi dispus să cedeze Chinei teritoriile pe care le-a pierdut la frontiera sa vestică, în efortul de a păstra zonele din nord.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu