ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Scandal imens in Bulgaria cu bataie la UE si PPE: Presedintele Radev a făcut apel la Comisia Europeană să ia măsuri ferme împotriva premierului Borisov

Postat la: 14.09.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

De peste două luni, bulgarii sunt în stradă, într-o demonstraţie ce strânge zeci de mii de oameni zilnic, pentru a protesta împotriva corupţiei, cerând demisia guvernului Boiko Borisov şi a procurorului general Ivan Geshev.

O campanie care a expus conlucrarea criminalităţii organizate cu politicienii, protejarea oligarhilor Ahmed Dogan, fostul şef al partidului etnicilor turci din Bulgaria, şi a prietenului său Delyan Peevski, un mogul media, dar şi acţiuni de şantaj, escrocare şi preluarea abuzivă a afacerilor pe care nu le protejează o justiţie controlată şi un serviciu secret îngenunchiat la cheremul politicienilor şi oamenilor de afaceri apropiaţi regimului. Dezvăluirile patronului multimiliardar al jocurilor de noroc Vasil Bozhkov, fugit în Dubai, sunt la fel de devastatoare precum imaginile cu munţi de bani şi aur din dormitorul premierului Borisov.

Totul a început pe 7 iulie, când liderul unui partid de centru, anti-corupţie, Hristo Ivanov, preşedintelui partidului Da Bulgaria!, a aterizat pe plaja Rosenets pentru a pune un steag al Bulgariei. Plaja la Marea Neagră este un loc public, dar transformat în cartierul general şi proprietatea ilegală a oligarhului Ahmed Dogan. Ivanov a fost ridicat imediat de pe plajă de către doi oameni de ordine care s-au dovedit angajaţii NSO, serviciul de Securitate naţional al Bulgariei. Confirmarea a venit chiar de la preşedintele ţării, Rumen Radev, un fost pilot de avioane de luptă susţinut de Partidul Socialist, care are propriile rivalităţi şi lupte politice cu premierul Boiko Borisov şi cu Partidul Premierului, GERB, membru al Partidului Popular European.

"Bulgaria este cunoscută drept un stat corupt, acolo unde infracţionalitatea e cea dominantă. Totuşi are o imagine incomparabil mai bună decât România şi Comisia Europeană pare să cauţioneze unele din acţiunile discutabile ale Sofiei, care optează şi pentru drumul spre moneda Euro, după ce i s-a spus că MCV poate fi ridicat pentru progresele obţinute. Actualul scandal ameninţă să perpetueze protestele şi reacţiile dure ale populaţiei şi să pună în discuţie realitatea acestei imagini, expunând şi PPE, şi Comisia Europeană pentru cauţionarea şi protecţia prezumată pe care o oferă GERB şi lui Borisov.", comenteaza analiztul politic Iulian Chifu in adevarul.ro.

Motivele protestelor sunt corupţia enormă, managementul incompetent al treburilor statului, încercări de preluare ilegală a afacerilor rentabile, nerespectarea principiilor democratice. Într-o înregistrare audio dată publicităţii apare premierul care ordonă represiunea, controlul şi distrugerea/preluarea unor anumite afaceri, iar în altă înregistrare video care a făcut epocă, Boiko Borisov e filmat dormind în dormitorul său, cu teancuri de bancnote de 500 euro, aur şi un pistol la capul patului. De aici la alegaţiile privind legăturile vechi ale premierului cu lumea infracţională a fost doar un pas.

Protestele de stradă nu au organizator, dar sunt susţinute practic din prima zi de către toate forţele politice de opoziţie, care critică Guvernul Borisov pentru toate manevrele expuse de aceste evenimente şi sancţionate de către stradă. Acestea au fost paşnice şi masive. Totul până miercuri, 2 septembrie, când în mulţime s-au infiltrat grupuri de huligani din galeriile echipelor de fotbal - un procedeu cunoscut. Aceştia au atacat forţele de ordine, căutând confruntarea fizică directă cu Poliţia. Au aruncat cu pietre în maşinile de poliţie şi au replicat, la atacurile violente ale Poliţiei asupra mulţimii - disproporţionate chiar şi în aceste condiţii, cu spray-uri cu piper pe care le aveau deopotrivă şi poliţiştii, şi huliganii. Atacul şi violenţele Poliţiei împotriva întregii mulţimi de protestatari au accentuat nemulţumirea şi furia protestatarilor paşnici.

Rivalităţile şi scandalul din stradă, izbucnirea protestelor şi confirmarea de către preşedintele Rumen Radev a identităţii de ofiţeri NSO a celor care l-au ridicat de pe plaja publică pe Hristo Ivanov a determinat retalierea din partea premierului. A doua zi a avut loc un raid al Poliţiei la sediul Preşedinţiei şi ridicarea a doi consilieri prezidenţiali, arestaţi ulterior pentru dezvăluirea informaţiilor date public de preşedinte. In replica, Rumen Radev a cerut demisia Guvernului Borisov şi a Procurorului general. Radev a făcut apel la Comisia Europeană să reacţioneze şi să ia măsuri împotriva lui Borisov.

Boiko Borisov a anunţat că-şi va prezenta demisia dacă sunt adoptate amendamentele la Constituţie pentru combaterea corupţiei şi crearea unei forme de răspundere a Procurorului General. Erau lucruri cerute de către protestatari, dar modificările introduse de majoritatea de 122 deputaţi au fost considerate paleative, insuficiente pentru o acţiune reală împotriva corupţiei Guvernului şi o formă de a scăpa de răspundere. Borisov nu are majoritatea constituţională de 160 de parlamentari. Mai mult, după ciocnirile cu Poliţia, Premierul Borisov a preferat să folosească momentul pentru a anunţa că nu-şi mai dă demisia, pentru a nu ceda în faţa Mafiei care l-ar ataca.

"Aici rezidă şi dificultatea decriptării mănunchiului de interese şi controverse, ciocniri şi divergenţe de la Sofia, care merg spre o criză politică majoră, înaintea alegerilor la termen din martie 2021: se suprapun multipli actori, cu agende diferite, iar protestele genuine şi naturale din stradă sunt simplu de acoperit cu alte teme şi războaie politice sau de afaceri. Confruntarea preşedinte-premier, rivalitatea GERB-socialişti, acuzaţii de pactizare cu Rusia venite din toate părţile, lupta cu mafia - invocată de către ambele părţi politice - sunt teme care inundă spaţiul public şi confruntarea de imagine.", mai comenteaza Iulian Chifu.

Dupa cum a anuntat Ziuanews, acuzatiile la adresa UE ca protejeaza guvernul bulgar si ca nu reactioneaza la acuzele de coruptie au fortat constituirea comisiei LIBE unde Věra Jourová, a fost audiata de către deputații europeni, aceasta - comisar european pe Justitie - fiind acuzata ca il protejeaza pe pe conationalul sau Borisov, cu care ar avea si anumite relatii de interese, chiar financiare, mai mult decat politice.

Mulți dintre opozanții premierului bulgar Borisov acuză Bruxellesul și Berlinul că închid ochii asupra corupției bulgare, deoarece premierul este un aliat cheie al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și al cancelarului german, Angela Merkel, în Partidul Popular European de centru-dreapta pe scena europeană.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE