Sar scântei la ONU: SUA şi Rusia se acuză reciproc pentru tensiunile din lume!
Postat la: 23.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
SUA şi Rusia şi-au pasat una alteia responsabilitatea luni pentru tensiunea actuală care domină scena internaţională şi care, potrivit Naţiunilor Unite, a provocat una din situaţiile cele mai periculoase pe care le-a cunoscut lumea în ultimele decenii, relatează EFE.
La iniţiativa Chinei, Consiliul de Securitate al ONU a organizat o sesiune specială pentru a aborda 'Promovarea securităţii comune prin dialog şi cooperare', dar dezbaterea a fost marcată de acuzaţii şi reproşuri reciproce, îndeosebi între Rusia şi puterile occidentale.
Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a denunţat încălcarea Chartei Naţiunilor Unite de către Rusia prin invazia ei ilegală şi 'neprovocată' în Ucraina, reproşându-i totodată ignorarea încercărilor repetate ale altor ţări de a găsi o soluţie diplomatică la criză.
'Rusia şi-a justificat acţiunile încercând să redefinească concepte fundamentale precum suveranitatea, integritatea teritorială şi indivizibilitatea securităţii. A spus asta declarând că este prerogativa Moscovei să dicteze deciziile politice şi de securitate ale vecinilor ei', a afirmat Thomas-Greenfield.
Reprezentanta diplomaţiei SUA a menţionat că invazia Rusiei în Ucraina s-a soldat până în prezent cu zeci de mii de morţi, a provocat o criză a refugiaţilor şi a agravat securitatea alimentară în întreaga lume, dar de asemenea a 'erodat principiile-cheie care au împiedicat izbucnirea de noi războaie mondiale'.
În acelaşi timp, omologul său rus, Vasili Nebenzia, a atribuit această situaţie exclusiv voinţei 'Occidentului' de a-şi 'păstra hegemonia', precum şi ceea ce el a calificat drept promisiuni false din partea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) după prăbuşirea Uniunii Sovietice.
'NATO a continuat să se extindă inexorabil, aducându-şi infrastructura militară din ce în ce mai aproape de frontierele noastre, inclusiv desfăşurând sisteme de apărare antirachetă şi arme ofensive. Toate acestea au generat o ameninţare reală la adresa securităţii naţionale a ţării noastre', a subliniat Nebenzia.
Ambasadorul rus la ONU a declarat că războiul actual nu este decât rezultatul acestor politici, afirmând că Ucraina 'a fost sacrificată' în această confruntare a SUA şi aliaţilor lor cu Rusia.
Totodată, el a denunţat comportamentul occidental în Asia şi Africa, susţinând că totul face parte dintr-o încercare occidentală de a-şi impune modul de gândire şi modelul politic restului lumii.
'Planul imprudent al SUA referitor la Taiwan se înscrie pe aceeaşi linie. Considerăm această provocare minuţios planificată drept o demonstraţie flagrantă de lipsă de respect pentru suveranitatea altor ţări şi pentru obligaţiile internaţionale ale Statelor Unite', a insistat diplomatul rus, făcând referire probabil la recenta vizită a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.
SUA şi Rusia se acuză reciproc şi de slăbirea arhitecturii de neproliferare nucleară şi de creşterea riscului privind un război nuclear.
În acest sens, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat din nou că 'riscul nuclear a atins cel mai înalt nivel din ultimele decenii' şi că întregul sistem de securitate colectivă este în pericol.
'Lumea noastră este fracturată de diviziuni geopolitice, conflicte şi instabilitate. De la lovituri de stat militare la conflicte între state, invazii şi războaie care continuă an de an. Divergenţele ce persistă între marile puteri mondiale - care fac parte din acest Consiliu - continuă să limiteze capacitatea noastră de a răspunde în mod colectiv', a deplâns Guterres, citat de EFE.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump vrea să cumpere Groenlanda: Rolul strategic în economia mondială
Preocupările privind intenția lui Donald Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei sunt și mai intense după ce acesta a fost învestit în funcție. Asta înseamnă că SUA ar putea obține o poziție strategică economică și militară extrem de importantă la nivel mondial, dacă noul președinte va obține ce își dorește, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, iar anticipaţiile de creştere economică se situează la valoarea medie de 1,3%, potrivit estimărilor analiştilor Asociaţiei CFA România.
-
Donald Trump numește un controversat om de afaceri ambasador al SUA în Uniunea Europeană
Donald Trump anunță, miercuri, că l-a numit pe Andrew Puzder, fost patron al lanțurilor de fast-food Hardee's și Carl's Jr, în funcția de ambasador al Statelor Unite în Uniunea Europeană.
-
Doi experți de la Yale dezvăluie: Lovitura mortală a lui Trump care duce la sfârșitul guvernării lui Putin
Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian, doi experți de la Institutul Yale din Statele Unite, dezvăluie într-o analiză cum o lovitură mortală a lui Donald Trump ar putea duce la sfârșitul regimului lui Putin. Noul președinte al SUA și-a orientat poziția față de Putin, odată ce a aflat cât de slabă este cu adevărat economia Rusiei.
-
Polul Nord magnetic și-a modificat poziția neasteptat de mult: Se îndreaptă spre Rusia și poate avea consecințe grave
Spre deosebire de Polul Nord geografic, care are o amplasare fixă, poziţia Polului Nord magnetic este determinată de câmpul magnetic al Pământului, care este în continuă mişcare.
-
DAVOS - Cel mai mare fond suveran din lume avertizează: Inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri
CEO-ul Norges Bank Investment Management din Norvegia, care administrează cel mai mare fond suveran din lume, a declarat marţi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru pieţele financiare în 2025.
-
S-a aflat nota de plată pentru eliberarea de Rusia: Europa trebuie să cumpere gaze de șase miliarde de dolari de la americani
Europa ar putea fi nevoită să achiziţioneze în această vară cel puţin 100 de nave încărcate cu gaze, în valoare de aproximativ şase miliarde de dolari la preţurile actuale, pentru a înlocui stocurile de gaze, după scăderea nivelului din depozite, în urma vremii nefavorabile şi a opririi livrărilor din Rusia.
-
Călin Georgescu face o declaratie neasteptata legata de serviciile secrete si relatii cu ofiteri de informatii
Călin Georgescu, candidat independent la Președinția României, face o declarație bizară într-un interviu la Marius Tucă Show. Georgescu afirmă că are contacte în interiorul serviciilor de informații, iar „oameni de bună credință" din aceste structuri îi dau acces la rapoarte.
-
Cele mai comune probleme la buldoexcavatoare
Buldoexcavatoarele sunt utilaje esențiale în construcții, agricultură și multe alte domenii, fiind proiectate să îndeplinească sarcini diverse, precum săparea, încărcarea și manipularea materialelor. Deși sunt robuste și puternice, ca orice echipament, pot întâmpina probleme în timpul utilizării.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 3.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 4.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 5.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 6.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 7.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 8.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 9.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
- 10.Șeful influentului grup rus de analiză Valdai despre declarațiile lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu